Ce vor studenții protestatari pro-palestinieni de la universitățile americane. Peste 1.000 de demonstrați au fost arestați VIDEO
Zeci de campusuri universitare din SUA au fost ocupate de studenți care protestează față de războiul din Gaza.
Poliția a intervenit în forță la sportestul studenților UCLA FOTO: captură x
Peste o mie de demonstranți au fost arestați, în timp ce universitățile se luptă să facă față taberelor, cu câteva zile înainte de ceremoniile de absolvire.
Miercuri, poliția a intervenit pentru a evacua câteva dintre ele. În Los Angeles, polițiștii au început să demonteze baricadele protestatarilor de la UCLA, după ce au înconjurat campusul, scrie bbc.com.
De ce protestează studenții față de războiul din Gaza?
De la atacul din 7 octombrie al Hamas și de la atacul de represalii al Israelului, studenții au lansat mitinguri, sit-in-uri, greve ale foamei și, cel mai recent, tabere împotriva războiului.
Aceștia cer ca școlile lor, multe dintre ele cu dotări masive, să se dezintegreze financiar de Israel.
Dezinvestirea înseamnă vânzarea de acțiuni în companii israeliene sau renunțarea la legăturile financiare.
Studenții activiști spun că societățile care fac afaceri în Israel sau cu organizații israeliene sunt complice la războiul din Gaza - la fel ca și colegiile care investesc în aceste societăți.
Dotările universităților finanțează totul, de la laboratoare de cercetare la fonduri pentru burse, folosind în mare parte randamentele din investiții de milioane - și miliarde de dolari.
Ce se întâmplă la UCLA?
Sute de ofițeri de poliție se află la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), spunându-le protestatarilor pro-palestinieni să se împrăștie sau riscă să fie arestați.
Aceștia au înconjurat campusul și au început să dea jos baricadele ridicate de protestatari în tabără.
Reporterii BBC prezenți la fața locului spun că protestatarii și-au încleștat brațele și au luat echipament improvizat de revoltă și căști de protecție în timp ce au sosit mai multe autobuze pline cu polițiști.
Cu o zi mai devreme au avut loc violențe când protestatari pro-Israel mascați au atacat tabăra pro-palestiniană.
Poliția a fost criticată de guvernatorul Californiei pentru că nu a intervenit suficient de devreme pentru a ajuta.
De ce au început aceste proteste?
Au început la începutul acestei luni, când președintele Universității Columbia din New York a depus mărturie în fața Congresului cu privire la antisemitismul din campus.
Sute de studenți au instalat corturi în campusul din Upper Manhattan, iar poliția a intervenit o zi mai târziu, declanșând un val de acțiuni în mai multe universități din SUA.
Cursurile în persoană de la Columbia au fost anulate, dar protestele au continuat, mutându-se în cele din urmă într-o clădire academică.
Modul în care raidul poliției la Columbia a declanșat proteste la nivel național
Poliția a fost chemată din nou la fața locului din cauza vandalismului și a riscurilor pentru siguranța publică, a precizat universitatea.
Cum au gestionat universitățile protestele?
Unele negociază cu studenții activiști, în timp ce altele dau ultimatumuri care au dus la chemarea poliției.
Între Universitatea Northwestern de lângă Chicago și protestatari s-a ajuns la un acord care limitează dimensiunea taberei.
Un alt acord a fost încheiat la Universitatea Brown, unde oficialii școlii au fost de acord să organizeze un vot privind dezinvestirea în octombrie, în schimbul îndepărtării taberei de către studenți.
Politicienii naționali au cerut facultăților să facă mai mult, subliniind rapoartele de antisemitism la unele dintre aceste proteste.
Studenții evrei din mai multe campusuri au povestit pentru BBC despre incidente care i-au făcut să se simtă inconfortabil sau să se teamă.
Acestea au variat de la scandări și pancarte de susținere a Hamas, un grup terorist interzis, la altercații fizice și amenințări percepute.
A funcționat protestul?
De ani de zile, grupurile pro-palestiniene din campusuri fac apel la instituțiile lor să sprijine mișcarea de boicotare, dezinvestire și sancționare (BDS), ca mijloc de a riposta împotriva Israelului.
Nicio universitate din SUA nu s-a angajat vreodată în cadrul BDS, deși unele au întrerupt în trecut anumite legături financiare.
În timp ce dezinvestirea ar avea un impact neglijabil, dacă ar avea vreunul, asupra războiului din Gaza, protestatarii spun că ar face lumină asupra celor care profită de pe urma războiului și ar ajuta la conștientizarea problemei lor.
De ce își amintesc studenții protestele față de războiul din Vietnam?
Activiștii de la Columbia și din alte părți au subliniat protestele de la sfârșitul anilor 1960 împotriva implicării SUA în războiul din Vietnam.
Mii de persoane au fost arestate și au avut loc ciocniri violente cu poliția.
Patru studenți din Ohio au fost uciși în 1970, când Garda Națională a deschis focul.
Moartea lor a declanșat o grevă studențească la nivel național și sute de universități s-au închis.
Sursa: adevarul.ro