Ce ȘTIE Cioloș? Declarație EXPLOZIVĂ!

Ce ȘTIE Cioloș? Declarație EXPLOZIVĂ!

Dacian Ciolos explica de ce Guvernul a contestat la CCR legea conversiei creditelor in franci elvetieni: Legea trebuie sa se adreseze celor carora le este pus in pericol venitul lunar, nu speculatorilor! Premierul Dacian Ciolos a explicat, marti, ca Guvernul nu este impotriva legii conversiei creditelor in franci elvetieni, pe care a contestat-o luni la Curtea Constitutionala, ci "Vreau sa precizez din start ca Guvernul a sustinut aceasta lege, a dat un punct de vedere cu anumite amendamente. Nu suntem impotriva ei, ci Parlamentul nu a luat in calcul amendamentele produse de noi, care ar fi facut-o aplicabila." Primul ministru a subliniat ca legea nu trebuie sa se adreseze "speculatorilor", ci "celor carora le este pus in pericol venitul lunar".

Dacian Ciolos a mai aratat ca "Daca sunt probleme de constitutionalitate, sa le clarificam acum. Exista riscul ca ea sa produca efecte si sa fie atacata peste cateva luni de o banca, iar cei afectati sa fie atunci si mai afectati. Nu vrem ca din cauza unor speculatori care au speculat atunci cresterea cursului francului elvetian oamenii sa aiba probleme acum. Vrem ca aceasta lege sa fie aplicata fara riscul ca ea sa fie atacata ulterior, dupa ce ea incepe sa isi faca efectele."

Guvernul a contestat luni seara, la Curtea Constitutionala, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul sustine elementele si cazurile sociale, dar legea in forma adoptata de Parlament depaseste sustinerea pe care Palatul Victoria o poate asuma.

Camera Deputatilor a adoptat martea trecuta, in unanimitate, cu 248 voturi "pentru", proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni, din care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni. Camera Deputatilor fiind for decizional, legea a fost trimisa la promulgare.

Guvernul considera ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Obiectiile Guvernului exprimate in dialogul cu Parlamentul au fost reluate in sesizare. "Guvernul a avizat pozitiv in Parlament legea conversiei in franci elvetieni in conditiile in care forma votata ar fi pastrat caracterul social al initiativei parlamentare. Legislativul insa nu a tinut cont de aceasta opinie transmisa de Guvern si legea adoptata a depasit cadrul social motiv pentru care Guvernul contesta aceasta forma la CCR", au declarat surse guvernamentale pentru News.ro.

Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei de finante-banci, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…