Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii

Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii

Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life .

Ideal e ca circumcizia să se facă în primele două săptămâni de viață. FOTO Shutterstock

Ideal e ca circumcizia să se facă în primele două săptămâni de viață. FOTO Shutterstock

„Beneficiile și dezavantajele circumciziei sunt larg dezbătute, deoarece copiii nu pot avea un cuvânt de spus în această privință", spune Dr. Greg Marchand, medic ginecolog la Marchand Institute for Minimally Invasive Surgery.

Procedura este uneori efectuată ca parte a ritualurilor religioase care folosesc tradiții religioase specifice, însă mulți părinți au o serie de întrebări cu privire la circumcizie în afara contextelor religioase.

Ce presupune o circumcizie

În unitățile medicale, cel mai comun mod de a efectua o circumcizie este de a folosi cleme metalice, cunoscute sub numele de cleme Gomco sau Mogen.

„Acestea se folosesc pentru a proteja pielea de pe axa penisului de preput, astfel încât să poți tăia cu ușurință prepuțul", explică Marchand. În timpul procedurii, copilul este imobilizat cu ajutorul unor curele.

Dr. Greg Marchand mai precizează că circumcizia este „foarte rapidă" și „ar trebui să dureze mai puțin de un minut".

O altă modalitate de a efectua circumcizii este folosirea unui Plastibell. În acest caz, „în loc să se îndepărteze chirurgical preputul prin tăiere, se trage o sârmă strânsă în jurul penisului, deasupra unui clopot de plastic, iar apoi trebuie să așteptați câteva zile pentru ca țesutul să moară și preputul să cadă", spune Marchand. Plastibell.

Metoda este mai puțin populară, dar „are avantajul de a nu avea nevoie de un bisturiu ascuțit pentru a o efectua", astfel încât unii părinți se simt mai confortabil folosind această metodă. În plus, în acest caz nu e nevoie de echipamentele sterile, ceea ce e mai convenabil pentru unele unități medicale.

La ce vârstă se efectuează circumciziile

Circumciziile pot fi efectuate la orice vârstă, însă medicul spune că ideal ar fi să se facă procedura în primele două săptămâni de viață ale copilului, de preferință „cât mai curând posibil după naștere".

Explicația este că, pe măsură ce copilul crește, circumciziile devin mai dificile și necesită mai mult anestezic.

Dr Marchand spune însă că, dacă bebelușul nu primește o injecție cu vitamina K la naștere, circumcizia ar putea fi amânată pentru a reduce șansele de sângerare.

Cine efectuează circumcizii

În afara unei ceremonii religioase, cei care efectuează circumciziile sunt medicii.

În cazul nou-născuților, procedura este efectuată, de obicei, de un ginecolog sau de un pediatru. Există însă și excepții, când procedura este efectuată de asistenții medicali

Copiii născuți cu o anomalie a penisului sunt circumciși de un urolog cu pregătire specializată.

La copiii mai mari sau la adulți, procedura este, de obicei, efectuată de un chirurg generalist sau urolog, precizează Dr. Greg Marchand.

Beneficiile circumciziei depășesc riscurile.

Dr. Kimiyo Harris-Williams, medic pediatru la Children's Hospital New Orleans, subliniază că Academia Americană de Pediatrie a constatat că beneficiile circumciziei depășesc riscurile.

„Cu siguranță facilitează igiena" și pot reduce infecțiile din zonă, spune Marchand.

Bărbații necircumciși se pot trezi cu o infecție a prepuțului, numită posthitis.

„În multe dintre aceste cazuri, bărbatul trebuie să se supună unei circumcizii mai târziu în viață, care este foarte dureroasă și necesită anestezie generală pentru a fi tolerată", spune el.

Circumciziile pot preveni infecțiile tractului urinar, contactarea HIV, transmiterea unor infecții cu transmitere sexuală și cancerul de penis, precizează Harris-Willams

Potrivit revistei medicale franceze La Presse Médicale, circumcizia poate contribui, de asemenea, la prevenirea transmiterii virusului papiloma uman (HPV) și la reducerea riscului de cancer de col uterin la partenerele de sex feminin.

Rcuperarea după circumcizie

În cazul procedurilor Gomco și Mogen, vindecarea este ușoară: se pune un bandaj pe glandul penisului, iar acesta se va vindeca în mod normal, fără nicio îngrijire specifică".

În cazul procedurii Plastibell, nu ar trebui să fie nevoie de vreo îngrijire până când dispozitivul cade împreună cu prepuțul, atât timp cât nu există complicații.

Bebelușii pot urina în mod normal după ambele tipuri de circumcizie.

Riscurile circumciziei

În cazul primului tip de procedură, printre riscuri se numără unele sângerări sau pete în scutec timp de până la două zile, deși acest lucru „foarte rar”.

Când circumciziile cu pense sunt efectuate incorect, Marchand spune că pot exista complicații suplimentare, precum infecția, deteriorarea penisului, „extrem de rare în mâini experimentate".

Riscuri există și în cazul circumciziilor cu ajutorul unui Plastibell, când poate apărea rănirea gravă, dacă cel care o efectuează nu este avizat

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...