Ce trebuie să mănânci ca să ai o viață lungă. Dieta sănătoasă nu înseamnă doar restricții

Ce trebuie să mănânci ca să ai o viață lungă. Dieta sănătoasă nu înseamnă doar restricții

Alimentația are un rol semnificativ în sănătate, lucru deja cunoscut și dezbătut îndelung de către specialiști. Dar există patru tipuri de alimentație care ne pot reduce riscul de a muri prematur cu 20%.

Mâncarea sănătoasă ne prelungește viața    FOTO Pexels

Mâncarea sănătoasă ne prelungește viața FOTO Pexels

Auzim mereu cât este de importantă dieta sănătoasă, despre cât de sănătoase sunt cerealele integrale, fructele, legumele sau nucile. Acestea sunt alimente despre care știm că țin departe bolile precum cancerul, bolile cardiovasculare sau neuro-degenerative. Dar un studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine arată că există mai multe modalități de a mânca bine și de a obține beneficii pentru sănătate. Mai mult, studiul arată că ne putem prelungi viața, abordând orice tip de dietă sănătoasă.

Dr. Frank Hu, coautorul studiului, crede că oamenii se plictisesc adesea de un singur mod de alimentație sănătoasă, iar teoria că putem mânca sănătos în mai multe feluri este o veste bună. „De exemplu, dacă alegi o dietă mediteraneană și după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți trece la o dietă DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau poți trece la o dietă semi-vegetariană”, a spus Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. „Sau poți să urmezi regulile dietetice din SUA și să-ți creezi propria farfurie sănătoasă”, mai spune el.

Studiu pe termen lung

Studiul a urmărit obiceiurile alimentare ale peste 75.000 de femei și peste 44.000 de bărbați, pe parcursul a 36 de ani. Niciunul dintre participanți nu avea boli cardiovasculare la începutul studiului și puțini erau fumători. Toți au completat chestionare legate de alimentație la fiecare patru ani.

Acesta este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii de cohortă pentru a examina tiparele alimentare recomandate și riscul pe termen lung de decese premature și decese din cauza bolilor majore”, a spus Hu.

Autorii studiului au notat cât de îndeaproape au urmat unul dintre cele patru stiluri de alimentație sănătoasă din ghidurile alimentare actuale din SUA, arată CNN . Una este dieta mediteraneană, o alta este dieta vegană, o alta vizează alimentația ce pune accent pe vegetale, dar cu consum redus de carne roșie, zahăr sau alcool, iar ultimul tip de alimentație sănătoasă include, pe lângă cele de mai sus, nuci, semințe și alte oleaginoase.

Decese mai puține, la diete mai sănătoase

După ce modelul alimentar al fiecărei persoane a fost punctat, participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, în funcție de cât de mult au respectat unul din cele patru tipuri de alimentație sănătoasă. Diferența între grupul care a respectat cel mai mult una din dietele sănătoase, față de cel care a respectat cel mai puțin aceste diete, a înregistrat o scădere a ratei mortalității cu 20%, indiferent de motivele decesului , după cum a spus dr. David Katz, președinte și fondator al True Health Initiative și specialist în medicina stilului de viață.

Studiul a constatat, de asemenea, riscul de a muri din cauza anumitor boli cronice a fost redus, atunci când oamenii și-au îmbunătățit dieta în timp, a spus Hu.

Participanții care și-au îmbunătățit alimentația cu 25% și-ar putea reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu un procent de 6%, până la 13%.

Risc mai mic de cancer

De asemenea, riscul de a muri din cauza cancerului scade cu 7%, până la 18%, a spus el. A existat o reducere cu până la 7% a riscului de deces prin boli neuro-degenerative, precum demența. „Reducerea mortalității din cauza bolilor respiratorii a fost de fapt mult mai mare, reducând riscul cu 35% până la 46%”, a mai spus Hu.

Studiul s-a bazat pe auto-rapoartele participanților cu privire la preferințele alimentare și, prin urmare, a arătat doar o asociere, nu o cauză directă și un efect, între obiceiurile alimentare și rezultatele sănătății.

Totuși, concluzia este că nu e niciodată prea târziu să-ți schimbi alimentația, beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în ceea ce privește reducerea totală a deceselor premature și a diferitelor cauze ale morții premature, a mai spus Hu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri