Ce spun localnicii din Kursk despre soldații nord-coreeni: „Am crezut că sunt știri false”

Ce spun localnicii din Kursk despre soldații nord-coreeni: „Am crezut că sunt știri false”

Prezența soldaților nord-coreeni în regiunea rusă Kursk a trecut aproape neobservată până de curând, iar unii localnici se îndoiesc asupra existenței lor, relatează The Guardian.

Ucraina a publicat imagini cu soldații nord-coreeni pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Ucraina a publicat imagini cu soldații nord-coreeni pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Într-o după-amiază, săptămâna trecută, în amurg, peste 20 de soldați nord-coreeni răniți au fost aduși la unul dintre principalele spitale din orașul rus Kursk.

Aceștia au fost internați pe un etaj special amenajat, păzit de poliție, cu acces limitat la traducători și personal medical.

„Ni s-a spus dimineața să ne pregătim pentru un tip special de pacient”, a spus un cadru medical de la spital care i-a tratat pe nord-coreeni.

„Auzisem zvonuri că nord-coreenii luptă acolo, dar nu am crezut. Nimeni nu i-a mai văzut până acum”, a spus el, unul dintre doi medici care au vorbit cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului.

„Am crezut că sunt știri false până când au sosit” aici, a spus medicul, adăugând că cei mai mulți dintre soldați aveau răni de schije.

Un al doilea medic a relatat că le-a fost „imposibil” să comunice cu nord-coreenii fără traducători. Ei au adăugat că unii dintre ei păreau „speriați și agitați”.

Sosirea pacienților nord-coreeni a marcat un moment rar de interacțiune între localnicii din regiunea Kursk și soldații nord-coreeni, a căror prezență rămâne totuși învăluită în secret.

Mărturiile localnicilor din Kursk

Interviuri cu rezidenți ai orașului Kursk, capitala regională cu o populație de aproximativ jumătate de milion de locuitori, arată că Moscova restricționează drastic circulația trupelor nord-coreene, limitându-le la cazărmi militare îndepărtate, departe de zonele civile.

Detaliile despre locațiile lor precise și condițiile în care trăiesc răzbat în frânturi.

În schimb, prezența lor a devenit un subiect de speculație în grupurile de chat online, unde localnicii se întreabă dacă există realmente soldați nord-coreeni în Kursk.

„Nu cred că nord-coreenii există; armata noastră este suficient de puternică fără ei”, a declarat un locuitor din Kursk pentru Guardian.

O parte dintre soldații nord-coreeni răniți par să fie duși la spitale din afara Moscovei, evitându-se transportarea lor la spitalele mai mici din apropierea câmpului de luptă.

Miercurea trecută, serviciul de securitate ucrainean a publicat ceea ce a susținut că este o conversație interceptată între un soldat rus și soția sa, asistentă la un spital neprecizat de lângă Moscova.

În clip, care nu a fost verificat independent, femeia menționează că aproximativ 200 de nord-coreeni răniți fuseseră aduși pentru îngrijiri medicale.

„Acești coreeni sunt de elită sau așa ceva. Eliberăm anumite secții pentru ei... Ce, sunt o clasă privilegiată?” spune asistenta. „Ei bine, sunt „importați”,” răspunde soțul ei.

Potrivit informațiilor sud-coreene, majoritatea nord-coreenilor sunt din unitatea de elită Storm Corps, pe care a descris-o ca având „moral ridicat”, dar care nu are experiența „războiului contemporan”.

Încă de la început, observatorii militari au pus sub semnul întrebării eficiența desfășurării membrilor unei armate care nu a mai purtat războaie din anii 1950, la care se adaugă barierele lingvistice și lupta pe teren nefamiliar.

Chiar și în cadrul unităților de elită, cum ar fi Corpurile de asalt, soldații nord-coreeni nu dispun de hrană suficientă și sunt subnutriți, conform relatărilor dezertorilor împărtășite cu BBC.

Grupul sud-coreean Centrul de baze de date pentru drepturile omului din Coreea de Nord (NKDB) a remarcat săptămâna aceasta că imaginile capturate ale soldaților dezvăluie că mulți dintre ei par tineri, născând îndoieli cu privire la amploarea experienței lor militare.

Lee Seong-kweun, un deputat sud-coreean, a declarat luni că numărul mare de victime nord-coreene ar putea fi atribuit „mediului nefamiliar al câmpului de luptă, în care forțele nord-coreene sunt folosite ca unități de asalt în prima linie și a inabilității de a contraataca atacurile cu drone”.

Până la 12.000 de soldați au fost trimiși de Coreea de Nord pentru a ajuta Rusia în război, potrivit oficialilor americani și sud-coreeni. Cele mai multe dintre aceste forțe au fost implicate în contraofensiva Moscovei pentru a recupera porțiuni de pământ rusesc în regiunea Kursk, pe care Ucraina le-a ocupat în vara după o incursiune surpriză.

Rusia încearcă să ascundă prezența soldaților nord-coreeni în Kursk

Rusia nu a recunoscut oficial desfășurarea soldaților nord-coreeni. În timpul conferinței de presă anuale de săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a enumerat pe nume mai multe unități active în luptele din regiunea Kursk, dar a evitat orice mențiune la nord-coreeni.

Luni, oficialii militari sud-coreeni au raportat că peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți de la desfășurarea lor alături de forțele ruse în Ucraina. Această cifră, dacă este confirmată, indică un număr dramatic de pierderi în rândul trupelor nord-coreene în doar câteva săptămâni de la sosirea lor. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a susținut ulterior că numărul a depășit 3.000.

Într-o declarație, oficialii șefilor de stat major (JCS) din Sud au mai spus că Coreea de Nord pare să se pregătească să desfășoare trupe și echipamente suplimentare în Rusia .

Atât Seulul, cât și Kievul apreciază că Moscova face tot posibilul pentru a nega că nord-coreenii luptă în Rusiia

De pildă, trupele nord-coreene au primit uniforme și legitimații false pentru a părea iakuti și buriați ruși, minorități etnice din Siberia cu trăsături fizice similare coreenilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? / Noi pe cine credem?

2 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

3 VIDEO „Nu avem dovezi că Putin a manipulat alegerile din România. Atenție, Rusia e acolo unde sunt banii! Iohannis nu mai are mandat”

4 Macron, dat în vileag de Lavrov

5 O chestie care dă de gândit... Românii continuă să meargă la schi în cea mai căutată stațiune de schi din Ucraina...