Ce se întâmplă în organismul nostru când ținem post intermitent și de ce a devenit populară dieta „fasting”

Ce se întâmplă în organismul nostru când ținem post intermitent și de ce a devenit populară dieta „fasting”

Când ținem post intermitent, organismul nostru trece prin diverse schimbări metabolice și hormonale care pot avea efecte benefice asupra sănătății.

Post intermitent. FOTO massgeneralbrigham.org

Post intermitent. FOTO massgeneralbrigham.org

Postul intermitent presupune alternarea perioadelor de consum alimentar cu perioade de post. Există diverse metode, dar cele mai populare includ:

- Metoda 16/8: 16 ore de post, urmate de o fereastră de 8 ore pentru a mânca.

- Metoda 5:2: 5 zile normale de alimentație, urmate de 2 zile de post (cu un aport caloric redus).

Ce reacții apar în organism atunci când ne abținem de la mâncare

Prima reacție pe care organismul o va da după primele ore de pauză alimentară este scăderea nivelului de insulină. Insulina este un hormon care ajută organismul să absoarbă glucoza din sânge. În timpul postului, nivelul de insulină scade, ceea ce permite organismului să utilizeze depozitele de grăsime ca sursă de energie.

Sursa video: Hunor Salak / Facebook

După aceea crește nivelului de glucagon - un hormon care stimulează ficatul să elibereze glucoză în sânge, ceea ce ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge.

După aproximativ 9 ore în care nu am mâncare nimic se produce fenomenul de „autofagie”. Este un proces prin care celulele se curăță de proteine ​​și organite deteriorate. Postul intermitent poate crește autofagia, ajutând la protejarea celulelor împotriva daunelor și îmbunătățind funcția lor.

Beneficiile postului intermitent

- scăderea în greutate. Postul intermitent poate ajuta la scăderea în greutate prin reducerea aportului caloric și creșterea metabolismului.

- îmbunătățirea sensibilității la insulină. Postul intermitent poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducând riscul de diabet de tip 2.

- reducerea inflamației. Postul intermitent poate reduce inflamația din organism, scăzând riscul de boli cronice.

Îmbunătățirea sănătății creierului: Postul intermitent poate îmbunătăți funcția cognitivă și proteja împotriva bolilor neurodegenerative.

- prelungirea duratei de viață. Studiile pe animale au arătat că postul intermitent poate prelungi durata de viață.

Postul intermitent, o dietă mortală? Crește riscul de deces prematur STUDIU

Un studiu recent arată că postul intermitent, o dietă populară în întreaga lume, are avantaje pe termen scurt, dar este asociat cu un risc crescut de mortalitate.

Privarea de mâncare într-un anumit interval de timp este văzută drept o practică benefică și a devenit o dietă foarte populară în ultimii ani. Postul intermitent diferă de alte diete prin faptul că, de cele mai multe ori, nu există alimente restricţionate sau eliminate. În timpul regimului, poţi mânca orice doreşti, cu condiţia ca acest lucru să se întâmple într-un anumit interval de timp.

Astfel, adepții acestei diete mănâncă una sau cel mult două mese într-un interval de câteva ore din cele 24 de ore ale zilei. De obicei, persoanele care țin acest post (fasting) lasă un interval de 16 ore fără mâncare și mănâncă în timpul celorlalte opt ore rămase dintr-un interval de 24 de ore. Există și extreme precum intervalul de patru ore cu mâncare și 20 de ore fără.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!