Ce spune un expert în domeniul alimentar despre fierberea legumelor. „Acest proces duce la pierderea unor nutrienți"
Un expert canadian în domeniul alimentar spune că cea mai populară metodă de a găti legumele nu este cea mai bună opţiune. Iată şi argumentele lui, dar şi modalitatea pe care o consideră cea mai sănătoasă.
Care este cea mai bună metodă de a prepara legumele? Foto arhivă
Nu ducem lipsă de moduri de a găti legumele, de la fiert, la prăjit în ulei , „tras” în unt etc., ele fiind o parte esenţială a oricărei diete. Cu toate acestea, un expert a avertizat că una dintre cele mai comune metode de a le prepara ar putea face mai mult rău decât bine.
Astfel, dr. Keith Warriner, care lucrează la laboratorul de științe alimentare al Universității din Guelph, Canada, recomandă, atunci când vine vorba despre pregătirea legumelor , să evitaţi să le fierbeţi, deoarece „nu este cea mai nutritivă opțiune”.
Fierberea legumelor, spune el, este o mare greșeală, pentru că poate duce la pierderea unor nutrienți importanți, precum vitamine și minerale vitale pentru sănătatea organismului.
„Acest proces duce la pierderea unor nutrienți precum vitamina C, acidul folic și niacina, mai ales dacă fierbeți legumele pentru o perioadă lungă de timp”, a spus el pentru DailyRecord .
Specialistul în alimentaţie spune că trebuie păstrate substanțele nutritive precum „proteine, antioxidanți. vitamine, polifenoli” prin schimbarea metodei de gătit, ceea ce duce la o masă mai sănătoasă.
El a citat un studiu din anul 2013, realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Illinois, în care au fost comparate efectele gătitului la aburi, fierberii și prăjitului legumelor.
S-a constatat că gătitul legumelor la aburi timp de doar trei-patru minute, până când acestea devin strălucitoare și colorate, este cea mai bună metodă pentru a păstra intacte toate vitamine și nutrienţii conţinuţi de acestea.
Prăjirea ar putea fi, de asemenea, o opțiune viabilă, cu condiția ca durata de prăjire să fie scurtă și să să se facă la foc mic. Înlocuirea uleiului clasic cu cel de avocado, de migdale, de porumb, de canola, de semințe de struguri sau de arahide ar putea fi, de asemenea, benefic în acest caz.
Sursa: adevarul.ro