Ce se întâmplă?/Următorul lot de avioane F-16 al României va ateriza zilele următoare la noua Escadrilă 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii

Ce se întâmplă?/Următorul lot de avioane F-16 al României va ateriza zilele următoare la noua Escadrilă 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii

România a achiziționat din Norvegia 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 cumpărate din Portugalia. Iar termenele de livrare decurg conform calendarului.

România a achiziționat recent la un preț foarte bun 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Costul a fost de 388 de milioane de euro iar avioanele vor asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

Cele 32 de avioane vor forma două noi escadrile.

Întreaga a doua escadrilă - e vorba de Escadrila 48 de la Câmpia Turzii - formată din 16 avioane va fi livrată până la finalul anului acesta. Tot în 2024 vor fi livrate și o parte din ultimele 16 avioane care vor forma a treia escadrilă. În 2025, toate cele 32 de avioane vor fi livrate.

În următoarele zile urmează să ajungă un nou lot de avioane F-16 Fighting Falcon în România. Ele vor ateriza la Câmpia Turzii

2. Avion de l... (f-16-romania-borcea_69947300.jpeg)Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc

La Câmpia Turzii, în Cluj, unde se află sediul Escadrilei 48 Vânătoare, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii se află în prezent 6 avioane F-16 venite din Norvegia.

Potrivit surselor oficiale ale DefenseRomania, în luna iunie, deci în următoarele zile, urmează să ajungă din Norvegia un nou lot de avioane F-16 Fighting Falcon. Avioanele vor ateriza direct la Câmpia Turzii. Pe parcursul anului livrările de F-uri din Norvegia vor continua, astfel încât Escadrila 48 Vânătoare va fi completă până la finalul lui 2024.

Cele trei escadrile de F-16 pe care le va deține România vor asigura tranziția către avioanele de luptă F-35 Lightning II de generația a V-a, contract care urmează să se semneze în viitorul apropiat.

3. F-16 Fight... (f-16-romania_59000300.png)F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command

F-35 va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație.

Derularea achiziției de F-35 se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii