Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții

Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.

Arme nucleare Rusia

Arme nucleare Rusia. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Față de rachetele balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară, care pot reduce la ruine orașe întregi, armele nucleare tactice utilizate împotriva soldaților de pe câmpul de luptă sunt mai puțin puternice și pot avea un randament de doar o kilotonă. Bomba americană lansată asupra orașului Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut o putere de 15 kilotone.

Astfel de arme nucleare destinate câmpului de luptă - bombe aeriene, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune sau muniții de artilerie - pot fi foarte compacte. Dimensiunile lor mici le permit să fie transportate discret într-un camion sau avion.

Spre deosebire de armele strategice, care au făcut obiectul unor acorduri privind controlul armelor semnate între Moscova și Washington, armele tactice nu au fost niciodată limitate de astfel de pacte, iar Rusia nu a făcut public numărul lor sau orice alte detalii legate de acestea.

Ce a spus Vladimir Putin despre armele nucleare

De la lansarea invaziei la scară largă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a ținut să reamintească în repetate rânduri națiunilor occidentale despre puterea nucleară a Moscovei, în încercarea de a le descuraja să intensifice sprijinul militar acordat Kievului.

La începutul războiului, liderul de la Kremlin a făcut frecvent trimiteri la arsenalul nuclear al Moscovei, promițând în mod repetat că va folosi „toate mijloacele" necesare pentru a proteja Rusia. Însă mai târziu și-a temperat declarațiile pe măsură ce ofensiva ucraineană din vara anului trecut nu și-a atins obiectivele, iar Rusia a obținut mai multe câștiguri pe câmpul de luptă.

Doctrina de apărare a Moscovei are în vedere un răspuns nuclear la un atac atomic sau chiar la un atac cu arme convenționale care „amenință însăși existența statului rus". Această formulare vagă i-a determinat pe unii specialiști ruși pro-Kremlin să îl îndemne pe Putin s-o clarifice pentru a forța Occidentul să ia avertismentele mai în serios.

Putin a spus în toamna anului trecut că nu vede niciun motiv pentru o astfel de schimbare.

Nu există nicio situație în care ceva ar putea amenința statalitatea rusă și existența statului rus", a spus el. „Cred că nicio persoană rațională și cu o memorie sănătoasă nu ar putea avea ideea de a folosi arme nucleare împotriva Rusiei".

De ce a trimis Rusia arme nucleare în Belarus

În urmă cu un an, Moscova a mutat o parte din armele sale nucleare tactice pe teritoriul Minskului, un aliat care se învecinează cu Ucraina și cu Polonia, Letonia și Lituania, membre NATO.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a îndemnat de multă vreme Moscova să staționeze arme nucleare în țara sa, care are legături militare strânse cu Rusia și a servit drept punct de plecare pentru războiul din Ucraina.

Atât Putin, cât și Lukașenko au declarat că desfășurarea de arme nucleare în Belarus a fost menită să contracareze amenințările occidentale. Tot în urmă cu un an, Putin a făcut referire în mod specific la decizia Guvernului britanic de a furniza Ucrainei obuze perforante care conțin uraniu sărăcit.

Niciunul dintre cei doi lideri nu a spus câte arme au fost mutate, ci doar că instalațiile din epoca sovietică din țară au fost pregătite pentru a le găzdui și că piloții și echipele de piloți din Belarus au fost instruiți să le folosească. Armele au rămas sub control militar rusesc.

Desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus, care are o graniță de 1.084 de kilometri cu Ucraina, ar permite avioanelor și rachetelor rusești să ajungă mai ușor și mai rapid la potențialele ținte din această țară, dacă Moscova decide să le folosească. De asemenea, a extins capacitatea Rusiei de a viza mai mulți aliați NATO din Europa Centrală și de Est.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…