Ce știm până acum despre scurgerea majoră de informații de la Pentagon. Aliații SUA, stânjeniți

Ce știm până acum despre scurgerea majoră de informații de la Pentagon. Aliații SUA, stânjeniți

Administrația Biden se străduiește să evalueze și să limiteze consecințele scurgerii majore de documente secretizate de la Pentagon, care i-a zguduit pe oficialii americani, membrii Congresului și aliații-cheie ai SUA, în ultimele zile.

Clădirea Pentagonului FOTO Pixabay

Clădirea Pentagonului FOTO Pixabay

Departamentul de Justiție investighează modul în care documentele extrem de sensibile, care includ detalii despre modul în care SUA își spionează inamicii, dar și prietenii, precum și informații despre războiul din Ucraina, au ajuns pe site-urile de socializare.

Dar, până în prezent, se știe puțin despre cine ar fi putut fi responsabil pentru scurgere sau despre cum unele dintre cele mai bine păzite secrete ale națiunii au ajuns pe site-urile de socializare.

Departamentul Apărării încă analizează problema și a luat măsuri pentru a înăspri fluxul de astfel de documente, au dat asigurări oficialii.

Pentagonul susține un „efort inter-agenții” pentru a evalua impactul scurgerii, dar oficialii americani și aliații apropiați se tem deja că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și ar putea compromite relații externe importante.

Congresmenii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la amploarea aparentă a scurgerii și sensibilitatea documentelor postate online, dar rămân în mare parte în întuneric cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Liderii Comisiilor de Informații ale Camerei Reprezentanților și Senatului cer răspunsuri de la administrația Biden. Iată ce știm despre scurgere până acum:

Ce s-a întâmplat?

Documentele au apărut online luna trecută pe platforma de socializare Discord, conform capturilor de ecran ale postărilor revizuite de CNN .

Postările sunt fotografii cu documente mototolite așezate deasupra revistelor și înconjurate de alte obiecte aleatorii, cum ar fi genți cu fermoar și lipici Gorilla Glue. Este ca și cum ar fi fost pliate în grabă și băgate într-un buzunar înainte de a fi scoase dintr-o locație sigură, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu acest tip de documente.

Un purtător de cuvânt al Discord a confirmat într-o declarație duminică că cooperează cu forțele de ordine în cadrul anchetei.

Acele documente descoperite vineri aveau toate marcaje clasificate, unele extrem de secrete (top secret), cel mai înalt nivel de clasificare.

Nu este clar cine se află în spatele scurgerilor și de unde, exact, au provenit.

Ce este în documente?

CNN a analizat 53 de documente scurse, toate par să fi apărut între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie.

Acestea conțin o gamă largă de informații secretizate – oferind o fereastră rară asupra modului în care SUA spionează aliați și adversari deopotrivă.

Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, dezvăluie amploarea spionării de către SUA a aliaților-cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.

Altele dezvăluie gradul în care SUA au penetrat Ministerul rus al Apărării și organizația rusă de mercenari Wagner Group, în mare parte prin comunicații interceptate, dar și surse umane, care ar putea fi acum puse în pericol.

Alte documente divulgă slăbiciunile-cheie ale armamentului ucrainean, ale apărării aeriene și ale dimensiunilor batalioanelor și pregătirii într-un moment critic al războiului, în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva rușilor. Un document dezvăluie că SUA l-au spionat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acest lucru nu este surprinzător, a spus o sursă apropiată de liderul de la Kiev, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de scurgere.

Raportul de informații al SUA spune că, la sfârșitul lunii februarie, Zelenski „a sugerat atacarea unor locații de mobilizare în regiunea Rostov din Rusia” folosind vehicule aeriene fără pilot, pentru că Ucraina nu are arme cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe.

Un alt document descrie, în detaliu, o conversație între doi înalți oficiali sud-coreeni de securitate națională despre preocupările Consiliului Național de Securitate al țării cu privire la cererea SUA de muniție.

Oficialii erau îngrijorați că furnizarea de muniție, pe care SUA ar fi trimis-o apoi în Ucraina, ar încălca politica Coreei de Sud de a nu furniza ajutor letal țărilor aflate în război. Potrivit documentului, unul dintre oficiali a sugerat apoi o modalitate de a ocoli politica fără a o schimba efectiv - prin vânzarea muniției Poloniei.

Documentul a stârnit deja controverse la Seul, oficialii sud-coreeni spunând reporterilor că intenționează să ridice problema cu Washingtonul.

Între timp, un raport de informații despre Israel a stârnit indignare la Ierusalim. Raportul spune că principala agenție de informații a Israelului, Mossad, a încurajat protestele împotriva noului guvern al țării – „inclusiv mai multe îndemnuri explicite la acțiune”.

Cum reacţionează aliaţii SUA?

În timp ce aliații SUA sunt conștienți de faptul că serviciile secrete americane colectează informații despre națiunile prietene, diplomații unora dintre țările menționate au declarat pentru CNN că este frustrant – și dăunător reputației SUA – să vadă aceste informații expuse public.

Aliații SUA fac evaluări ale daunelor, încercând să stabilească dacă vreuna dintre propriile surse și metode au fost compromise de scurgere.

„Ne așteptăm ca SUA să ne împărtășească o evaluare a daunelor în zilele următoare, dar nu putem aștepta după evaluarea lor. În acest moment o facem pe a noastră”, a spus un oficial dintr-o țară care face parte din acordul Five Eyes de partajare a informațiilor cu SUA, care include Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit.

Un al doilea oficial al națiunii Five Eyes și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scurgerile de informații despre războiul din Ucraina. Oficialul a subliniat că a fost alarmant să vezi unul dintre documentele din februarie intitulat „Rusia-Ucraina: Bătălia pentru regiunea Donbas se îndreaptă probabil către un impas pe tot parcursul anului 2023”. Documentul notează provocările legate de evaluarea „rezistenței operațiunilor Ucrainei”.

„Câștigurile pentru Ucraina vor fi greu de realizat, dar nu ajută ca evaluarea privată a SUA care indică un probabil impas de un an să fie dezvăluită public”, a spus oficialul.

Mihailo Podoliak, consilierul șefului biroului prezidențiale ucrainean, a declarat vineri pe canalul său Telegram că documentele care au fost publicate sunt neautentice, nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive” difuzate de Rusia.

Totuși, Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii, a declarat pentru CNN o sursă apropiată de Zelenski.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a lansat o investigație, iar Departamentul Apărării analizează și el chestiunea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…