Ce se întâmplă în organism când se schimbă brusc vremea. Problemele de sănătate care apar sau se agravează

Ce se întâmplă în organism când se schimbă brusc vremea. Problemele de sănătate care apar sau se agravează

Vremea ne influenţează starea de spirit, dar şi sănătatea. Schimbările bruşte de temperatură pot da peste cap întregul organism și pot agrava problemele de sănătate.

Ploaie. FOTO Shutterstock

Ploaie. FOTO Shutterstock

Atâta timp cât temperatura medie diurnă nu variază cu mai mult de două grade Celsius, putem spune că vremea este una optimă. Între două şi patru grade variaţie termică, vorbim de vreme excitantă, iar în momentul în care oscilaţiile termice depăşesc patru grade, avem de-a face cu o vreme acută, care ne poate da de furcă.

Meteosensibilitatea nu este un mit. Multe persoane sunt afectate de schimbarea vremii, mai ales dacă trecerea de la rece la cald sau invers e bruscă. Apar migrenele şi durerile articulare, somnolenţa, oboseala, stresul accentuat, digestia îngreunată şi chiar stările depresive.

Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic, potrivit sfatulmedicului.ro

Ce afecțiuni necesită o atenție sporită la schimbările bruște de temperatură

Grav afectate de schimbările bruște de temperatură pot fi persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, iar hipertensivii riscă să sufere chiar un atac de cord la astfel de variații.

Nici persoanele cu afecțiuni respiratorii nu reacționează foarte bine la oscilațiile de temperatură.

Cei care se confruntă cu bronșite, alergii de sezon sau astm bronșic sunt printre cei vizați, iar sfatul specialiștilor este că, în perioadele cu schimbări bruște de temperatură, să evite ieșirile în aer liber.

În cazul persoanelor care suferă de migrene sau care au dureri frecvente de cap, vremea rece le agravează simptomele, deoarece provoacă îngustarea vaselor de sânge, cu efect de reducere a fluxului sanguin către creier.

Modificările presiunii atmosferice și umezeala din aer pot provoca persoanelor meteosensibile episoade migrenoase și dureri de cap insuportabile.

Tulburări de somn, dureri articulare și stres

Schimbările bruște de temperatură sunt o provocare și pe alte planuri pentru că pot provoca tulburări de somn, în special insomnii, dar și reducerea capacității de concentrare, iar legat de aceasta pot apărea, ulterior, amețeli, dureri de cap și o senzație de pierdere a energiei sau irascibilitate.

Cei care suferă de reumatism, artrită sau artroză se pot confrunta cu dureri mai mari la diferențele bruște de temperatură sau din cauza umezelii și frigului, potrivit sfatulmedicului.ro.

Persoanele meteosensibile devin tot mai stresate și predispuse la stări depresive sau de anxietate la schimbarea bruscă a vremii (în special la răcirea vremii).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”