Republicile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o Moscova luni, sunt situate în bazinul minier rusofon Donbass (estul Ucrainei) și au scăpat de sub controlul Kievului din 2014. Conflictul dintre separatiști și autoritățile ucrainene s-au soldat cu peste 14.000 de morți.
Donețk (fostul Stalino) este principalul oraș al bazinului minier Donbass, precum și unul dintre principalele centre metalurgice ale Ucrainei. Are două milioane de locuitori.
Lugansk (fostul Voroshilovgrad) este un oraș industrial, care are 1,5 milioane de locuitori.
Bazinul Donbass, care se învecinează cu Rusia, are rezerve imense de cărbune. Prezența vorbitorilor de limbă rusă acolo este legată în special de trimiterea de muncitori ruși după cel de-al Doilea Război Mondial în perioada sovietică.
Conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii din Donețk și Lugansk a izbucnit în urmă cu opt ani, în contextul anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.
Independența lor, proclamată în urma referendumurilor, nu este recunoscută de comunitatea internațională.
Rusia, la rândul ei, este acuzată de Kiev și Occident că îi sprijină militar și financiar pe separatiștii pro-ruși din cele două regiuni separatiste.
Cine sunt liderii regiunilor separatiste Donețk și Lugansk
Rezolvarea conflictului, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015, este în impas, Kievul și separatiștii acuzându-se reciproc că nu le respectă.
Au fost instituite o serie de armistiții, dar acestea au fost încălcate în mod repetat.
Denis Pușilin, ales în 2018 într-un scrutin denunțat de Kiev, conduce autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR).
Leonid Passetchnik este șeful autoproclamatei Republici Lugansk (LNR). (sursa: AFP)