Ce urmează după incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk: vor rămâne ucrainenii în Rusia? Indiciile oferite de Sîrski

Ce urmează după incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk: vor rămâne ucrainenii în Rusia? Indiciile oferite de Sîrski

Ucraina a lansat cea mai îndrăzneață dar și cea mai riscantă ofensivă din acest an, însă ce va face în continuare? se arată într-o analiză BBC . Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că nu are vreo intenție de a ocupa permanent porțiunea de teritoriu pe care a capturat-o în cursul ofensivei ce o desfășoară de peste o săptămână. Totuși, ucrainenii au de luat o decizie în următoarea perioadă: fie să-și mențină forțele acolo pentru a exercita presiune maximă pe Moscova, fie să le retragă cât mai repede.

Rusia a trimis tancuri și soldați în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA

Rusia a trimis tancuri și soldați în regiunea Kursk FOTO PROFIMEDIA

În contextul situației dificile din regiunea estică Donbass, unde bombardamentele zilnice cu rachete, drone și bombe cu planare au făcut ca forțele sale să se clatine, Ucraina avea mare nevoie de niște vești încurajatoare.

Cu această incursiune îndrăzneață, executată cu multă măiestrie, acestea au venit.

„Cel mai izbitor aspect al acestei incursiuni este cât de bine stăpânesc ucrainenii războiul cu arme combinate, desfășurând totul, de apărare aeriană a războiului electronic, precum și blindate și infanterie. Este impresionant”, a declarat o sursă militară britanică de rang înalt care a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

Totodată, ucrainenii au folosit cu mai multă eficiență blindatele moderne furnizate de țările occidentale – precum vehiculul pentru infanterie de fabricație germană Marder – ceea ce nu au reușit în contraofensiva lor ratată din vara anului trecut, când au atacat teritoriile ocupate din sud-estul Ucrainei.

Cât de departe va merge Ucraina în Rusia?

Pe de o parte sunt cei ce îndeamnă la prudență, argumentând că Ucraina și-a expus limpede punctul de vedere – mutând războiul pe teritoriul Rusiei unde să provoace suferință și rușilor, și demonstrând că, în pofida eșecurilor de pe frontul estic, este totuși capabilă să lanseze un asalt sofisticat cu arme combinate și bifarea tuturor elementelor războiului modern.

Cu alte cuvinte, ar fi poate nimerit să se retragă acum în plină glorie după ce a făcut Kremlinul să sângereze, pentru ca Rusia să nu aibă prilejul să trimită întăriri suficiente pentru a ucide și captura forțele ucrainene.

Pe de altă parte, o retragere în acest moment ar invalida două dintre principalele obiective ale incursiunii ucrainene, și anume să exercite suficientă presiune pe Rusia, astfel încât să o silească să redistribuie trupe de pe frontul de est, respectiv să mențină controlul asupra unui teritoriu îndeajuns de însemnat pentru a-l folosi drept monedă de schimb în viitoare negocieri de pace.

„Dacă Kievul deține teritoriu rusesc, atunci poate negocia returnarea propriului teritoriu dintr-o poziție mai puternică. Kievul probabil că a urmărit, de asemenea, să afecteze impresia de atotputernicie a regimului Putin în rândul rușilor și să încurajeze Kremlinul să caute o cercetare pentru a nu-și pune în pericol puterea", a explicat David Blagden de la Universitatea Exeter.

Un fapt este însă neîndoielnic: prezența pe pământ rusesc a trupelor ucrainene este ceva de neacceptat pentru Putin; astfel că, cel mai probabil, va lupta cu tot ce are pentru a rezolva problema, în timp în care va încerca să mențină presiunea în Donbass și să întețească bombardamentele necruțătoare asupra orașelor ucrainene.

Este însă prea devreme ca cineva să se pronunțe asupra pariului ucrainean în acest moment. Cert este că, cu câte forțele ucrainene rămân mai mult timp pe teritoriul Rusiei, cu atât e de așteptat să se expună unor atacuri feroce pe măsură ce Moscova își vine în fire și își turează răspunsul.

„Personalul, echipamentul și logistica necesare pentru a încerca să susțină incursiunea și apoi să mențină teritoriul ocupat vor fi semnificative, în special pe măsură ce liniile de aprovizionare se vor lungi”, apreciază analistul David Blagden de la Universitatea Exeter.

Forțele ucrainene continuă să înainteze pe teritoriul Rusiei

Kievul a declarat marți că după cel mai mare atac transfrontalier de până acum în război a preluat controlul asupra a 74 de așezări din regiunea Kursk și continuă să avanseze, înregistrând câștiguri de între unu și trei km în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au luat prizonieri de război ruși care ar putea fi schimbați cu luptători ucraineni capturați, în ceea ce a descris ca fiind un „fond de schimb” în creștere.

„În ciuda luptelor dificile și intense, pentru că noastre continuă să avanseze în regiunea Kursk, iar „fondul de schimb” al statului nostru este în creștere. Șaptezeci și patru de localități se află sub controlul Ucrainei”, a transmis Zelenski.

Prin conexiune video, liderul ucrainean i-a cerut comandantului său de vârf Oleksandr Sîrski să detalieze „pași-cheie” ai operațiunii.

„Totul este executat în conformitate cu planul” , a răspuns șeful armatei ucrainene, fără a oferi detalii.

Ucraina a catalogat operațiunea drept defensivă, afirmând că trupele sale au preluat controlul asupra zonei pe care Rusia le-a folosit pentru a lansa peste 2.000 de lovituri transfrontaliere din iunie.

„Ucraina nu este interesată să preia teritoriul regiunii Kursk, dar dorim să protejăm viețile oamenilor noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhii Tihi.

Forțele ruse cercetări să avanseze de luni de zile pe mai multe fronturi în regiunea estică Donețk, profitând de numărul mult mai mare de trupe pentru a se apropia de orașe precum Pokrovsk, un centru logistic deținut de Kiev.

În acest sens, Tihi a declarat: „Trebuie subliniat faptul că operațiunea (Kursk) ... ajuta linia frontului, deoarece nu permite Rusiei să transfere unități suplimentare în regiunea Donețk, complicându-i logistica militară”.

Deocamdată, nu există niciun semn de domolire a ostilităților în est, unde armata Kievului a declarat că a înregistrat cel mai mare număr de lupte cu forțele ruse pe frontul Pokrovsk în 24 de ore.

Ucraina a observat mutarea unor trupe ruse din sud spre alte zone, Kursk, în această săptămână inclusiv, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Dmitro Lihovi, pentru Reuters.

El a afirmat că numărul atacurilor nu a scăzut ca urmare a acestui fapt și că este prea devreme pentru a trage concluzii.

Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, a observat luni că Rusia și-a pus baza pe principalele unități militare aflate în vecinătate să respingă forțele ucrainene.

„Rușii ar trebui să aibă suficiente rezerve, astfel încât să nu fie forțați să slăbească grupul de forțe „Centru”, care forțează în prezent liniile ucrainene de lângă Torețk și Pokrovsk”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!