Ce se întâmplă?/Rusia a reactivat în zona Arctică sute de facilități militare rămase din epoca sovietică

Ce se întâmplă?/Rusia a reactivat în zona Arctică sute de facilități militare rămase din epoca sovietică

Rusia a reactivat în zona arctică sute de facilități militare din epoca sovietică, în timp ce China are ambiții să construiască un „Drum Arctic al Mătăsii”, se arată în Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică, document făcut public de către Departamentul SUA al Apărării.

Noul document al Pentagonului, Strategia națională 2024 pentru regiunea arctică , avertizează că Rusia și China cooperează din ce în ce mai mult în regiunea arctică, ceea ce ar putea avea consecințe negative pentru securitatea regională, a anunțat luni Pentagonul.

China urmărește creșterea accesului și influenței în Arctica, în timp ce Rusia rămâne o amenințare acută în regiune, în ciuda pierderilor din Ucraina

„Deși rămân multe zone de dezacord între China și Rusia, alinierea crescândă a acestora în regiune este îngrijorătoare, așa că Departamentul Apărării continuă să monitorizeze această cooperare”, se arată în raportul Pentagonului.

”Izolarea Rusiei ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei a făcut-o să se bazeze din ce în ce mai mult pe RPC pentru finanțarea infrastructurii de export de energie în Arctica. Peste 80% din producția de gaze naturale a Rusiei și aproape 20% din producția sa de petrol provin din Arctica, iar Rusia apelează din ce în ce mai mult la RPC pentru a finanța această extracție și pentru a cumpăra aceste resurse”.

De asemenea, Rusia a reactivat în zona Arctică sute de facilități militare rămase din epoca sovietică, se mai arată în raport.

La rândul său, China are ambiții să construiască acolo un „Drum Arctic al Mătăsii”

Beijingul este atras de resursele minerale ale regiunii și consideră că retragerea gheții deschide noi rute comerciale.

Căile maritime arctice sunt din ce în ce mai folosite pentru comerțul dintre marile economii din Oceanele Pacific și Atlantic, deoarece încălzirea globală a adus perioade mai lungi în care gheața se retrage și se deschid rute mai scurte de navigație.

China și Rusia dezvoltă împreună noi rute, deoarece Rusia dorește noi modalități de a livra gaze și petrol Chinei, iar Beijingul caută o alternativă la strâmtoarea Malacca.

Specialiștii în domeniul securității spun că dependența Chinei de rutele maritime din Oceanul Indian este văzută ca o vulnerabilitate strategică pentru Beijing, în special într-un conflict militar cu Taiwanul.

Pentagonul scrie în raport că China dorește să profite de „dinamica schimbărilor din Arctica pentru a avea o influență și acces mai mare acolo, să folosească resursele și să joace un rol mai mare în guvernarea regională”.

Occidentul nu stă pe loc

SUA, Canada și Finlanda vor forma un consorțiu luna aceasta pentru a construi spărgătoare de gheață, mai scrie publicația citată. Scopul este de a consolida capacitățile aliaților NATO acolo și de a contracara influența tot mai mare a Moscovei și Beijingului.

În același timp, decizia istorică a Finlandei și Suediei de a adera la NATO aduce la un loc toate statele arctice care au aceleași opinii și prezintă noi oportunități de colaborare și cooperare.

SUA a identificat trei linii principale de efort:

  • creșterea capabilităților pentru o prezență robustă în Arctica - comunicații, supraveghere și recunoaștere;

  • cooperarea cu partenerii și Aliații pentru creșterea interoperabilității în regiunea Arctică;

  • creșterea prezenței în regiune prin exerciții militare;

  • SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii