Ce sunt armele nucleare tactice și cum ar putea fi folosite de Rusia. Puterea lor, comparabilă cu bombele atomice folosite la Hiroshima și Nagasaki

Ce sunt armele nucleare tactice și cum ar putea fi folosite de Rusia. Puterea lor, comparabilă cu bombele atomice folosite la Hiroshima și Nagasaki

Începând de luna trecută, Rusia şi-a început exerciţiile militare cu arme nucleare în vecinătatea graniţei cu Ucraina. Marţi, un nou transport de armament a fost filmat în drum spre locul de desfăşurare a antrenamentelor.

Foto arhivă

Foto arhivă

Armele nucleare tactice , spun experţii, sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, spre deosebire de armele strategice, care sunt proiectate pentru a fi lansate pe distanțe mari, pentru a distruge orașele inamice. Modul în care funcţionează este, însă, acelaşi, folosind reacții de fisiune și fuziune nucleară pentru a elibera cantități foarte mari de energie. Puterea distructivă a armelor nucleare tactice, deși de obicei mai mică decât cea a armelor strategice, este comparabilă cu bombele atomice folosite de Statele Unite pentru a distruge orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki la sfârșitul celui de- Al Doilea Război Mondia l, potrivit Reuters .

Statele Unite au aproximativ 200 de astfel de arme, jumătate dintre ele fiind plasate la baze din Europa. Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare non-strategice, conform estimărilor realizate în luna martie de experții de la Federația Oamenilor de Știință Americani. Acestea ar putea fi livrate prin diferite mijloace, inclusiv fiind lansate ca bombe sau montate pe mai multe tipuri de rachete capabile să transporte fie focoase nucleare, fie convenționale.

Ce arme foloseşte Rusia pentru exerciţii

Rusia a declarat că prima fază, desfășurată luna trecută în regiunea sudică Akhtubinsk, a implicat rachete Kinzhal și Iskander. În videoclipul difuzat de Ministerul Apărării s-au văzut, într-adevăr, convoaie de vehicule transportând rachete Iskander și, probabil, focoasele nucleare care urmau să fie montate pe ele, dar acestea din urmă erau blurate în filmare. De asemenea, se puteau vedea un avion bombardier Tu-22M Backfire și un avion de vânătoare MiG-31K, ambele capabile să transporte racheta hipersonică Kinzhal.

În videoclipul din a doua fază, de marți, au fost identificare de către specialişti un sistem Iskander, condus într-un câmp, și rachetele ridicate în poziție, precum și interceptoare supersonice MiG-31 și bombardiere supersonice de lungă distanță Tupolev Tu-22M3.

Care e scopul exerciţiilor

Rusia spune că astfel de exerciții sunt o practică normală, dar că au devenit necesare din cauza acțiunilor ostile ale Statelor Unite și ale aliaților săi europeni. Moscova a declarat luna trecută că speră ca exercițiile să răcorească „capetele înfierbântate” din capitalele occidentale, după ce președintele francez Emmanuel Macron a emis posibilitatea trimiterii de trupe europene pentru a lupta alături de Kiev împotriva Rusiei, iar secretarul britanic de Externe David Cameron a spus că Ucraina are acordul să folosească armele furnizate de Occident împotriva țintelor de pe teritoriul rus.

Experții occidentali în domeniul nuclear spun că Rusia transmite un semnal destinat descurajării NATO să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

Când ar putea fi folosită o astfel de armă

Experții spun că scopul nu ar fi capturarea teritoriului, deoarece utilizarea unei astfel de arme ar crea un pustiu radioactiv otrăvit. Mai degrabă, unii cred că Rusia ar putea folosi o armă nucleară într-un scenariu în care trupele sale ar fi în retragere și s-ar confrunta cu o înfrângere majoră.

Într-un raport pentru Institutul Internațional de Studii Strategice din ianuarie, fostul oficial al Pentagonului și al NATO, William Alberque, a spus că Rusia ar putea lua în considerare utilizarea unei arme nucleare non-strategice (NSNW) pentru a „trezi” Occidentul și a-l constrânge să rezolve un conflict în termenii Moscovei. Pe de altă parte, președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea obține victoria în Ucraina fără a recurge la arme nucleare.

Pregătirile pentru lansarea unei arme nucleare ar fi observate de sateliţii-spion

Experții spun că pregătirile pentru lansarea unei arme nucleare ar fi, probabil, vizibile pentru sateliții de informații militare occidentale, deoarece ar implica pași de genul celor văzuți în timpul exercițiilor, inclusiv mutarea focoaselor dintr-un depozit central, unde se află depozitate. Acestea acţiuni, chiar şi în condiţiile în care centrele de comandă şi control ruseşti ar fi în alertă maximă, tot ar dura câteva ore.

Însă rachetele în sine care sunt trase către un adversar nu pot fi deosebite de cele cu focoase convenționale pe care Rusia le-a lansat asupra Ucrainei de mai bine de doi ani. Din acest punct de vedere, identificarea lor ca fiind arme nucleare nu se poate face decât prin amploarea distrugerii produse, șocul seismic și eliberarea masivă de radiații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii