Ce spune limba despre sănătatea nostră. Semne pe care nu le putem ignora

Ce spune limba despre sănătatea nostră. Semne pe care nu le putem ignora

Forma, culoarea și textura limbii pot oferi indicii valoroase despre starea de sănătate, afirmă experții. Dar ce modificări ale limbii pot semnala probleme și cum putem menține sănătatea acestui organ?

Tânără care scoate limba

Limba ne poate spune multe despre sănătatea noastră Foto Shutterstock

Ideea că limbile noastre dețin indicii despre starea noastră de sănătate există de milenii și pe toate continentele, susține dr. Yanfang Ren, profesor la Institutul Eastman de Sănătate Orală al Universității din Rochester, după cum relatează The Guardian . De exemplu, în medicina tradițională chineză, diferite părți ale limbii sunt asociate cu diferite organe.

„Limba este foarte importantă pentru multe dintre funcțiile noastre vitale. Ea ne ajută să înghițim, să respirăm, să vorbim și să facem poze amuzante”, mai spune profesorul.

Dar poate o limbă să transmită cu adevărat starea de sănătate a unei persoane?

Cum arată o limbă sănătoasă

Limba este la fel de unică precum fulgii de zăpadă: umedă și diferită de la o persoană la alta.

În general, culoarea unei limbi sănătoase variază între un roz pal și un roșu închis, având o ușoară peliculă albă de keratină pe suprafață. Micile denivelări de pe limbă se numesc papile și conțin, printre altele, receptori pentru gust.

Pentru a ne face o idee despre cum arată limba noastră, dr. Frank Scannapieco, profesor de biologie orală la Universitatea din Buffalo, recomandă să ne uităm în oglindă din când în când pentru a ne „face o părere despre aspectul normal al acesteia”. Apoi, dacă observăm schimbări semnificative, să consultăm un dentist sau un medic.

Ce spune aspectul limbii despre sănătate

„Aspectul limbii poate oferi multe informații despre sănătatea noastră. Ne poate indica atunci când organismul nostru nu funcționează așa cum ar trebui”, spune Jiwon Lim, clinician și dentist la Centrul Clinic al Institutelor Naționale de Sănătate.

Nu toate schimbările de pe limbă sunt însă motive de îngrijorare. Aspectul limbii poate varia zilnic, în funcție de ce consumăm . De exemplu, Gatorade albastru va lăsa un reziduu distinctiv pe limbă, iar aceasta nu este o problemă. Cafeaua, ceaiul și anumite alimente, precum fructele de pădure, sfecla, bomboanele sau curry pot colora temporar limba. De asemenea, unele medicamente pot provoca decolorarea limbii, explică Scannapieco: „O limbă neagră sau ușor albastră poate fi cauzată de antibiotice”.

Este recomandat să verificăm cu medicul nostru dacă aceste schimbări sunt efecte secundare probabile ale medicamentelor pe care le luăm.

Cu toate acestea, anumite modificări pot indica probleme de sănătate mai grave. Unele sunt inofensive și vor dispărea de la sine, în timp ce altele pot necesita tratament din partea unui dentist sau a unui medic.

Doar că cei mai mulți oameni nu merg suficient de des la dentist, ceea ce înseamnă că nu au un specialist medical care să evalueze starea limbii și a cavității bucale.

Schimbări ale limbii care pot semnala probleme de sănătate

Culoare roșie aprinsă. O limbă de un roșu aprins, uneori numită „limbă căpșună” atunci când este însoțită de o textură cu denivelări sau proeminențe, poate semnala mai multe afecțiuni, inclusiv alergii, boala Kawasaki, sindromul șocului toxic, febra scarlatină și o deficiență de vitamina B12.

Petele albe. În funcție de textură, petele albe de pe limbă pot indica diferite afecțiuni. Cele cu un aspect lăptos și dureroase la atingere, pot fi un semn de candidoză orală, explică Scannapieco. Aceasta este o infecție fungică mai frecventă în rândul sugariilor, bebelușilor, persoanelor de peste 65 de ani și a celor cu sistem imunitar slăbit. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antifungice. Dacă petele albicioase sunt groase și nu pot fi îndepărtate prin frecare, sunt un semn de leucoplazie, care este uneori considerată o afecțiune precanceroasă, mai spun axperții.

Culoare galbenă. „Dacă cineva observă o acumulare de resturi galben-verzui pe limbă, acest lucru ar putea indica o igienă orală deficitară. Această acumulare de resturi se observă mai frecvent la pacienții care fumează”, atrage atenția clinicianul Jiwon Lim.

Limbă de culoare verde

Aspectul limbii ne poate spune multe despre sănătate Foto Arhiva Adevărul

Pete roșii cu margini albe ridicate. Aceasta este cunoscută sub numele de „limbă geografică”, deoarece petele se mișcă și apar în diferite zone de la o zi la alta. Este o afecțiune comună - dr. Yanfang Ren estimează că aproximativ 30% din populație va experimenta acest lucru la un moment dat. Este, de asemenea, nedureroasă, benignă și incurabilă. Nu se cunoaște cauza, dar unele studii sugerează că ar putea fi o afecțiune autoimună, iar pentru unii pacienți, pare a fi asociată cu niveluri ridicate de stres.

Răni mici. Rănile mici de pe limbă sau de pe mucoasa bucală sunt cel mai probabil ulcere aftoase. Acestea pot fi cauzate de leziuni bucale (de exemplu, mușcându-ți limba sau iritarea provocată de aparat dentar), stres, schimbări hormonale și anumite alergii sau sensibilități alimentare, conform Clinicii Mayo. De asemenea, pot fi un semn al unor afecțiuni autoimune, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă.

Culoare neagră. Limba poate apărea neagră sau maroniu închis dacă papilele permit astfel acumularea bacteriilor și resturilor în gură. Aceasta poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de „limbă neagră păroasă”. Este mai frecvent întâlnită la pacienții cu sistem imunitar slăbit, spune Jiwon Lim. De exemplu, în cazul pacienților cu HIV, ale căror celule albe CD4 sunt scăzute, organismul lor poate să nu fie capabil să combată bacteriile sau fungii cotidieni care se acumulează în gură.

Cum să îți menții limba sănătoasă

Din păcate, limba este ceva ce adesea ignorăm”, remarcă profesorul de biologie orală dr. Frank Scannapieco, chiar dacă nu este necesar să depunem eforturi mari pentru a o menține curată.

Menținerea unei igiene orale bune este de obicei suficientă, afirmă și dentistul Jiwon Lim. Aceasta înseamnă să urmezi recomandările Asociației Dentare Americane, care sugerează periajul dinților cu pastă de dinți cu fluor timp de două minute, de două ori pe zi.

Putem folosi o racletă, dar nu trebuie să exagerăm, avertizează Lim: „Dacă îți razi limba cu prea multă forță, aceasta poate deveni roșie sau albă, deoarece papilele de pe limbă se pot umfla”.

Dacă alegem să folosim o racletă pentru limbă, este recomandat să citim instrucțiunile și să nu aplicăm prea multă presiune.

Asta este o modalitate de a prelua controlul asupra vieții noastre – sau cel puțin asupra gurii noastre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Cum, mă, Căcărău candidat la președinție? E tot ce v-a băznit mintea? / Co-autor la tentativa de lovitură de stat din 2012, nu mai are job de zece ani..…

3 Foarte interesant!

4 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

5 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…