CE va prezenta un plan de redresare economică în 6 mai. Merkel: Liderii UE au stabilit că e nevoie de un fond comun de relansare

CE va prezenta un plan de redresare economică în 6 mai. Merkel: Liderii UE au stabilit că e nevoie de un fond comun de relansare

Liderii statelor membre şi ai instituţiilor Uniunii Europene au convenit, la summitul Consiliului European desfăşurat prin videoconferinţă, că este necesar un fond comun de relansare economică după criza coronavirusului. Anunțul a fost făcut de cancelarul german Angela Merkel, după încheierea discuțiilor. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că în 6 mai va prezenta un plan de redresare.

„A fost clar pentru toată lumea că avem nevoie de un fond de relansare. Vreau să spun foarte clar că o astfel de soluţie comună este în interesul Germaniei, întrucât lucrurile pot merge bine pentru Germania doar dacă merg bine şi pentru Europa”, a spus Merkel, potrivit Politico.

Publicația adaugă că CE va prezenta pe 6 mai un proiect privind un nou buget multianual, care va include și un plan de finanţare a relansării economice după criza coronavirsului. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen în timpul videoconferinței, potrivit surselor citate de  Politico .

Comisia Europeană a discutat deja posibilitatea unui pachet de măsuri în valoare de peste 2 triloane de euro.

Merkel spunea, înainte de cea de-a patra videoconferinţă a liderilor statelor şi guvernelor din Uniunea Europeană pe această temă, că reuniunea Consiliului European nu va aduce nicio decizie asupra cuantumului fondului de relansare economică.

„Planul de relansare economică ar putea susţine redresarea în următorii doi ani. Discuţiile noastre de astăzi nu vor fi pe tema determinării detaliilor și scopului", a spus Angela Merkel.

Ea a adăugat că CE va analiza în următoarele săptămâni „cum sunt afectate diversele sectoare economice europene şi ce măsuri sunt necesare”.

Înainte de summitul Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a spus că  va susține crearea unui fond de redresare economică , la care să aibă acces toate țările membre, complementar bugetului UE pentru perioada următoare.

„Acest instrument trebuie să fie complementar finanțării din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Și aici mă refer, spre exemplu, la sectorul medical și la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19”, a spus Iohannis.

Pemierul Italiei, Giuseppe Conte, a spus că a fost acceptată ideea că „fondul de relansare este necesar şi urgent”. „S-au înregistrat progrese majore, de neconceput în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul summitului Consiliului European care tocmai s-a încheiat”, a declarat Giuseppe Conte după reuniune, potrivit Mediafax.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru o abordare „care să meargă mai departe, să fie mai puternică” în sensul suveranităţii europene”. „Se conturează un consens pentru consolidarea autonomiei strategice europene”, a subliniat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet