Ce se știe despre pierderile elitelor militare ale Rusiei în Ucraina până la începutul anului 2025

Ce se știe despre pierderile elitelor militare ale Rusiei în Ucraina până la începutul anului 2025

Potrivit calculelor BBC , în cei aproape trei ani de invazie a Ucrainei, armata rusă a pierdut cel puțin 6.083 de militari de elită, pentru instruirea cărora au fost necesari ani de efort și milioane de dolari. În acest număr, BBC a inclus doar militarii de carieră din cele mai pregătite unități de luptă ale Forțelor Aeropurtate, pușcașii marini, unitățile forțelor speciale ale Ministerului Apărării și ale Gărzii Naționale Ruse, precum și piloții militari.

În total, pe baza datelor deschise, BBC, împreună cu publicația Mediazona și o echipă de voluntari, a reușit să stabilească numele a 88.055 de soldați ruși care au murit în timpul invaziei la scară largă a Ucrainei.

Rolul elitelor

Unitățile de elită formate din parașutiști, pușcași marini și forțele speciale GRU au jucat un rol-cheie în primele luni ale războiului. Atunci au suferit cele mai importante pierderi și au fost nevoite să se retragă în spatele frontului pentru a se reorganiza. Și pentru o vreme, greul muncii pe front a fost preluat de unități formate din prizonieri și soldați mobilizați.

Cu toate acestea, Forțele Aeropurtate și Infanteria Marină continuă să rezolve sarcini importante pe front și suferă pierderi semnificative. Până la 1 septembrie 2022, BBC a putut confirma moartea a 900 de soldați ruși din unități de elită.

Până la începutul anului 2025, numărul pierderilor în cele mai puternice unități a crescut de aproape șapte ori și a depășit 6.000 de persoane.

Rolul militarilor profesioniști și al unităților de elită pe linia frontului rămâne semnificativ. Acestea sunt însărcinate cu operațiuni punctuale pe cele mai importante sau dificile secțiuni ale frontului. De exemplu, în timp ce gruparea de mercenari Wagner trimitea detașamente de prizonieri să ia cu asalt Bahmut în regiunea Donețk, detașamente de parașutiști apărau flancurile.

Unitățile de pușcași marini (în special brigăzile 155 și 40) au servit drept unități de asalt în timpul atacului de luni de zile asupra Vuhledar în 2022-2024. Brigăzile 155 și 810 suferă în prezent pierderi în luptele din regiunea Kursk. Iar pușcașii marini ai Brigăzii 40 au capturat recent satul Novi Komar din regiunea Donețk din Ucraina.

Forțele aeropurtate

Până la începutul anului 2025, BBC a reușit să confirme moartea a 3.240 de parașutiști de carieră – cei care au început să servească în Forțele Aeropurtate înainte de războiul cu Ucraina, după ce au urmat o pregătire îndelungată, sau absolvenți ai universităților militare. Printre morți se numără 654 de ofițeri.

Pierderile totale ale unităților aeropurtate s-au ridicat la 3.957 de soldați. Pe lângă parașutiștii obișnuiți, au murit alte 253 de persoane care au fost trimise la unitățile aeropurtate în timpul mobilizării.

Alți 419 dintre morți erau voluntari care au semnat contracte cu unități de asalt aeropurtate după ce invazia la scară largă începuse deja. Aceștia se deosebesc de trupele aeropurtate obișnuite prin timpul pe care îl petrec la instruire. În prezent, voluntarii sunt instruiți timp de doar una sau două săptămâni înainte de a fi trimiși pe front. Anterior, pregătirea de bază numai pentru parașutiști dura între șase luni și un an.

O dovadă indirectă a pierderilor serioase ale unităților forțelor aeropurtate poate fi faptul că unități formate din prizonieri ai penitenciarelor rusești au început să fie alocate regimentelor aeropurtate.

De exemplu, Arzhan Sholkin, care a fost condamnat de mai multe ori, a primit ultima sentință pentru uciderea din neglijență a unei cunoștințe. În mai 2023, acesta a fost înrolat în unitatea „Storm” a Regimentului 56 de asalt aeropurtat al Forțelor Aeropurtate. Alexey Chumashev, care fusese condamnat de nouă ori pentru diverse infracțiuni (ultima dată pentru trafic de droguri), a servit în același regiment cu el. Ambii prizonieri au murit pe 26 august, după ce au rezistat pe front doar trei luni.

Conform datelor deschise, Regimentul 331 de Gărzi Aeropurtate din Kostroma a suferit cele mai mari pierderi. Numai pe baza surselor deschise, BBC a identificat 237 de morți, inclusiv comandantul regimentului și alți 40 de ofițeri.

Parașutiștii din regimentul 331 erau considerați una dintre cele mai puternice unități ale armatei ruse. Ei au câștigat în mod regulat diverse competiții interdepartamentale și au defilat în mod repetat pe pavelele din Piața Roșie din Moscova pe 9 mai. Soldații și ofițerii regimentului s-au distins în operațiunile armatei ruse în Balcani, au luptat în Cecenia și, de asemenea, au participat la operațiunile de luptă din regiunea Donețk din Ucraina în 2014.

59 de soldați ai regimentului 331 au murit numai în prima lună a războiului – în timpul unei încercări de a lua cu asalt Gostomel și satul Moshchun de lângă Kiev. În 2024, parașutiștii din Kostroma au murit în timpul asaltului de la Ceasov Iar și lângă Bahmut, în regiunea Donețk.

Având în vedere că estimările BBC includ de obicei doar jumătate din pierderile reale, numărul real al victimelor din Regimentul 331 ar putea ajunge la 480. Dacă adăugăm la aceasta numărul estimat de răniți grav (presupunând că pentru fiecare deces există aproximativ doi răniți care sunt permanent în afara acțiunii din cauza naturii rănilor lor), regimentul ar fi putut pierde 1.400-1.500 de oameni. Această cifră ar putea fi egală sau chiar ușor mai mare decât efectivele estimate ale Regimentului 331 la începutul invaziei din Ucraina.

Brigada Aeropurtată a Gărzii 31 din Ulianovsk a suferit, de asemenea, pierderi serioase, cu cel puțin 214 persoane ucise. În 2017, această unitate a primit titlul de cea mai bună unitate de asalt aeropurtată a Forțelor Aeropurtate Ruse.

Militarii Brigăzii 31 și-au lăsat amprenta în Donbas încă din 2014. Atunci, în timpul luptelor de lângă Ilovaisk, parașutiștii din Ulianovsk au suferit primele pierderi – trei persoane au fost ucise. În primele două săptămâni ale invaziei din 2022, brigada a pierdut 68 de persoane. Judecând după necrologuri, acestea au fost pierderi în timpul asaltului de la Gostomel.

Al doilea val major de pierderi a fost în primăvara anului 2023, când parașutiștii au sprijinit înaintarea mercenarilor Wagner spre Bahmut. Numărul total de soldați din Brigada 31 care au fost scoși din acțiune din cauza morții sau a rănilor grave poate fi apropiat de efectivele brigăzii de dinainte de război. În toamna anului 2023, s-a anunțat că Divizia 104 Aeropurtată va fi formată pe baza brigăzii Ulianovsk. Transformarea unității poate fi, de asemenea, o confirmare indirectă a unui număr semnificativ de pierderi.

BBC a documentat și pierderile din cea mai de elită unitate a Forțelor Aeropurtate – Brigada 45 a Forțelor Speciale, cu sediul în Kubinka, lângă Moscova. Timp de zece ani, brigada a fost considerată unitatea de vârf a armatei ruse. Aceasta pregătește specialiști în sabotaj și operațiuni de informații.

Folosind surse deschise, BBC a reușit să stabilească decesul a 54 de militari ai Brigăzii 45 a Forțelor Speciale din Ucraina, inclusiv patru ofițeri. Este mai mult decât în toți cei 30 de ani anteriori de existență a unității.

GRU Spetsnaz

Până în 2025, BBC a reușit să stabiliească decesele a 580 de militari din forțele speciale GRU, dintre care aproape fiecare al cincilea era ofițer (108 persoane).

Conform necrologurilor publicate, Brigada 24 Spetsnaz a Gărzii a suferit cele mai mari pierderi în timpul invaziei Ucrainei. Cel puțin 80 dintre militarii brigăzii au fost uciși, dintre care 10 ofițeri, inclusiv un locotenent-colonel.

Brigada 14 Forțe Speciale a pierdut cel puțin 37 de persoane, inclusiv un ofițer cu gradul de colonel.

Acestea sunt pierderi foarte sensibile, deoarece poate dura ani de zile pregătirea luptătorilor GRU cu specialități foarte specifice. Este deosebit de dificil să înlocuiești comandanții decedați. Doar ofițerii din aceeași specialitate militară le pot lua pe deplin locul.

Pentru a pregăti chiar și un locotenent cu calificarea corespunzătoare, sunt necesari cel puțin patru ani de studiu la o școală militară și sute de mii de ruble de investiții anual. Dar chiar și după absolvire, un ofițer al forțelor speciale GRU mai are nevoie de câțiva ani de studiu și pregătire pentru a dobândi experiența și cunoștințele necesare, notează experții.

Corpul de Infanterie Marină

Unitățile Corpului Pușcașilor Marini ruși au luat parte la toate bătăliile-cheie ale acestui război: de la luarea cu asalt a Kievului și Mariupol până la operațiunile militare din regiunea Kursk din Rusia.

BBC a reușit să confirme moartea a 1.247 de pușcași marini de carieră. Printre morți s-au numărat 214 ofițeri. Pierderile totale ale unităților de pușcași marini, inclusiv mobilizați, voluntari și detașamente de prizonieri atașate pușcașilor marini, s-au ridicat la 1.685 de persoane.

Potrivit datelor deschise, Brigada 155, cu sediul în Primorie, a suferit cele mai mari pierderi. Pușcașii marini din Vladivostok au pierdut cel puțin 387 de persoane, inclusiv comandantul adjunct al brigăzii.

Locotenent-colonelul Roman Kozhukhov, maiorul Alexander Abilov și căpitanul Nail Shahmanov au fost uciși în februarie 2024 în timpul unei ceremonii de formare la o bază din satul de pe linia frontului Elenovka din regiunea Donețk din Ucraina. Două rachete HIMARS au lovit rândurile Brigăzii a 155-a.

Comandantul brigăzii, colonelul Mikhail Gudkov, a fost rănit. Potrivit bloggerilor militari ruși, conducerea organiza o paradă pentru a onora militarii care s-au distins în război.

Din toamna anului 2022 până în vara anului 2024, pușcașii marini ai Brigăzii 155 au fost aruncați în mod repetat în atacuri frontale asupra Vuhledar și a satului învecinat Pavlovka, unde au suferit pierderi grele.

Cel puțin 330 de persoane au fost ucise în cadrul Brigăzii 810 de pușcași marini, cu sediul în Sevastopol, anexată Rusiei. În special, cel puțin 84 dintre pușcașii marini ai brigăzii, identificați de BBC, au murit anul trecut în regiunea Kursk din Rusia.

Propaganda rusă preferă să nu vorbească despre pierderile unităților sale în luptele de pe teritoriul rus.

Piloți militari

Printre pierderile militare ale Rusiei, se remarcă decesele piloților militari. Echipajele avioanelor și elicopterelor de luptă sunt formate din specialiști rari și reprezintă elita oricărei armate din lume. Formarea unui pilot poate dura 15-17 ani și costă 12-14 milioane de dolari.

În ciuda prezenței oficiale a sute de avioane de vânătoare și bombardiere multirol moderne și pregătite de luptă, Rusia nu a fost în măsură să desfășoare o campanie aeriană ofensivă la scară largă, notează experții. Este posibil ca acest lucru să se datoreze, printre altele, pierderii principalilor specialiști de zbor.

Moartea a 267 de piloți militari este o pierdere gravă pentru Forțele Aeriene. Piloții din aviația de luptă nu pot fi înlocuiți de personal mobilizat cu un curs de trei luni pe terenul de antrenament. Aceștia sunt instruiți timp de ani de zile. Ei sunt instruiți într-o școală de zbor și apoi urmează cursuri de pregătire în centrele de instruire.

Vârsta medie a piloților uciși era de 40 de ani. În ciuda războiului din Siria, în care, după cum spunea propaganda rusă, piloții căpătau experiență de luptă, forțele aerospațiale duceau lipsă de aviatori tineri și experimentați și, prin urmare, cei „mai în vârstă” trebuiau trimiși în misiuni de luptă.

Au fost recrutați și veterani de peste 55 de ani. Cel mai în vârstă pilot care a murit a fost generalul-maior în retragere Kanamat Botashev. El a murit la vârsta de 63 de ani în timp ce efectua misiuni pentru Wagner.

Un alt pilot Wagner, Viaceslav Zanghiev, a revenit la comenzile unui elicopter la vârsta de 62 de ani și a murit în toamna anului 2022, acoperind din cer ofensiva asupra Bahmut.

Timp de ani de zile, programul de formare a piloților militari din Rusia s-a concentrat pe impresionarea oficialilor de rang înalt, estimează serviciile secrete britanice.

Ca urmare, un astfel de sistem a suprimat inițiativa și nu a contribuit la dezvoltarea abilității de a lua decizii independente rapide. Acest lucru ar putea împiedica dezvoltarea abilităților de luptă ale tinerelor echipaje ale aviației militare ruse.

Ofițeri morți

Atunci când vorbim despre pierderile elitei forțelor armate ruse, este necesar să menționăm ofițerii. Până în ianuarie 2025, 4.595 de ofițeri ruși au murit. Și aceste pierderi sunt cele mai sensibile pentru armată datorită particularităților structurii sale.

În structura forțelor armate ruse, doar ofițerii sunt instruiți pentru a sincroniza interacțiunea cu alte ramuri ale forțelor armate, în special cu artileria. Iar lipsa unei astfel de interacțiuni duce fie la atacuri nepregătite cu pierderi mari, fie la a fi prinși în focul propriilor unități (adică, din nou, la pierderi suplimentare).

Datorită ordinii stabilite în armata rusă, numai ofițerii au dreptul de a lua decizii privind gestionarea luptei și acțiunile tactice la aproape orice nivel, chiar și la cel mai scăzut. Acest lucru face din comandanții juniori (de la locotenent la căpitan) oameni practic de neînlocuit pe linia frontului. Iar lipsa, absența sau decesul ofițerilor inferiori poate paraliza unitățile sau conduce la acțiuni haotice și greșeli costisitoare.

Înlocuirea ofițerilor care sunt în afara acțiunii este dificilă, deoarece formarea lor necesită cel puțin patru ani de studiu. În același timp, necrologurile menționează adesea că ofițerii tineri merg pe front imediat după absolvirea academiei. Piotr Vavilov, în vârstă de 23 de ani, a absolvit academia din Novosibirsk cu onoruri, ceea ce este o raritate în academiile militare.

De obicei, doar 2-3 persoane din câteva sute de absolvenți primesc o „diplomă roșie”. Imediat după absolvire, Vavilov a fost trimis la război, unde nu a putut rezista decât câteva luni. În martie 2023, tânărul ofițer a fost înmormântat în satul său natal.

Care sunt cifrele reale ale victimelor?

Pierderile reale ale Rusiei sunt în mod evident mult mai mari decât se poate stabili din surse deschise. Experții militari sugerează că analiza BBC a cimitirelor rusești, a monumentelor de război și a necrologurilor poate acoperi între 45% și 65% din numărul real de morți.

Acest lucru se datorează în parte faptului că trupurile unui număr semnificativ de soldați uciși în ultimele luni ar putea fi încă pe câmpul de luptă. Scoaterea acestora ar presupune riscuri suplimentare pentru sănătatea soldaților supraviețuitori care ar putea fi loviți de loviturile dronelor. Acest lucru a condus la multe cazuri în care evacuarea este temporar abandonată.

Având în vedere estimarea de mai sus și cifra BBC de 88.055 de victime confirmate, numărul real al morților din partea rusă ar putea fi cuprins între 135.470 și 195.678.

Cifra finală a pierderilor de partea rusă crește semnificativ dacă îi includem în listă pe cei care au luptat împotriva Ucrainei ca parte a unităților „republicilor populare” autoproclamate Donețk și Lugansk.

Începând cu 22 decembrie 2022, separatiștii din RPD au încetat să publice date privind pierderile trupelor lor (autoritățile din RPL nu au făcut deloc publice informații privind pierderile lor).

După studierea necrologurile publicate și rapoartele de căutare a membrilor LNR care nu au mai fost în contact de mult timp, BBC a ajuns la concluzia că, până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, 21.000 – 23.500 de persoane ar fi putut muri.

Prin urmare, se poate estima că numărul total de decese din partea forțelor pro-ruse ar putea fi cuprins între 156.500 și 219.200 de persoane.

Cum numără BBC numărul deceselor confirmate

În Rusia, noi nume de morți și fotografii de la înmormântări sunt publicate în fiecare zi. De cele mai multe ori, numele sunt date de șefii regiunilor rusești sau de reprezentanții administrațiilor districtuale, de mass-media locală și de instituțiile de învățământ unde au studiat anterior morții, precum și de rude.

BBC, Mediazona și o echipă de voluntari studiază aceste date și le adaugă la lista actualizată de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Este considerată o confirmare a decesului o publicare într-o sursă oficială rusă sau într-o instituție media, publicațiile rudelor sau postările în alte surse, dacă sunt însoțite de fotografii ale înmormântării.

Calculul principal nu include pierderile din republicile autoproclamate LPR și DPR. Cu toate acestea, dacă un cetățean al Federației Ruse a plecat voluntar la război și s-a alăturat armatelor acestor republici, este luat în considerare.

Determinarea ramurilor forțelor armate a fost efectuată pe baza rapoartelor privind locul unde a servit decedatul sau pe baza însemnelor de pe uniformă.

„Celelalte trupe” din program includ apărarea aeriană, protecția NBC, personalul de comunicații, medicii, serviciile terestre ale forțelor aerospațiale, Ministerul Afacerilor Interne, trupele auto și feroviare, precum și poliția militară.

* – publicația „Mediazona” a fost recunoscută de autoritățile ruse drept „agent străin”


Citește și:

populare
astăzi

1 Marius Oprea / E prea tîrziu. Armata Georgeștilor a cucerit România

2 Un text care ar trebui să dea frisoane tuturor vremelnicilor din fruntea țării / Ca Hari Bucur Marcu simt mulți români...

3 Norvegienii aruncă bomba / cine ar fi oamenii de afaceri din spatele lui Dan Șucu

4 VIDEO Românii au protestat la Casa Poporului / Televiziunile au manipulat la greu

5 „Acum ați înțeles?” / Dezvăluirea unui important bancher: statul le ia românilor 70% din tot ce câștigă