Ce se întâmplă?/Misteriosul exercițiu NATO în spaţiul aerian al Poloniei

Ce se întâmplă?/Misteriosul exercițiu NATO în spaţiul aerian al Poloniei

Aeronave F-35 ale SUA și Țărilor de Jos împreună cu un E-3A AWACS al NATO au desfășurat un exercițiu F2T2 deasupra Poloniei. Avioane americane F-35A Lightning II ale Aripii 48 Vânătoare de la Baza Aeriană britanică Lakenheath și un KC-135 Stratotanker al Aripii 100 Realimentare de la baza Mildenhall au colaborat cu Aliații NATO pentru a efectua un exercițiu F2T2 (find, fix, track, and target – detecție, localizare, monitorizare, și țintire) deasupra Poloniei, pe 15 februarie 2024.

Participarea NATO la exercițiu a inclus avioane F-35A Lightning II din Țările de Jos și un E-3A AWACS de la NATO”, au informat, vineri, Forțele Aeriene americane din Europa (USAFE).

Potrivit USAFE, ”exercițiile F2T2 necesită ca participanții să execute operații multi-domeniu prin utilizarea mijloacelor de informații, supraveghere și recunoaștere pentru a localiza și comunica locațiile țintelor potențiale altor aeronave cu capabilități de a lovi țintele într-un interval de timp limită stabilit”.

Există puține informații în surse deschise despre exerciții F2T2 desfășurate de trupele țărilor membre NATO, deși acronimul F2T2 are o vechime de cel puțin 20 de ani. Cele mai recente datează din iunie 2021, când aceeași Aripă 48 Vânătoare executa un exercițiu oarecum similar în aceeași zonă baltică folosind, atunci, avioane F-15E Strike Eagle.

Potrivit Doctrinei de Targeting a Forțelor Aeriene americane, publicată în 2021, activitățile F2T2 sunt legate de lanțul dinamic de ucidere (dynamic kill chain) și reprezintă primele faze din setul F2T2EA care mai presupune angajarea (engage) țintei și evaluarea (assess) loviturii.

Exercițiul actual din 15 februarie, pe lângă etapele F2T2 extrem de importante, a verificat și încadrarea într-un interval strict limitat de timp, conform comunicatului USAFE. Acest lucru înseamnă că scenariul s-a desfășurat pe o țintă disponibilă pentru puțin timp (time sensitive target), iar în această categorie intră de regulă ținte importante care sunt vulnerabile la descoperire și lovire pentru puțin timp sau ținte obișnuite care în anumite momente execută activități extrem de amenințătoare dar foarte rare.

Activitatea a fost un succes și s-a bazat pe experiența eforturilor anterioare, a precizat USAFE în comunicatul de presă.

,,Toate obiectivele de antrenament pentru exercițiu au fost îndeplinite. Executarea cu succes a acestui exercițiu demonstrează cooperarea strânsă dintre SUA și forțele aliate ale NATO, se bazează pe eforturile anterioare de îmbunătățire a interoperabilității NATO și promovează angajamentul nostru comun față de securitatea și stabilitatea globală”, potrivit USAFE.

Având în vedere atributul de ”țintă importantă” sunt de înțeles puținele informații și acelea extrem de lacunare despre exercițiile F2T2 deși, cu siguranță, sunt desfășurate mai des decât apar în media pentru publicul larg.

Detaliile pe astfel de subiecte sunt și trebuie să rămână clasificate, iar uneori din doar simpla referire că o astfel de activitate a avut loc, adversarul poate trage concluzii valoroase dacă o corelează cu alte informații.

Dar, nevoia de descurajare în actuala situație de securitate internațională poate depăși secretul ce înconjoară modalitățile de întrebuințare a celor mai capabile arme ale NATO, printre acestea fiind și avioanele stealth F-35.

Ce ținte importante ar putea viza pe timp de război o formație de aeronave de generația a cincea în zona baltică în misiuni fulger și complet ascunse, doar se poate presupune momentan. Dar, cel mai important lucru este că NATO a intensificat pregătirea pe cât mai multe scenarii și cu cele mai bune arme pe care le are. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron