Ce sunt rachetele hipersonice Fatah cu care Iranul ar fi atacat Israelul. Controverse legate de folosirea lor
Presa iraniană a anunțat că în atacul asupra Israelului s-a folosit ultimul tip de rachete hipersonice Fatah, care ating de 5 ori viteza sunetului și au o rează de acțiune de 2-300 de kilometri. Care a fost reacția premierului Netanyahu și a analiștilor de securitate.
Rachetele iraniene Fatah, folosite împotriva Israelului, au viteze supersonice. FOTO: Shutterstock
Iranul a declanșat cel mai mare atac derulat vreodată asupra Israelului, trăgând, marți seara, 180 de rachete balistice, dintre care majoritatea au fost aparent interceptate de apărarea antirachetă folosită de Israel, Statele Unite și Iordania, potrivit guvernelor acestor țări.
Atacul aerian, mult mai grav decât lovitura similară din aprilie, a ridicat miza în ceea ce este deja un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu, care se îndreaptă spre conflict regional periculos.
Rachetele Iranului
Teheranul are mii de rachete balistice și de croazieră cu o varietate de distanțe, potrivit unui raport din 2021 al Proiectului Amenințarea Rachetelor de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Numerele exacte pentru fiecare tip de rachetă sunt necunoscute. Generalul Forțelor Aeriene ale SUA Kenneth McKenzie a declarat Congresului în 2023 că Iranul avea „peste 3.000” de rachete balistice, potrivit unui raport din acest an de pe site-ul Iran Watch la Proiectul Wisconsin pentru Controlul Armelor Nucleare.
Traiectoriile rachetelor balistice le transportă în afara sau în apropierea limitelor atmosferei Pământului, înainte ca sarcina utilă a focosului să se separe de racheta care a transportat-o și să reintre înapoi în atmosferă și pe ținta acesteia, arată o analiză CNN .
Ce sunt rachetele hipersonice Fatah
Presa iraniană a raportat că Teheranul a folosit un nou tip de rachetă, Fattah-1, în atacuri.
Dar ce sunt rachetele hipersonice Fatah ? Teheranul descrie Fattah-1 ca fiind o rachetă „hipersonică”, adică se deplasează la Mach 5 (1.715 metri/secundă) sau de cinci ori viteza sunetului (aproximativ 6.100 de kilometri pe oră).
Racheta are o rază de acțiune de aproximativ 200-300 de kilometri, în funcție de versiune. Este o rachetă ghidată, cu o precizie mult mai mare față de alte rachete mai vechi folosite în conflicte. Versiunile mai avansate au ghidare GPS, ceea ce le oferă o precizie ridicată.
Dar analiștii subliniază că aproape toate rachetele balistice ating o viteză hipersonică în timpul zborurilor lor, mai ales când plonjează spre ținte.
Termenul „hipersonic” este adesea folosit pentru a se referi la ceea ce se numesc vehicule hipersonice de alunecare și rachete de croazieră hipersonice, arme foarte avansate care se pot manevra cu viteză hipersonică în atmosfera Pământului. Asta face ca astfel de arme să fie extrem de greu de doborât.
Analiștii sunt sceptici că s-au folosit rachete Fatah
Fattah-1 nu este o astfel de rachetă, potrivit lui Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice, care a scris despre acest subiect anul trecut.
Hinz spune pentru CNN că Fattah pare să aibă un focos pe un „vehicul de reintrare manevrabil”, ceea ce îi permite să facă ajustări pentru a evita apărarea antirachetă în timpul unei scurte porțiuni a plonjării către ținta sa.
Totuși, această capacitate ar fi o îmbunătățire față de rachetele anterioare ale Iranului, spune Hinz.
Dar analiştii au fost sceptici că Iranul ar fi folosit noua rachetă pentru prima dată marţi seara.
„Este una dintre cele mai noi rachete balistice ale lor și au multe de pierdut din folosirea ei”, a spus Trevor Ball, un fost tehnician superior în munițiile explozive pentru armata SUA.
„Israelul și-ar face o idee despre capacitățile sale dacă o utilizează. Există, de asemenea, șansa ca acesta să nu funcționeze, dând Israelului o idee și mai mare despre capacitățile sale. Iranul obține propagandă gratuită și nu riscă nimic spunând că a fost folosit”.
Ce sunt rachetele Shahab 3
Experții în arme care au analizat videoclipuri verificate de pe rețelele sociale de la fața locului au declarat pentru CNN că Iranul a folosit variante ale rachetei balistice Shahab-3 în cel mai recent atac asupra Israelului.
Shahab-3 este baza pentru toate rachetele balistice cu rază medie de acțiune ale Iranului care folosesc un propulsor lichid, conform lui Patrick Senft, coordonator de cercetare la Armament Research Services (ARES).
Shahab-3 ar fi intrat în serviciu în 2003, poate transporta un focos de 760 până la 1.200 de kilograme și poate fi tras din lansatoare mobile, precum și din silozuri.
Iran Watch spune că cele mai noi variante ale rachetelor Shahab-3, rachetele Ghadr și Emad, au o precizie de până la 300 de metri (aproape 1.000 de picioare) față de țintele vizate.
Reacția premierului Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat, la scurt timp după atac. El le-a spus israelienilor că Iranul „a făcut o mare greșeală” și „va plăti” pentru lansarea unui atac cu rachete asupra țării marți.
„În această seară, Iranul a atacat din nou Israelul cu sute de rachete. Acest atac a eșuat. A fost zădărnicit datorită sistemului de apărare aeriană al Israelului, care este cel mai avansat din lume. (...)De asemenea, mulțumesc Statelor Unite pentru sprijinul acordat efortului nostru de apărare”, a transmis premierul Netanyahu.
„Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta și va plăti pentru asta. Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și hotărârea noastră de a riposta împotriva dușmanilor noștri. Ne vom ține de regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă - îl vom ataca”, a spus Netanyahu.
Așadar, fie că au fost folosite rachetel hipersonice Fatah sau nu, atacul Iranului, în ciuda numărului mare de rachete lansate, a avut rezultate minime.
Sursa: adevarul.ro