Ce spune primul cetățean moldovean care a votat la prezidențiale și referendum. Ludmila Vizdoagă a parcurs mii de km ca să-și exercite acest drept

Ce spune primul cetățean moldovean care a votat la prezidențiale și referendum. Ludmila Vizdoagă a parcurs mii de km ca să-și exercite acest drept

Primul cetățean moldovean care a votat la alegerile prezidențiale și referendum este Ludmila Vizdoagă, o femeie stabilită de 19 ani în Coreea de Sud. Ea a parcurs peste 1.300 de km de la Seul până la Tokyo pentru a vota la secția de votare din Japonia, prima care s-a deschis.

Primul vot a venit dintr-o țară asiatică. FOTO: Screenshot

Primul vot a venit dintr-o țară asiatică. FOTO: Screenshot

,,De când locuiesc în Coreea de Sud, mai mult ca oricând sunt aproape de Moldova cu inima, urmărind toate evenimentele în fiecare zi ce se petrece, cum se petrece, cum țara noastră crește și înflorește spre bine. În ultimii ani, mă bucur să văd atât de multe schimbări în țara noastră. De aceea astăzi am hotărât să vin din Coreea de Sud, aici, în Japonia la Tokio ca să-mi exprim și eu dorința, și speranța ca țara noastră va continua acest drum frumos spre dezvoltare, spre progres, spre o viață mai frumoasă, un trai mai bun”, a spus femeia.

Totodată, ea și-a exprimat speranța că ,,fiecare dintre noi care suntem cu inima spre Moldova să ne adunăm și să putem spune ce ne dorim noi pentru viitorul nostru și să vedem această țară, crescând și înflorind mai mult”.

Înregistrarea video cu primul alegător moldovean a fost făcut publică pe Facebook de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, aceasta fiind însoțit de un mesaj.

,,Dedicarea ei ne amintește că fiecare vot contează, indiferent cât de departe ne aflăm. Moldova are nevoie de vocea fiecărui cetățean, oriunde s-ar afla. Mulțumim, Ludmila, pentru acest exemplu de spirit civic! Așteptăm conaționalii noștri din Japonia, Coreea și regiunea Asiei de Est pentru participare la alegeri. ”, au menționat reprezentanții misiunii diplomatice.

Atât pentru referendumul republican constituțional, cât și pentru alegerile prezidențiale sunt deschise în data de 20 octombrie 234 de secții de votare în străinătate.

,,Dintre acestea, 3 secții de votare vor fi constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda şi Republicii Islanda care au ales să utilizeze drept metodă alternativă de vot, votarea prin corespondență”, au menționat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Iar cetățenii moldoveni din România își pot exercita dreptul electoral în cadrul a 16 secții de votare, cele mai multe fiind deschise în București, unde sunt trei și câte două la Iași și Cluj-Napoca.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Nelu Tãtaru, victima unei răfuieli locale? Stenograme care dau de gândit...

2 17 octombrie, a doua cea mai sângeroasă zi pentru Rusia de la începutul invaziei în Ucraina

3 Povestea din spatele uriașului „cimitir” de mașini Tesla. Sute de vehicule electrice zac pline de praf într-un port

4 Tiffany câștigă 16.000 de lire pe săptămână din sexul cu bătrânii aflați la azil

5 Foarte interesante amănunte...