
Ce se întâmplă?/Germania le cere profesorilor să pregătească copiii pentru război. Școlile sunt îndemnate să acorde „o mai mare atenție” protecției civile
Măsuri fără precedent în Germania, unde profesorilor li se cere să pregătescă elevii pentru război şi cetăţenii sunt îndemnaţi să facă provizii de alimente, apă și produse de primă necesitate, ca răspuns la amenințarea tot mai mare a celui de-Al Treilea Război Mondial.
Ministerul de Interne german a anunțat că protecția civilă ar trebui să devină o prioritate în sistemul educațional, astfel că se doreşte ca profesorii să-i instruiască pe copii cum să reacționeze în cazuri de urgență, în contextul în care analizele arată că Rusia ar putea ataca state NATO în următorii patru până la șapte ani, potrivit DailyMail.
Măsura, sprijinită de partidul conservator CDU, include pregătirea elevilor pentru scenarii de criză și dezastru, inspirată de modelul Finlandei.
De asemenea, împreună cu Biroul pentru Protecție Civilă și Asistență în Caz de Dezastre (BBK), guvernul german intenționează să distribuie materiale informative și kituri de urgență în toate școlile. Conform recomandărilor UE, în fiecare gospodărie ar trebui să fse găsească provizii pentru trei zile: apă, alimente neperisabile, surse de lumină, medicamente de bază și documente personale.
Evaluările interne și experții în securitate avertizează că Germania este slab pregătită pentru un conflict major, sistemul de protecție civilă fiind considerat depășit, subfinanțat și dezorganizat. Se estimează că ar fi necesare aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a aduce infrastructura de apărare civilă la standarde minime.
Serviciile de informații și armata germană susțin că amenințarea rusă este reală. Generalul Carsten Breuer a avertizat că un atac asupra teritoriului NATO este posibil în următorii patru până la şapte ani.
Îngrijorări și în Marea Britanie și Franța
Despre măsuri de precauție sediscută tot mai mult și în alte state europene, mai ales în Marea Britanie şi Franţa, ţări vizate în mod special de Rusia pentru iniţiativa lor de a trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina.
Astfel, în Marea Britanie, oficialii în securitate le recomandă cetăţenilor să-şi pregătească truse de supraviețuire, avertizând, de asemenea, că se pot aştepta la pena majore la sistemul naţional de energie electrică, în contextul în care mai multe nave rusești suspecte de spionaj au fost observate în apropierea infrastructurii subacvatice.
În Franța, guvernul pregătește o broșură națională de 20 de pagini cu sfaturi pentru supraviețuire în caz de conflicte, dezastre sau accidente industriale, care conţine recomandări practice pentru populație, de la formarea unei truse sau kit de urgență, până la participarea activă la diverse acţiuni de protecţie civilă.
Creșterea tensiunilor în ceea ce priveşte războiul din Ucraina determină tot mai multe state europene să adopte măsuri de pregătire pentru situații extreme, astfel că, deşi guvernele încearcă să evite panica, se pune tot mai mult accentul pe pregătirea populației pentru orice eventualitate.
Sursa: adevarul.ro