Ce va face Klaus Iohannis? Calea relansării

Ce va face Klaus Iohannis? Calea relansării

Indiferent ce decizie va lua Klaus Iohannis in privinta Olgutei Vasilescu, propusa oficial pentru ministerul Dezvoltarii, pentru Liviu Dragnea raul e deja facut. Si loviturile nu sunt deloc neglijabile.

Cea mai mare a venit, in mod paradoxal chiar la spartul targului, cand la intrebarea perfect tintita a Madalinei Mihalache de la Realitatea TV (cred ca Dragnea are cosmaruri cu ea), a admis ca la CEx-ul de luni nu a votat impotriva plecarii lui Paul Stanescu, s-a abtinut, si a refuzat sa raspunda la intrebarea daca ar fi dorit ca acesta sa ramana in guvern.

Paul Stanescu fiind cel care, inclusiv luni, a lansat un atac extrem de dur la Liviu Dragnea si care refuza sa elibereze Ministerul Dezvoltarii, desi este dezavuat de Liviu Dragnea, fiind un pivot esential, alaturi de Lucian Sova, prin care Klaus Iohannis l-a impins in corzi pe presedintele PSD.

Refuzul dnei Dancila de a se disocia explicit de Paul Stanescu, senzatia pe care a lasat-o ca accepta inlocuirea doar sub presiune, ii da presedintelui nesperate argumente suplimentare pentru refuzul revocarii. Este esential ca premierul nu a dorit inlocuirea vicepremierului. In plus, devoaleaza o bresa despre care pana acum doar se vorbea, fara a fi vreodata aratata.

De ce oare? Sigur ca o explicatie este relatia foarte buna a dnei Dancila cu dl Stanescu, dar nu singura. Umilintele la care este supusa dna Dancila de presa este mangaiere in comparatie cu cele pe care trebuie sa le inghita la Scrovistea din partea lui Dragnea, a Olgutei Vasilescu si a lui Darius Valcov.

O alta lovitura este refuzul, pana in acest moment cel putin, al celor doi ministri dezavuati de a demisiona. Si, dupa declaratia dnei Dancila, putem specula ca o fac cu acceptul tacut al premierului, cel putin in cazul dlui Stanescu. Aura de invincibilitate, de atotputernicie a lui Dragnea este serios ciobita, iar "pucistii" capata o sustinere destul de evidenta, inclusiv neadversitatea premierului.

Si nu in ultimul rand, Liviu Dragnea are o mare problema, care se numeste Olguta Vasilescu. A vrut sa o termine la Transporturi, pentru ca i se parea ca a castigat prea multa popularitate la Munca, si iata-l pus in situatia sa o propuna la Dezvoltare si vicepremier, unde sa devina si mai puternica, deci si mai periculoasa pentru el. Dna Vasilescu nu a avut niciodata vreo rezerva sa calce in picioare pe oricine, incepand cu cel care a inventat-o, Vadim Tudor.

Am mai spus-o, cred ca dorinta cea mai fierbinte a lui Liviu Drangea este ca presedintele sa o respinga pe Olguta Vasilescu la Dezvoltare si dupa aceea sa inceapa un razboi de durata pe la CCR, timp in care dna Vasilescu sa stea pe tusa si, in mod evident sa piarda din putere. Si, uitandu-ma la figura ei de la conferinta de presa, cred ca Olguta Vasilescu stie foarte bine acest lucru.

De altfel, dl Dragnea nu a fost prea amenintator cand a vorbit despre urmarile unui eventual nou refuz al presedintelui Iohannis. A vorbit de o reactie constitutionala, dar pe un ton moale.

Acum intrebarea este ce va face Klaus Iohannis?

Presedintele se afla, in opinia mea, intr-un moment cheie, cu sansa unei autentice relansari in ultimul an de mandat, dar care presupune o resetare totala de atitudine. Si nu stiu daca are fibra si stomac pentru asa ceva.

Daca vrea sa se bata cu adevarat, asa cum lasa impresia, trebuie sa riste o confruntare la CCR cu risc mare de infrangere nu pentru ca nu ar avea dreptate, ci pentru ca CCR a devenit o anexa a PSD.

Daca lupta, presedintele ar putea continua pe aceeasi linie: nu se pune problema de propunere, cat timp nu revoc titularul pentru a vacanta postul. Decizia nr.98 din 7 februarie 2008 spune ca: "In exercitarea atributiilor prevazute de art.85 alin. (2) din Constitutie, Presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana".

Deci daca nu avem functie vacanta, nu ne aflam la faza de propunere valida. Dna Dancila spune ca nu a trimis o noua cerere de revocare pentru ministrii Stanescu si Sova. Asta cel mai probabil pentru a sublinia ca din punctul de vedere al PSD chestiunea revocarii s-ar transa automat si nu poate fi refuzata, deci in discutie ar fi doar numirea, ajunsa la a doua propunere, obligatorie.

Daca isi pastreaza linia refuzului revocarii, zona fara jurisprudenta constitutionala, presedintele poate sa o lungeasca o buna perioada de timp, pentru ca, nu-i asa?, daca nu revoca, nu are cum sa numeasca. Nu e nicio presiune, ministerele au titulari.

Intre timp, nu o vad pe Olguta Vasilescu asezata la geam cu andrele in mana si tricotand un pulover pentru Claudiu Manda, in asteptarea unei decizii. Fiecare zi in care Dragnea nu va actiona va fi pentru Olguta Vasilescu o dovada ca este lucrata pe la spate si un motiv sa procedeze in consecinta.

Si asta intr-un partid care oricum incepe sa crape pe falii. Fiecare numire a provocat tensiuni in alte zone, iar ceea ce a reusit sa-i infurie pe toti a fost numirea lui Codrin Stefanescu in functia de secretar general interimar. Nu exista pesedist care sa digere asa ceva. Dincolo de garda pretoriana din CEX, partidul impartaseste convingerea "pucistilor".

E posibil ca pana la urma dl Stanescu si dl Sova sa demisioneze, deci vacantarea sa se produca, dar atunci se va pune intrebarea daca singurul refuz posibil s-a consumat sau de-abia dupa vacantare incepe numaratoarea si deci dna Vasilescu poate fi respinsa la Dezvoltare.

De suspendarea presedintelui in timpul presedintiei ConsUE nici nu se poate pune problema. Deci ar ramane conflictul la CCR. Suntem aproape in decembrie, dupa 22 decembrie in Romania nu mai misca decat sarmaua in oala si piftia in farfurie, deci este putin probabil ca CCR sa ajunga la o concluzie inainte de Anul Nou.

Fiind vorba despre aceasta CCR, nu discutam pe lege, ci despre afiliere, deci se va intampla ce va decide Dragnea. Si daca presedintele va castiga, va fi evident ca presedintele PSD nu vrea sa o lase pe Olguta Vasilescu sefa la Dezvoltare.

Dar chiar daca va pierde la CCR, calea aceasta ii aduce presedintelui timp, tensiuni in jurul lui Liviu Dragnea si o schimbare majora, adica iesirea din paradigma strict reactiva si intrarea in cea ofensiva, care i-a lipsit aproape tot mandatul si fara de care nu cred ca are vreo sansa la un nou mandat.

Sigur ca presedintele are si calea de a o numi pe dna Vasilescu pentru a evita conflcitul la CCR si mizand pe faptul ca in acest fel ii face lui Liviu Dragnea un rau de care acesta nu stie cum sa scape. I-ar baga mortul in casa, cum se zice. Strategia aceasta de a astepta pasiv ca Olguta Vasilescu sa faca ceea ce e de asteptat sa faca la ministerul Dezvoltarii, adica sa preia puterea in PSD, ceea ce va dura cine stie cat timp, mi se pare una cinic corecta, dar asemanatoare cu aceea care a dus la desemnarea dnei Dancila la sefia guvernului, o greseala a presedintelui pe care Romania continua sa o deconteze din greu, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”