Ce se întâmplă? Michael Burry, investitorul care a prezis criza din 2008, a pariat 90% din active pe prăbușirea Wall Street
Michael Burry, investitorul cunoscut din filmul „The Big Short”, care a devenit faimos pentru că a prezis corect colapsul pieței imobiliare în 2008, a pariat 1,6 miliarde de dolari pe o nouă prăbușire a Wall Street, scrie CNN.
Potrivit declarațiilor fiscale publicate luni de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite, Scion Asset Management, compania de investiții a lui Burry, a pariat 866 de milioane de dolari împotriva indicelui de referință a bursei americane, S&P 500, și alte 739 de milioane împotriva indicelui Nasdaq 100.
Astfel, Burry folosește mai mult de 90% din portofoliu pentru a paria pe o scădere a pieței.
CNN scrie că Michael Burry pare să fi oscilat între optimist și pesimism în privința acțiunilor sale în acest an. În ianuarie, el a trimis pe Twitter un mesaj criptic celor 1,4 milioane de urmăritori ai săi. „Vând”, a scris el. Dar până la sfârșitul lunii martie, a dat înapoi. „Am greșit când am spus vând”, a scris acesta.
S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat câștiguri mari până acum în acest an. Au crescut cu aproape 16%, respectiv 38%.
La mijlocul anilor 2000, Burry era renumit pentru că a pariat împotriva pieței imobiliare și a profitat considerabil de pe urma crizei creditelor și a prăbușirii numeroaselor entități financiare importante în 2008. Evenimentul a fost cronicat de Michael Lewis în bestsellerul său „The Big Short: Inside the Doomsday Machine” și adaptat ulterior într-un film în care Burry a fost interpretat de Christian Bale.
Pariul lui Burry vine în contextul în care în prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare.
Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.
Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.