Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic băuturi răcoritoare

Ce se întâmplă în organism dacă bei zilnic băuturi răcoritoare

Deși cei mai mulți oameni sunt conștienți de faptul că sucurile nu sunt tocmai băuturi pline de nutrienți, poate că te întrebi cât de mult îți afectează, de fapt, sănătatea consumul zilnic. Dacă nu te-ai gândit la asta, ar trebui să o faci. La urma urmei, obiceiurile zilnice sunt cele care ne afectează cel mai mult, relatează Huffpost.

O doză sau o sticlă de suc are 155 de calorii. Foto: Arhivă

O doză sau o sticlă de suc are 155 de calorii. Foto: Arhivă

Efectul pe termen scurt al consumului zilnic de băuturi răcoritoare

În primul rând, este util să știi din ce este făcut sucul înainte de a vorbi despre modul în care acesta afectează organismul. Practic, toate sucurile sunt realizate cu apă carbogazoasă, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză sau îndulcitor artificial), acid fosforic (care contribuie la gustul sucului și îi prelungește termenul de valabilitate) și arome naturale. Unele tipuri de sucuri - inclusiv Pepsi, Coca-Cola Classic, Coca-Cola Zero - au cofeină.

În medie, o doză sau o sticlă de suc are 155 de calorii, 38 de grame de carbohidrați, 37 de grame de zahăr și 34 de miligrame de cofeină. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului la 25 de grame pe zi pentru femei și 36 de grame pe zi pentru bărbați.

În ceea ce privește cofeina, Food and Drug Administation recomandă menținerea acesteia sub 400 de miligrame pe zi.

Dieteticianul Sonya Angelone spune că există câteva moduri în care consumul zilnic de sucuri poate afecta organismul de îndată. În primul rând, vei remarca un plus de energie ca urmare a cofeinei și a zahărului. Angelone a explicat faptul că cofeina blochează adenozina, care este un neurotransmițător care te face să te simți obosit. Totuși, Angelone spune că energia din sucuri este de scurtă durată și în cele din urmă energia va scădea vertiginos.

Dr. Supriya Rao, medic specialist în medicină internă, gastroenterologie și medicină pentru obezitate, spune că există moduri în care sucul afectează imediat și intestinul. Ea a spus că unii oameni se confruntă cu balonare și gaze din pricina carbonaților și a zahărului. De fapt, medicul a afirmat că un consum zilnic de sucuri poate afecta sistemul gastrointestinal, determinând persoanele care beau sucuri în fiecare zi să experimenteze dureri abdominale, diaree sau constipație în mod regulat. Ea a explicat că acest lucru se datorează faptului că tot zahărul din sucuri hrănește bacteriile „rele" din intestin și distruge integritatea mucoasei intestinale.

Consecințele pe termen lung ale consumului de sucuri în fiecare zi

Pe termen scurt, sucurile pot provoca o explozie de energie (și apoi o scădere) și vă pot da dureri de stomac. Dar pe termen lung?

Dr. Neil Paulvin, specialist în medicină regenerativă, spune că, în cazul consumului zilnic de sucuri, este foarte probabilă luarea în greutate.

Grăsimea de pe burtă poate fi periculoasă, crescând probabilitatea apariției bolilor de inimă, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a cancerului de sân. Pe termen lung, nu numai că un obicei regulat de a consuma sucuri poate crește probabilitatea apariției acestor afecțiuni, dar a fost asociat, de asemenea, cu bolile renale, tensiunea arterială ridicată și colesterolul ridicat", a explicat el.

Medicul spune că băutul de sucuri în fiecare zi poate avea consecințe dăunătoare pentru sănătate, în special pentru inimă.

Unele studii au arătat că băutorii de sucuri, indiferent dacă consumă băuturi obișnuite sau dietetice, au un risc mai mare de boli de inimă și de accident vascular cerebral", a spus el.

În plus, Paulvin susține că nivelurile ridicate de zahăr în sânge, pe care le poate provoca sucul, duc la inflamarea creierului. De fapt, consumul regulat de sucuri a fost asociat din punct de vedere științific cu niveluri mai ridicate de depresie și cu o probabilitate mai mare de a suferi de demență.

Poți evita toate aceste repercusiuni asupra sănătății dacă optezi pentru un suc dietetic? Din nefericire, toți cei trei experți spun că sucurile dietetice au fost asociate din punct de vedere științific cu probleme intestinale, cardiace și cerebrale, de asemenea. Ba mai mult, ei spun că îndulcitorii artificiali din aceste băuturi nu sunt mai buni decât zahărul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept