Ce taxe cresc de la 1 august

Ce taxe cresc de la 1 august

De la 1 august:

1. Se scumpesc ţigările şi băuturile alcoolice: acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de ţigarete urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei.

2. Cresc taxele pentru jocurile de noroc:

- până la 10.000 lei inclusiv - 3%

- peste 10.000-66.750 lei inclusiv - 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei

- peste 66.750 lei - 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei

3. Va fi redus pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor:

Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilităţi în construcţii este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi. Aceeaşi limitare este valabilă şi pentru salariile din sectorul agricol şi industrie alimentară.

4. Contractele part time, impozitate ca cele cu program full time:

Pentru contractele de muncă cu timp parţial, când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parţial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează şi se datorează la plată contribuţia la asigurările sociale - pensii la nivelul salariului minim garantat în plată.

Există mai multe excepţii cum sunt: elevii şi studenţii cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeaşi lună se depăşeşte suma salariului minim brut.

Aceleaşi reguli se aplică şi din punctul de vedere al contribuţiei la asigurările sociale de sănătate.

De la 1 ianuarie 2023:

  • Va fi eliminat impozitul specific pentru sectorul HoReCa;
  • Creşte impozitul pe dividente de la 5% la 8%;
  • Va fi ajustat plafonul privind veniturile din activităţi independente, PFA, întreprinderi individuale, familiale, şi norma de venit, reducerea fiind de la 100.000 de euro la 25.000 de euro;
  • Microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puţin un angajat. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor va fi de 1% din cifra de afaceri pentru cele care au cel puţin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderiilor fără angajaţi;
  • Firmele care nu au angajaţi vor trece la impozit pe profit de 16%;
  • Scade pragul pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

Cu 1%-2% mai mult din PIB la buget

„Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feedback din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită”, argumenta în urmă cu două săptămâni ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!