Ce URMEAZĂ? Doar USR?

Ce URMEAZĂ? Doar USR?

PSD a castigat in premiera aproape tot Bucurestiul, PNL a pierdut rusinos iar in peisaj apare un nou partid: Uniunea Salvati Bucurestiul cu ambitii de a se extinde la nivelul tarii. Acesta s-ar putea transforma in noul partid prezidential. La liberali va incepe macelul daca nu vor importa rapid figuri credibile la varf si nu vom asista la demisii, scrie Dan Tăpălagă pe HotNews .

 In PSD apare un nou potential lider dar presiunea imediata va viza initierea unui motiuni de cenzura. Dragnea pare sa incerce sa temporizeze elanul partidului insa pesedistii cu probleme penale - cei mai multi - vor cauta sa fructifice la maxim victoria.

* PSD castiga pentru prima data in ultimii 26 de ani primaria Capitalei sub sigla proprie si mai toate sectoarele, mai putin sectorul unu. Gabriela Firea este primul primar femeie in Bucuresti, primul pesedist care cucereste capitala. Este o victorie cu valoare simbolica importanta. Cu cateva sute de mii de voturi in buzunar, Firea poate aspira la o cariera politica la varf daca si-o doreste. In primele declaratii facute dupa alegeri, Firea a spus ca nu-si doreste "deloc" sefia partidului, dar aceste declaratii trebuie luate deocamdata cu titlu de inventar. De notat ca Firea a castigat in sistemul de vot intr-un singur tur, unde primul clasat ia totul, dar in doua tururi n-ar mai fi avut aceleasi sanse. Voturile insumate ale lui Nicusor Dan, Predoiu si Turcescu fac laolalta cam cat ar lua Firea si Barbu impreuna.

* USB face saltul de la un mic partid abia infiintat, care pana mai ieri era ONG, la al doilea partid ca importanta in Capitala. Asistam la nasterea unei noi forte politice, cu ambitia declarata de Nicusor Dan de a ataca parlamentarele sub numele de Uniunea Salvati Romania, adica se va extinde la nivel de tara. N-ar fi exclus ca USR-ul sa devina noul partid prezidential. Nicusor Dan a captat voturile anti-partide, un val ridicat dupa Colectiv. Nicusor Dan a obtinut un scor mai bun decat al partidului sau. Cum se explica asta? Foarte posibil ca destui liberali sa fi votat cu Nicusor Dan la primarie si cu PNL la Consiliu, avand in vedere ca Predoiu a luat mult sub partid.

Victoria frantuzoaicei Clotilde Armand in sectorul 1 este o mare surpriza si reprezinta inca un pas important in directia emanciparii electoratului. S-ar putea sa avem de-a face cu o forma de protest fata de coruptia marilor partide sau cu mitul "domnitorului strain" preferabil oricand romanului hot si lenes. Merita analizata separat si in detaliu aceasta victorie.

* PNL inregistreaza cel mai mare esec politic in Capitala din istoria sa: a pierdut pe toata linia, n-a castigat nici o primarie de sector iar Predoiu a luat sub partid. Dar nu vorbim de esecul unui singur candidat ci de caderea unui intreg partid. PNL nu se mai poate lauda ca detine monopolul pe dreapta. Dimpotriva, perspectivele arata in acest moment sumbru. Aici mai trebuie subliniat ca rezultatele slabe arata cat de incorect au jucat liberalii in campanie cerandu-i lui Nicusor Dan sa se retraga, prezentand public cifre mincinoase.

* De notat ca in Bucuresti s-a inregistrat cea mai mica prezenta la vot din tara, undeva la 33%. Or, asta inseamna ca aici s-au infruntat in special armatele de partid si ca in afara acestora, doar cei care l-au votat pe Nicusor Dan reprezinta alegatorii convinsi ca reprezentantul USB reprezinta o alternativa reala la actuala clasa politica. Daca ne uitam insa la cifra de peste aproape 70% din electoratul care a ramas acasa, vestile nu sunt totusi foarte bune. Sunt prea multi alegatori care par sa-si fi pierdut increderea in capacitatea lor de a schimba ceva prin vot.

* In mai multe orase si administratii mari, unii candidati cu probleme penale au sanse mari de castig: la Brasov, Craiova, Baia Mare, Pitesti, Sectorul sase. Acesta este un semn alarmant de oboseala a publicului la mesajul anti-coruptie. Nu este un esec al DNA, cum sustin unii politicieni, insitutia beneficiaza de incredere. In orice caz, alegatorii au votat candidati suspectati de coruptie, aflati in arest sau trimisi in judecata. Au votat chiar si un partid condus de un lider condamnat penal. Este un moment dificil, cand discursul anticoruptie pierde capacitatea de seductie din trecut. Aceasta situatie va incuraja politicienii sa actioneaze cel putin in Parlament cu mai mult curaj impotriva justitiei.

Posibile evolutii

- Marea intrebare este daca PSD va profita de scorul bun pentru a darama guvernul Ciolos, pentru a-l transforma intr-un adversar legat de maini pana la alegerile generale din toamna. Dragnea a anuntat deja ca PSD nu va depunde o motiune de cenzura, dar se va confrunta cu o presiune crescanda in partid. Incurajati de succesul de la locale, pesedistii vor dori si mai multa putere. Exista un curent pro-motiune de cenzura, insa Dragnea pare constient ca o criza politica declansata acum s-ar putea sa coste partidul pe termen lung.

- In PSD va incepe o discutie inevitabila despre viitorul lider. Ramane Dragnea sau vine altcineva? Dragnea este condamnat, dar sub conducerea lui partidul a obtinut un scor foarte bun si o victorie istorica in Capitala. Ponta semnalizeaza ca doreste sa revina in joc dar si el are un dosar in instanta. In peisajul pesedistilor cu posibile ambitii politice a aparut si Firea. Cum se va imparti pe viitor puterea intre ei? Vor colabora sau vor intra in coliziune? Inclin sa cred ca pana dupa parlamentare partidul va ramane unit cel putin la varf, avand o cauza comuna: neutralizarea justitiei.

- In PNL va avea loc un Congres care va pune in discutie conducerea partidului. Eternii Teodor Atanasiu si Marian Petrache vor incerca sa preia partidul daca in PNL nu se vor produce alte suprize. De exemplu, o eventuala intrare a lui Dacian Ciolos in partid pare in acest moment singura speranta ca liberalii vor avea o sansa in toamna. Altfel, actuala garnitura de lideri formata din Blaga, Gorghiu, Predoiu s-a compromis. PNL n-a castigat in premiera nici o primarie de sector iar scorul candidatului si al partidului sunt catastrofale. A trecut practic pe locul trei, dupa USB-ul lui Nicusor Dan. In PNL ar putea izbucni doua conflicte: unul intre vechii liberali si vechii pedelisti si altul la varful partidului, intre diferite grupari. Aceste macinari interne inevitabile vor slabi si mai mult partidul in perspectiva alegerilor generale.

- USB va juca in mod previzibil tot pe cartea anti-partide, va refuza aliante si intelegeri. Incurajat de scorul bun obtinut la Bucuresti, Nicusor Dan a anuntat deja intentia de a trasnforma USB in USR si de a ataca alegerile parlamentare. Problema lui este ca nu dispune de structuri in teritoriu iar acestea sunt dificil de infiintat, insa nu imposibil avand in vedere entuziastmul generat in Capitala. Presedintele Klaus Iohannis are toate motivele sa incurajeze noul partid si sa se lipeasca de imaginea lui. USR ar putea deveni chiar noul partid prezidential, daca reuseste sa se impuna la parlamentare.

- Ramane de vazut cum va arata scorul politic obtinut in tara de cele doua mari partide. Daca PSD se apropie sau depaseste 40%, atunci va actiona mult mai agresiv, atat in relatia cu Guvernul Ciolos cat si cu presedintele Iohannis iar in Parlament nu va mai avea retineri in a modifica legile justitiei. Tot de scorul general se agata si actuala conducere a PNL, care spera sa se salveze dupa dezastrul de la Bucuresti proclamand victoria in cateva administratii mari din tara. In tot cazul, pierderea Capitalei marcheaza inceputul unui lung sir de crize interne.


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

4 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”