Ce spune presa străină despre alegerile parlamentare din România
Românii sunt chemați la urne pe 1 decembrie, de Ziua Națională, pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Presa străină vorbește despre alegerile din țara noastră.
Presa străină despre alegerile din România Foto: Shutterstock
Românii votează la alegerile parlamentare duminică, la o săptămână după ce Călin Georgescu, un candidat independent de extremă-dreapta, a câștigat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. Rezultatul se află acum în revizuire de către instanța supremă a țării, transmite Reuters.
Publicația explică alegerile de duminică din țara cu aproximativ 19 milioane de oameni, care este membră a Uniunii Europene și a alianței militare NATO.
Legislativul României cuprinde camera inferioară și senatul. Senatul are 133 de locuri, iar camera inferioară 323. Românii vor alege duminică parlamentari pentru ambele camere.
Parlamentul actual
Partidul Social Democrat (PSD), de stânga, deține în prezent 32,5% din mandatele totale în ambele camere, iar aliatul lor de guvernământ de centru-dreapta, Partidul Național Liberal (PNL), are 23,4%.
Uniunea Salvați România (USR), de centru-dreapta, aflată în opoziție, are 12,7%, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid politic populist de dreapta are 8,5%.
Partidul etnic maghiar UDMR are 12,9%. Reprezentanții minorităților au 17 locuri în camera inferioară și, de obicei, susțin majoritatea guvernantă. Legislatorii în prezent neafiliați niciunui partid dețin 12,9% din toate mandatele.
Pentru a ajunge în parlament, partidele trebuie să obțină cel puțin 5% din voturi. Numărul final de locuri pe care le obține fiecare partid va fi decis după scrutin, atunci când voturile exprimate pentru partidele care nu au făcut reducere vor fi redistribuite.
Cum se formează Guvernul
Președintele poartă discuții cu partidele parlamentare și desemnează un prim-ministru pentru a forma un guvern. Analiștii politici se așteaptă ca partidele principale să încerce să se unească pentru a forma o majoritate și a bloca partidele de extrema-dreaptă, dar spun că negocierile ar putea fi prelungite.
Menținerea controlului asupra parlamentului va fi un obiectiv pentru forțele pro-occidentale, sperând că va servi drept contrabalansare pentru Georgescu dacă va deveni președinte, au spus aceștia.
Premierul desemnat va propune apoi un cabinet și un program de guvernare și va cere parlamentului un vot de încredere.
Principale probleme ale viitorului Guvern al României
Reuters menționează, la liniuță, care vor fi principalele probleme ale viitorului Guvern, care urmează să se formeze după aceste alegeri.
- Planul bugetar 2025 și consolidarea fiscală
- fondurile UE
- plafonarea prețului la energie
Sursa: adevarul.ro