Ce spui, fa!/Daciana Sârbu către președinția letonă a UE: Nu ignorați problema obezității infantile
Unul din trei copii între 6 și 9 ani din Uniunea Europeană suferă de obezitate, iar instituțiile europene nu fac suficient pentru a se lupta cu acest fenomen, consideră eurodeputata PSD Daciana Sârbu, care a cerut președinției curente a Uniunii Europene să ia măsuri urgente în acest sens, informează un comunicat transmis joi.
Eurodeputata, care este și vicepreședintă a Comisiei de Sănătate Publică a Parlamentului European, a participat la discuțiile din comisie cu ministrul sănătății leton, solicitându-i ca președinția asigurată de acest stat să trateze problema obezității infantile ca pe o prioritate.
"Anul trecut s-a adoptat Planul de Acțiune privind Obezitatea Infantilă, agreat de toate statele membre. Există peste 60 de angajamente punctuale asumate de statele membre și de Comisia Europeană, care includ proiecte concrete și foarte utile, precum: instruirea părinților, cadrelor didactice și personalului medical pe teme de nutriție, asigurarea de facilități gratuite pentru desfășurarea de activități sportiv în cadrul comunităților locale, sau sprijinirea cercetării în domeniul obezității.
"Toate aceste angajamente trebuie să înceapă să fie aplicate urgent! Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, prin Childhood Obesity Surveillance Inițiative, în 2008, unul din 4 copii suferea de obezitate sau era supraponderal. În 2010, această suferință afecta unul din 3 copii între 6 și 9 ani. Dacă aceste proiecte rămân pe hârtie, va mai trece un an sau un mandat în care instituțiile europene nu au făcut nimic decisiv pentru a se lupta cu acest fenomen, iar cifrele vor continua să crească", atrage atenția eurodeputata.
"I-am amintit ministrului leton de acest plan de acțiuni și mă bucur să constat că în programul oficial al președinției letone este menționată, la capitolul sănătate, și promovarea stilului de viața sănătos încă din copilărie. Este un semnal că se pot face pași concreți în aceste 6 luni", consideră Daciana Sârbu.
AGERPRES