Ce spune Traian Băsescu despre atacul asupra premierului Slovaciei: L-am cunoscut pe Fico. Era mai puțin suveranist

Ce spune Traian Băsescu despre atacul asupra premierului Slovaciei: L-am cunoscut pe Fico. Era mai puțin suveranist

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că l-a cunoscut pe premierul Slovaciei, Robert Fico, au fost colegi în Consiliul European, doar că atunci deși era de stânga era „mult mai puțin suveranist decât e acum”. Fostul șef de stat crede că atacul armat asupra prim-ministrului de la Bratislava a fost comis de un cetățean furios.

Trăian Băsescu a spus că  atacul asupra premierului slovac poate crea un precedent Foto: Arhivă

Trăian Băsescu a spus că atacul asupra premierului slovac poate crea un precedent Foto: Arhivă

L-am cunoscut pe Fico. Am fost colegi în Consiliul European vreo doi sau trei ani ani până când el a pierdut alegerile în Slovacia. Era de stânga dar mult mai puțin suveranist decât e acum. Și parcă mult mai atașat era atunci de valorile Uniunii Europene. Ce trebuie să vedem acum este că acest eveniment nu a fost de o conspirație sau de nuștiu ce organizări speciale. A fost un cetățean care așa a înțeles el, dacă e întreg la minte, să se răzbune pe ce i se întâmplă în viața de zi cu zi. Dacă este în toate facultățile mintale, dacă nu e un bolnav, e un bolnav și asta e. Dar tind să cred că e vorba de un cetățean furios”, a declarat Trăian Băsescu la Digi 24.

Fostul președinte a afirmat că „suveranismul, izolaționismul, populismul exagerat nu poate duce decât la ceea ce s-a întâmplat azi”.„N -aș vrea să fiu proroc al unui viitor în care vom mai vedea asemenea evenimente pentru că de la violența între cetățeni și instituții de forță ale statului nu-i decât un pas până la violența între cetățeni și demnitari care sunt considerați de toți generatorul violențelor pe care le trăiesc cetățenii europeni în fiecare zi”, a adăugat Trăian Băsescu.

Fostul șef de stat consideră că politicienii pot tempera acest val de violențe afirmând că „ei l-au generat și ei trebuie să-l potolească”.

Și primul obiectiv este eliminarea acestei teorii care substituie extremismul naționalist, teoria suveranismului. Când ești în Uniunea Europeană și ai semnat tratatul de aderare, acolo ți-ai cedat o bună parte din suveranitate, ai pus-o la oala comună a UE. Vii după 20 de ani să vorbești de suveranism , asta e demagogie ordinară, care nu duce decât la păcălirea celor mai puțini informați și creează tensiuni formidabile în societate. Nu numai în societatea românească ci și în societatea slovacă, și în societatea cehă, și în societatea poloneză, și în societatea germană. Deci este o întâmplare sau un fenomen care a cuprins Europa, teoria suveranismului, care este o falsă teorie valabilă pentru viitorul Europei” a spus fostul președinte, după ce a fost întrebat dacă pot politicienii să fie tot ei care temperează acest val de violență.

Întrebat ce i-ar sfătui pe cei care sunt devin adepți ai acestui tip de discurs pe care îl numește demagogie, Trăian Băsescu a răspuns că nu poate recomanda :„decât să nu-i creadă pe cei care vorbesc despre suveranism.”

Trăian Băsescu: Oamenii politici pot să stăvilească această nevoie de violență

Trăian Băsescu a spus că „oamenii politici pot să stăvilească această nevoie de violență”, menționând că „aproape este o nevoie de violență”. „Nu avem cum să ne explicăm altfel violența pe care o vedem în fiecare zi în România. Nu avem cum să ne explicăm altfel consumul de droguri care devine un mod de viață nu numai la generația tânără, fug de realitate. Ori realitatea o creează oamenii politici, avem obligația să ne asumăm răspunderea pentru situația în care s-a ajuns cu violența, cu rezultatele ei, și încă putem să mai îndreptăm lucrurile pentru că în doi-trei ani dacă nu îndreptăm lucrurile acum va fi prea târziu”, a adăugat fostul președinte.

Fostul șef de stat a subliniat că „pericolele acestui fenomen” constau inclusiv în destrămarea Uniunii Europene, subliniind necesitatea unor măsuri.

„Pericolul pe termen mediu și lung este ca toată construcția europeană să se prăbușească, societățile țărilor componente ale Uniunii, vor începe să se desprindă de UE, unele dintre ele, altele vor rămâne într-o uniune mai mică, dacă nu luăm măsuri acum.

Măsurile trebuie să vină din ceea ce populația poate suporta. Tensiunea în societate este în primul rând datorită măsurilor luate de guverne în această transformare a economiilor noastre în economii curate, în economii verzi, asta a generat violența economică, iar de aici neajunsurile de fiecare zi și acest lucru duce pe urmă la violența din stradă, iar de la violența din stradă la violența împotriva oamenilor politici nu e decât un pas”, a mai spus fostul președinte.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat, miercuri, după o ședință de guvern în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală.

Fico a fost transportat mai întâi la un spital local și apoi dus cu elicopterul la un centru de traume majore din Banska Bystrica, la aproximativ 30 de kilometri distanță.

„A existat o tentativă de asasinat asupra lui R. Fico. El a fost împușcat de mai multe ori și în prezent se află într-o stare care îi pune viața în pericol. Următoarele ore vor fi decisive", se arată într-un comunicat pe pagina oficială de Facebook a premierului slovac.

Un suspect ar fi fost reținut în acest caz.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…