Ce urmează dacă nu trece moțiunea PNL? Dar dacă pică guvernul Dăncilă? Care ar fi al treilea scenariu neașteptat

Ce urmează dacă nu trece moțiunea PNL? Dar dacă pică guvernul Dăncilă? Care ar fi al treilea scenariu neașteptat

Cea mai neagră situație, worst case scenario pentru Klaus Iohnanis și PNL ar fi un eșec la votul de joi, deși există unele voci care cred că supraviețuirea guvernului Dăncilă l-ar putea ajuta în mod paradoxal pe șeful statului, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Ce ar însemna eșecul moțiunii? La prima vedere, un dezastru de imagine, spectacolul neputinței. Klaus Iohannis și Ludovic Orban se fac de râs, mai ales că amândoi au anunțat cu mare precizie căderea guvernului.

Ar fi a treia moțiune ratată și o gură de oxigen dată gratuit premierului Dăncilă la debutul oficial al campaniei pentru prezidențiale, adică exact când avea mai multă nevoie de combustibil.

Cei care cred, totuși, că președintele Iohannis va avea de câștigat dintr-un eșec se bazează pe dorința lui de a intra, în continuare, în turul doi cu Viorica Dăncilă, nu cu liderul USR / PLUS, Dan Barna, de care se teme în mod real.

Însă e greu de măsurat acum în ce mod se va decanta un eventual eșec și dacă supraviețuirea Vioricăi Dăncilă o va trimite automat în turul doi. Neclar în ce mod va profita Dan Barna de eșecul moțiunii și cum va capitaliza dezamăgirea față de neputința și nepriceperea politică a liberilor și a președintelui.

Cert este că eșecul moțiunii nu are cum să rămână fără urmări pentru marii perdanți, PNL și Klaus Iohannis, mai ales dacă supraviețuirea guvernului n-o v-a aduce în cele din urmă pe Viorica Dăncilă față în față cu Klaus Iohannis pentru a-i asigura al doilea mandat fără mari bătăi de cap.

Mai există însă o interpretare potrivit căreia premierul Dăncilă este deja ca și căzut, indiferent de soarta moțiunii. Interpretarea se bazează chiar pe declarația premierului Dăncilă, pe Constituție dar și pe decizia CCR care obligă guvernul să vină în Parlament la reinvestire după ieșirea ALDE din guvern.

Dăncilă a declarat în august că are 45 de zile la dispoziție, numai că acest interval s-a scurs iar premierul tot nu s-a prezentat pentru a cere un nou vot de încredere. Potrivit unor interpretări, termenul curge din 26 august (cum a constatat chiar CCR în ultima decizie) și expiră vineri, 11 octombrie.

În consecința, Dăncilă nu mai are timp să treacă prin procedura parlamentară, miniștri audiați în comisii și apoi vot în plen. Prin urmare, de luni încolo guvernul Dăncilă nu mai poate fi valid.

În această situație, președintelui nu-i rămâne decât să constate că România nu mai are guvern și să numească un premier interimar din actualul cabinet, eventual pe Ana Birchall de la justiție care a transmis toate semnalele că este dispusă să joace corect.

Singura vulnerabilitate în acest scenariu este că în Constituție nu vom găsi termenul de 45 de zile in interiorul căruia Guvernul trebuie să meargă în Parlament în cazul schimbării culorii politice, decât prin exptrapolare de la termenul dat pentru numirea unor noi miniștri. (Vezi articolul 85 din Constituție).

În acest caz, vom avea două interpretări diferite, președintele care va susține că guvernul nu mai funcționează legal începând de luni și guvernul care va zice că nu are termen pentru a merge în Parlament, deși Dăncilă a spus – fără să știm exact de ce – că are la dispoziție 45 de zile pentru a merge în Parlament.

Se va ajunge, așadar, din nou la Curtea Constituțională, singura care poate tranșa disputa juridică.

Dacă moțiunea trece și cade guvernul Dăncilă, tot jocul politic se mută de joi la Cotroceni la pachet cu întreaga responsabilitate pentru conducerea țării. Or, dorește într-adevăr președintele Iohannis să-și asume responsabilități în luna de campanie electorală?

Dacă guvernul Dăncilă pică totuși la moțiunea de cenzură, nu cred că președintele se va grăbi cu desemnarea noului premier. Cine ar putea fi viitorul șef al Guvernului? Ei, bine, ajunși în această etapă, jocul se deschide larg pentru Klaus Iohannis.

Va dori de la PNL sau de la USR/ PLUS? Le va pune în brațe guvernarea liberalilor sau le va oferi lui Cioloș și Barna ocazia să facă anticipatele pe care le doresc atât de mult? Asta dacă pot, firește.

S-ar putea ca primul nume desemnat pentru funcția de premier să nu reușească să strângă o majoritate și abia a doua propunere să treacă de Parlament, după ce turul doi al alegerilor se va fi încheiat iar noul președinte va fi deja instalat la Cotroceni.

Însă despre toate acestea pe larg, într-o viitoare analiză.



populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...