Ce se întâmplă?/Putin, întâlniri secrete cu un informator FBI

Ce se întâmplă?/Putin, întâlniri secrete cu un informator FBI

Recent, în lumea serviciilor secrete americane au apărut detalii despre încercările de întâlnire dintre Putin și Peter Thiel, unul dintre cei mai puternici oameni din Silicon Valley, care mai târziu a devenit și informator FBI, scrie presa italiană. Christian Angermayer, un antreprenor german cunoscut pentru relații cu politicieni din întreaga lume, care avea relații solide cu Kremlinul, a acționat ca intermediar și a încercat să aranjeze o conversație între cei doi. Aceste fapte, în opinia FBI, spun multe despre strategia lui Putin în încercarea de a pătrunde în centrele puterii și ale serviciilor de informații occidentale.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Prima întâlnire: petrecerea aniversară la Viena

În cadrul petrecerii zilei de naștere pentru împlinirea a 40 de ani a antreprenorului german Angermayer a avut loc prima încercare de apropiere între acesta din urmă și americanul Peter Thiel. Petrecerea, desfășurată pe 23 iunie 2018, părea oportunitatea perfectă pentru un agent de la Kremlin, care încerca "să agațe" un om important din elita americană: o petrecere somptuoasă și extravagantă cu sute de invitați, organizată la Schloss Neuwaldegg, un palat din secolul al XVII-lea la periferia Vienei.

Și, în timp ce grupuri de modele își fac selfieuri lângă statui ale zeilor greci, iar oaspeții sunt întreținuți de șampanie și acrobați angajați pentru petrecere, directorii de top din domeniul tehnologiei se amestecă printre politicieni.

Companiile lui Thiel erau indispensabile instituției de securitate națională din SUA: antreprenorul fondase Palantir, o companie de analiză folosită de Pentagon și de CIA. Făcea parte din consiliul de administrație al Facebook (acum Meta) și era unul dintre primii investitori în importante startup-uri din Ministerul Apărării din SUA, inclusiv SpaceX și Anduril.

Este ușor de imaginat că accesul Kremlinului la una dintre aceste companii i-ar fi putut oferi un avantaj puternic în rețelele de securitate americane și în Silicon Valley.

Acest fapt era probabil clar și în mintea unui alt invitat al lui Angermayer, un diplomat pe nume Danil Bisslinger, care lucra la Moscova la Ministerul Afacerilor Externe al Kremlinului. Bisslinger fusese anterior atașat la Ambasada Rusiei de la Berlin, lucrând uneori ca interpret pentru Vladimir Putin.

Conform a ceea ce Thiel a informat succesiv pentru FBI, Angermayer a fost cel care l-a prezentat pe Bisslinger lui Thiel la petrecere. După câteva minute de conversație, Bisslinger i-a făcut o propunere lui Thiel: Thiel ar fi trebuit să meargă în Rusia pentru a participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, la care însuși Angermayer a participat în 2012. Blissinger i-a spus lui Thiel că, dacă ar fi acceptat să participe, ar fi organizat o întâlnire privată cu Putin.

Avocații lui Angermayer au negat ulterior că acesta a fost prezent în timpul acestei conversații. Dar din punct de vedere al contraspionajului, a fost un episod categoric semnificativ. "Dacă aceste fapte sunt corecte, ar avea un interes potențial semnificativ pentru contraspionaj", a afirmat Frank Figliuzzi, fost director adjunct al FBI. "De fiecare dată când un oficial rus invită pe cineva să-l întâlnească pe Vladimir Putin, aceasta are o potențială semnificație".

Thiel a refuzat întâlnirea cu Putin și participarea la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, dar încercările lui Bisslinger de a construi relații prin intermediul Kremlinului nu s-au încheiat acolo.

Încercarea din 2022

Bisslinger l-a contactat din nou pe Thiel mai bine de trei ani mai târziu, în ianuarie 2022. S-a apropiat de biroul lui Thiel cu aceeași invitație: să participe la conferința de la Sankt Petersburg programată pentru vara următoare și să-l cunoască pe Putin.

Atunci, Thiel, ca și restul lumii, putea observa semne că Rusia era pe cale să invadeze Ucraina și - după cum a explicat mai târziu - s-a întrebat dacă invitația lui Bisslinger ar face parte dintr-o strategie de a face să pară că invazia nu este pe cale să se întâmplă, că totul era normal. Încă o dată, nu a acceptat invitația.

Ceea ce nu știa Bisslinger este că ceva s-a schimbat între petrecerea de la ziua de naștere din 2018 și 2022: Thiel devenise, de fapt, o sursă confidențială – adică un informator – pentru FBI, cu numele de cod "Filosof" și un număr de identificare.

Thiel le-a povestit, apoi, cele două abordări ale lui Bisslinger superiorilor săi de la biroul de informații, relatând și numele altor două figuri, un neamț și un rus, care încercaseră să-și facă loc în cercul său pentru interesele Kremlinului.

Informațiile lui Thiel au fost semnificative pentru sistemul de securitate al SUA: câteva luni mai târziu, comunitatea serviciilor secrete americane a vehiculat un raport clasificat, care prezenta posibila capacitate a lui Bisslinger de a organiza întâlniri cu Putin, inclusiv numărul de telefon și e-mailul lui Bisslinger.

Omul de afaceri german neagă legăturile cu Kremlinul

În urma dezvăluirii acestor fapte de către mass-media, avocații lui Angermayer au confirmat că Thiel l-a întâlnit într-adevăr pe Bisslinger la petrecerea de naștere a lui Angermayer. Bisslinger, au scris ei, "lucra la Berlin în Ambasada Rusiei și, înainte de război, era o parte obișnuită a cercurilor diplomatice berlineze". Totuși, au afirmat avocații într-o scrisoare: "Deși domnul Angermayer i-a prezentat pe domnul Thiel și pe domnul Bisslinger, domnul Angermayer nu este – și nu poate fi – responsabil pentru nimic din ce ar fi putut discuta domnul Bisslinger și domnul Thiel".

Bisslinger și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii, iar Angermayer însuși a refuzat să răspundă în mod direct.

În orice caz, nu este greu de înțeles de ce Putin ar fi crezut că Thiel ar fi fost interesat să se întâlnească. Cei doi bărbați aveau într-adevăr diferite lucruri în comun: ambii cultivaseră legături cu politicienii conservatori din Europa Centrală. Ambii sunt în favoarea guvernării în stilul CEO-ului corporativ, în care puterea este concentrată în mâinile factorilor de decizie înțelepți, și ambii au lucrat pentru ca Donald Trump să devină al 45-lea președinte american: Thiel prin donațiile sale politice și Putin printr-o operațiune de hack-and-leak susținută de Stat.

Tentativa de abordare a Kremlinului către SUA prin intermediul neamțului Angermayer face parte dintr-un tablou mai amplu: în primul rând, în perioada următoare invaziei Ucrainei, Putin folosea Germania - puterea NATO din punct de vedere istoric - cu cea mai mică ostilitate față de Rusia, ca un avanpost pentru a obține relații în altă parte.

Putin era, de asemenea, în proces de finalizare a celei de-a doua conducte Nord Stream, care ar fi furnizat direct Germaniei gaz natural rusesc la preț scăzut, ocolind Ucraina. O investigație a ziarului german "Der Spiegel", care a avut acces la mii de e-mailuri ale lui Bisslinger, a detaliat modul în care Bisslinger a cultivat sentimente pro-ruse atât în public, cât și în privat. Unele dintre cele mai mari succese ale sale au fost membrii partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). "Der Spiegel" i-a numit pe acei politicieni "pionii lui Putin".

Totodată, Putin a experimentat deja cum folosirea oligarhilor ruși ca pioni ai săi ar putea servi pentru a aduce interesele Rusiei mai aproape de cele ale miliardarilor occidentali. Nu întâmplător, de exemplu, Elon Musk i-a povestit biografului său despre conversațiile cu niște diplomați ruși.

Nu există dovezi că Putin a reușit să creeze o relație cu Thiel, dar dacă ar fi făcut-o, este sigur că ar fi reușit să aibă un rol periculos de semnificativ în compania Palantir, unde Thiel este președinte al consiliului de administrație încă din 2003. CIA și FBI au folosit software-ul său, iar Palantir a câștigat recent un contract de 250 de milioane de dolari pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pentru Pentagon.

Dar există și factorul așa-numitei "viziuni externe": chiar și o strângere de mână între un om ca Thiel și Putin ar fi avut un impact uriaș în cercurile serviciilor de informații occidentale.

În ceea ce îl privește pe Angermayer, apropierea lui de Rusia pare să se fi încheiat după invazia Ucrainei de către Putin, în 2022. Pe X și-a încurajat în repetate rânduri followerii "să trimitem dragostea noastră către Ucraina și un mare **** către Putin", pe care l-a numit un "exemplu trist" al modului în care izolarea legată de COVID-19 poate duce la o deteriorare a sănătății mintale.

Material realizat cu sprijinul Rador Radio România


populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”

5 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe