Ce se știe despre obiectele zburătoare misterioase doborâte deasupra Statelor Unite și Canadei
Patru obiecte zburătoare au fost doborâte în ultimele nouă zile deasupra Statelor Unite și Canadei, o situație ce produce îngrijorări la Washington și Ottawa.
FOTO Profimedia
Un senator american susține că toată agitația legată de misterioasele obiecte zburătoare descoperite în ultimele zile „nu este nimic altceva decât o nebunie”.
Și totuși, au apărut multe întrebări care necesită un răspuns, scrie BBC, care face o trecere în revistă a întregii situații.
Cum a început totul?
Un obiect imens de forma unui balon a fost observat inițial, la 28 ianuarie, trecând peste Insulele Aleutine, un arhipelag care separă Oceanul Pacific de Marea Bering. Obiectul a traversat apoi o parte din spațiul aerian al Canadei și a intrat din nou în spațiul aerian al Statelor Unite deasupra statului Montana (nord-vest).
Primele știri despre acest obiect misterios au apărut în data de 1 februarie, când locuitori ai orașului Billings l-au observat zburând la mare altitudine. Autoritățile au închis în acea zi aeroportul acestui oraș situat în centrul Montanei.
Montana, un stat slab populat, găzduiește unul dintre cele trei silozuri de rachete nucleare ale Statelor Unite.
Chestionată pe acest subiect, administrația federală de la Washington a declarat că ar putea fi vorba de un balon-spion lansat de China.
Balonul respectiv avea un diametru de 60 de metri și era echipat cu antene, panouri solare și echipamente capabile să intercepteze telecomunicații.
Inițial, Statele Unite s-au abținut să-l doboare din cauza îngrijorărilor legate de daunele pe care le-ar putea provoca resturile acestui obiect. Așadar, balonul a zburat încă trei zile deasupra teritoriului american, ajungând tocmai până în Carolina de Sud, pe coasta estică a Statelor Unite.
Într-un final, balonul a fost doborât în data de patru februarie, în largul Carolinei de Sud, din ordinul președintelui Joe Biden.
Partea chineză neagă că ar fi vorba de un balon-spion și susține că este un dispozitiv de monitorizare a vremii care a deviat de la traiectorie.
În plus, regimul de la Beijing a acuzat Statele Unite că a „încălcat grav practică internațională” prin doborârea acestui obiect și că va folosi „toate mijloacele necesare pentru a face față unor situații similare”.
Alaska și Yukon
Vineri, 10 februarie, un alt obiect zburător a fost doborât de forțele aeriene americane în largul coastei de nord a Peninsulei Alaska.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, obiectul respectiv era de dimensiunea unei mașini mici și zbura la o altitudine de 12.000 de metri în direcția Polului Nord. „Nu știm cui aparține acest obiect”, a adăugat Kirby.
A doua zi, un alt obiect neidentificat a fost doborât în Teritoriul Yukon, în nord-vestul Canadei.
Premierul canadian Justin Trudeau a precizat că el a dat ordinul pentru anihilarea acestui obiect și că a vorbit inițial cu președintele Joe Biden.
Senatorul Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, a declarat apoi că obiectele doborâte vineri și sâmbătă aveau de asemenea forma unui balon, dar că erau mai mici decât cel detectat inițial.
Întrebat despre declarația lui Schumer, un purtător de cuvânt al Pentagonului a recunoscut că există similitudini în privința formei între cele trei baloane.
Un alt oficial de rang înalt de la Washington a spus pentru ABC News că ultimele două baloane doborâte erau probabil concepute pentru monitorizarea vremii, nu în scopuri de spionaj.
Lacul Huron
Duminică, 12 februarie, un al patrulea obiect misterios a fost doborât , din precauție, în apropierea Lacului Huron, la frontiera canadiano-americană.
Potrivit Ottawei și Washingtonului, era vorba de o structură octogonală ce reprezenta un pericol pentru aviația civilă din cauza altitudinii mari la care zbura.
După incidentul de duminică, șeful NORAD a declarat că încă nu are o explicație clară în privința ultimelor trei obiecte.
Întrebat despre posibilitatea unei activități extraterestre, generalul Glen VanHerck a răspuns: „Comunitatea de informaţii şi de contraspionaj să stabilească acest lucru. Eu nu am exclus nimic”.
Sistemele radar ale Statelor Unite sunt concepute să identifice mai degrabă obiecte care se deplasează cu rapiditate, cum ar fi rachetele, decât baloane zburătoare. Acestea din urmă pot fi detectate pe măsura continuării căutărilor. Așadar, Washingtonul nu exclude să găsească alte obiecte zburătoare.
O mare parte din resturile primului balon detectat și doborât a fost deja recuperată din Oceanul Atlantic și este analizată de agenții FBI.
În Alaska, vremea rea îngreunează misiunea de recuperare a resturilor desfășurată în prezent.
În Yukon, avioane canadiene de patrulare de tip CP-140 caută resturi de la al treilea obiect.
În timp ce misiunile de recuperare sunt în curs, Casa Albă este presată să ofere cât mai multe informații și cât mai repede cu putință.
„Vrem să știm de unde proveneau care era scopul lor și de ce frecvența lor crește”, explicat aleasa democrată de Michigan, Debbie Dingell.
Sursa: adevarul.ro