Ce trebuie să mănânci pentru a te feri de AVC sau pentru a preveni unul nou. Specialiștii recomandă fructe, legume și proteine slabe

Ce trebuie să mănânci pentru a te feri de AVC sau pentru a preveni unul nou. Specialiștii recomandă fructe, legume și proteine slabe

Dieta pentru prevenirea unui AVC implică, de obicei, consumul de multe fructe și legume, proteine slabe, cereale integrale și alimente cu conținut scăzut de sare.

Dieta mediteraneană, cea mai populară modalitate de prevenire a AVC Foto: Shuterstock

Dieta mediteraneană, cea mai populară modalitate de prevenire a AVC Foto: Shuterstock

Pentru a vă feri de AVC, Asociația Americană a Inimii recomandă să mâncați o varietate de fructe și legume, ideal proaspete, congelate sau conservate; cereale integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul, quinoa și orzul; leguminoase, cum ar fi fasole, mazăre și linte; proteine slabe, cum ar fi puiul sau tofu.

De asemenea, trebuie inclus în alimentație peștele gras, precum somonul, sardinele sau heringul; grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado; produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum iaurtul sau laptele degresat; nuci și semințe. Practic, dieta mediteraneană este cea mai populară modalitate de prevenire a AVC.

Potrivit g4food , pe lista alimentelor ce trebuie reduse sau evitate, pentru a preveni un AVC sunt produse de patiserie foarte procesate, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile și produsele de patiserie; alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi; alimente care conțin zaharuri adăugate, cum ar fi zaharoza, sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr brun sau melasă; alimente bogate în sare adăugată

Dieta post-AVC este esențială în recuperarea pacientului, prevenirea unor viitoare AVC-uri și în prelungirea duratei de viață. Unele persoane care se recuperează după un accident vascular cerebral pot avea, de asemenea, alte afecțiuni de sănătate care necesită modificări ale dietei, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Deoarece aceste condiții ar fi putut contribui la accidentul vascular cerebral, este important să le abordați și pe ele, scrie G4.food.

Dieta pentru dificultăți de înghițire, post-AVC

Unii oameni au dificultăți la înghițire sau disfagie după un accident vascular cerebral. În astfel de cazuri se recomandă pasarea alimentelor, astfel încât să nu fie necesar mestecatul. De asemenea, puteți apela la alimente tocate și umede. Pot fi folosite și alimente moi, care se pot mesteca și înghiți ușor.

Puteți prepara în aceste moduri următoarele alimente: omletă; pește copt, cum ar fi somonul; carne tocată, cum ar fi pui sau curcan; legume rădăcinoase, cum ar fi morcovii; cartofi; avocado; fulgi de ovăz; iaurt și banană

Dieta pentru prevenirea pierderii în greutate, după un AVC

Pierderea în greutate este un efect secundar comun al unui accident vascular cerebral și poate avea un efect negativ asupra rezultatelor recuperării pacientului. Dieta este un aspect important al gestionării acestui lucru și poate ajuta o persoană să mențină sau să câștige în greutate.

Alimentele bogate în nutrienți care conțin un număr mare de calorii în fiecare porție pot ajuta la prevenirea pierderii în greutate. Acestea includ: avocado, banană, brânzeturi moi și iaurt.

O altă opțiune sunt smoothie-urile sau shake-urile bogate în calorii. Unele ingrediente care pot funcționa includ: pudre proteice, cum ar fi zerul, mazărea sau proteinele din soia; pulberi de oleaginoase; fructe; albușuri pasteurizate; îndulcitori naturali, cum ar fi curmale sau miere: un lichid, cum ar fi apa, laptele sau laptele vegetal.

Dieta pentru pacienții cu AVC și hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc în accidentul vascular cerebral. Dieta poate ajuta la gestionarea acestei situații. Multe dintre modificările dietetice care pot ajuta la reducerea viitoarelor accidente vasculare cerebrale și pot ajuta și la ținerea în frâu a tensiunii arterială.

Este deosebit de important pentru p ersoanele cu hipertensiune arterială să-și monitorizeze aportul de sodiu. Sodiul este în sare. Oamenii au nevoie de sare pentru a supraviețui, deși, în cantități prea mari, aceasta poate fi dăunătoare.

Oamenii pot folosi mai multe condimente și mai puțină sare pentru a adăuga aromă alimentelor.

Potrivit publicației citate , alimentele care pot avea un conținut ridicat de sare includ: carne procesată, cum ar fi slănină; gustări sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi; supe conservate; alimente comode, cum ar fi cele congelate, pizza sau amestecuri de condimente; alimente conservate, cum ar fi măslinele în saramură

Într-un studiu din 2021, utilizarea unor cantități mari de ierburi și condimente în alimente a dus la o cădere a tensiunii arteriale, în rândul participanților. Studiul a implicat 24 de ierburi și condimente diferite, inclusiv: piper negru, usturoi, busuioc, cimbru, curcumă, scorţişoară și pudră de chili

Dieta pentru pacienții cu AVC și diabet

Diabetul este un alt factor de risc pentru un accident vascular cerebral. Astfel, în cazul în care o persoană are ambele afecțiuni, va trebui să ia în considerare și modul în care alimentele îi vor afecta nivelul zahărului din sânge.

Poate fi foarte important pentru persoanele aflate în această situație să limiteze alimentele care conțin zahăr adăugat, cum ar fi: bomboane și ciocolată, înghețată, iaurturi îndulcite, produse de patiserie și băuturi cu adaos de zahăr, cum ar fi sucuri, băuturi pentru sportivi sau energizante

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!