Ce se spune despre războiul din Ucraina într-un document declasificat al serviciilor secrete americane

Ce se spune despre războiul din Ucraina într-un document declasificat al serviciilor secrete americane

Războiul din Ucraina a ajuns într-un „punct mort" care avantajează strategic armata rusă și înclină balanța în favoarea Moscovei pe front, se arată într-un raport declasificat aparținând Comunității de Informații a SUA.

Documentul datat pe 5 februarie 2024 evaluează riscurile potențiale pentru Statele Unite la nivel global, în anul în curs, și a fost emis de biroul Directorului comunității americane de informații, Avril Haines. Informațiile sunt rezultatul muncii desfășurate de CIA, NSA și alte 15 agenții americane cu competenţe în domeniul intelligence.

- „Aproape sigur Rusia nu-și dorește un conflict militar direct cu Statele Unite și NATO și își va continua activitățile asimetrice. Vladimir Putin consideră, probabil, că a zădărnicit eforturile Ucrainei de a-și recupera teritoriului, că abordarea sa pentru a câștiga războiul începe să dea roade și că ajutorul acordat Ucrainei de către Vest nu este nelimitat, cu atât mai mult în lumina războiului Israel-Hamas".

- „Rusia a suferit în așa-numita operațiune militară specială în Ucraina cele mai mari pierderi de la al Doilea Război Mondial până în prezent - aproximativ 300.000 de decese și mii de tancuri și mașini blindate. Armata rusă s-a confruntat, și va continua să se confrunte, cu înfometare, lipsă de personal și provocări psihologice, însă folosirea minelor, a pozițiilor defensive și a artileriei au zădărnicit ofensiva Ucrainei în 2023. Acest punct mort avantajează strategic armata rusă și înlină balanța în favoarea Moscovei".

- „Industria militară rusă își mărește semnificativ producția unei panoplii de arme cu rază lungă de acțiune, muniție pentru artilerie și alte capabilități militare care îi vor permite să deruleze, la nevoie, pe termen lung, un război de mare intensitate".

- „Între timp, Moscova a înregistrat constant, începând cu sfârșitul anului 2023, succese pe linia frontului victorii, chiar dacă de mică însemnătate, și profită de incertitudinile privind asistența militară din Vest".

- „Rusia va continua să-și modernizeze capacitățile nucleare și deține cel mai mare și divers stoc de arme nucleare. Moscova își vede capacitățile nucleare ca fiind o necesitate în cazul unui eventual conflict cu Statele Unite și NATO, și o ultimă garanție a securității Federației Ruse. Incacitatea Rusiei de a obține victorii rapide, facile și decisive în Ucraina, combinată cu capacitatea armatei ucrainene de a lovi pe teritoriul Rusiei, continuă să producă îngrijorări că Putin ar putea folosi arme nucleare".

- „Rusia a desfășurat cu succes o campanie de recrutare a unui număr record de personal pe bază de contract, în schimbul unor beneficii materiale semnificative. Creșterea bugetului destinat cheltuielilor de apărare va oferi suficiente fonduri pentru a aduce personal pe front fără să fie nevoie ca Moscova să fie nevoită să recurgă la mobilizarea rezerviștilor".

- „În paralel, Rusia se va baza în continuare pe companii militare private și pe grupuri paramilitare pentru a-și atinge obiectivele pe frontul din Ucraina, pentru a-și întări propriile forțe, pentru a muta armament și pentru a antrena soldați, precum pentru a ascunde implicarea Moscovei în anumite operațiuni sensibile".

În prezent, după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută, armata rusă a revenit în ofensivă şi pune presiune pe toată linia frontului, profitând de deficitul de muniţii şi de efective cu care se confruntă armata ucraineană, în timp ce ajutorul american pentru Ucraina este în continuare blocat în Congresul SUA. Kievul încearcă să mobilizeze noi soldaţi pentru a înlocui pierderile şi a face măcar o rotaţie parţială a trupelor epuizate de doi ani de război.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”