Ce se întâmplă în jurul României?/Rusia încearcă să otrăvească fragila coaliție din Bulgaria

Ce se întâmplă în jurul României?/Rusia încearcă să otrăvească fragila coaliție din Bulgaria

Evenimentele din Bulgaria au ridicat întrebări cu privire la durabilitatea coaliției aflate la guvernare, în condițiile în care Moscova folosește politicieni și oameni de afaceri pentru a destabiliza țara, potrivit unei analize CEPA .

<< După doi ani de impas politic și o serie de guverne interimare numite de Rumen Radev, un președinte prietenos cu Kremlinul, mulți au simțit o ușurare în luna iunie, când Partidul Cetățenilor pentru Dezvoltare Europeană (GERB) și Mișcarea „Continuăm Schimbarea” – Bulgaria Democratică (WCC-DB) au format un guvern la Sofia și au convenit să rotească rolul de prim-ministru.

Cu toate acestea, întotdeauna a existat temerea, iar acum este clar, că fostul prim-ministru Boiko Borisov, liderul de lung parcurs al GERB, fost oficial al Ministerului de Interne în timpul comunismului și politicianul dominant al țării în secolul XXI, reprezintă punctul slab în coaliția de șapte luni. Promisiunile sale de a limita influența rusă și de a finaliza mult așteptatele reforme anticorupție sunt întârziate. Unii opozanți cred că acest lucru se întâmplă deoarece el și aliații săi se tem de consecințe penale.

Coerența coaliției poate fi evaluată și prin prisma alianței neoficiale dintre Borisov și Delian Peevski, liderul parlamentar al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS), partidul minorității turce, care se află sub sancțiuni Magnițki pentru „implicare regulată în corupție, folosirea traficului de influență și a mitei pentru a se proteja de verificarea publică și pentru a exercita controlul asupra instituțiilor cheie”. El neagă acuzațiile.

Această relație amenință să destabilizeze fragila construcție guvernamentală. Împreună, GERB și DPS dețin 105 locuri în Parlament (comparativ cu cele 63 ale WCC-DB) și pot obstrucționa orice reformă care ar putea amenința interesele liderilor lor. Fostul prim-ministru și co-președinte al WCC-DB, Kiril Petkov, a avertizat că coaliția sa nu ar fi de acord să servească drept acoperire pentru acorduri de culise care blochează agenda guvernului, negociate între partidul său și GERB.

De exemplu, noul guvern promisese să reformeze serviciile de informații din cauza acuzațiilor de tergiversare sau chiar obstrucționare în anchetele legate de securitatea națională și NATO. Acest angajament s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea președintelui pro-rus, Radev, care-i numește în prezent pe șefii serviciilor. WCC-DB a propus modificări în lege pentru a da puterea de numire parlamentului, dar GERB și DPS au refuzat până acum să susțină reforma.

Într-o altă demonstrație de forță, în luna noiembrie, în timpul dezbaterilor parlamentare privind o moțiune de neîncredere, deputații GERB și DPS, în loc să apere guvernul împotriva partidelor pro-ruse, au părăsit sala, iar votul a fost amânat din lipsă de cvorum. Cu toate că în cele din urmă au votat pentru respingerea moțiunii de neîncredere, cele două partide au arătat că își pot retrage în orice moment sprijinul față de WCC-DB. La fel cum au făcut în 2022, când, în ciuda retoricii sale pro-occidentale, GERB și DPS s-au alăturat facțiunilor pro-Kremlin, într-un vot de neîncredere, șiau înlăturat guvernul pro-occidental condus de Petkov.

Borisov are o istorie lungă, fiind prim-ministru timp de 10 din cei 14 ani, începând din 2010. El a condus guverne într-o perioadă în care corupția a înflorit, transformând țara într-un „stat mafiot”, în care o oligarhie cu rădăcini în poliția secretă din era comunistă a fost – în ochii publicului – capabilă să se îmbogățească ilegal, fără consecințe. În cele din urmă, dezgustul public a izbucnit în proteste de stradă ample, în 2020. Borisov a fost arestat în 2022 în cadrul unei anchete privind utilizarea necorespunzătoare a fondurilor de la Uniunea Europeană (UE), dar a fost eliberat fără a fi pus sub acuzare, un rezultat familiar în multe anchete de corupție.

Deși a ajuns la putere promițând să lupte împotriva corupției, în timpul mandatului său Bulgaria a fost în mod regulat clasată drept cea mai săracă și, în 2022, drept țara cea mai coruptă din UE, alături de Ungaria, și la paritate cu unele state africane.

Prin urmare, este destul de surprinzător să-l vedem acum pe Borisov pornind într-o campanie în care să se prezinte drept cel mai fervent susținător al valorilor euroatlantice.

De exemplu, într-o mișcare pe placul Kremlinului, Borisov a construit conducta TurkStream, care a ajutat Rusia să ocolească Ucraina, i-a costat pe contribuabilii bulgari 1,5 miliarde de euro (1,61 miliarde de dolari) și a crescut influența energetică a Moscovei în Europa.

Mai îngrijorătoare, pentru oficialii occidentali, este alinierea lui Borisov cu vechiul său grup de oligarhi și cleptocrați.

Un baron media, până când și-a vândut participațiile, în 2021, Peevski este acuzat că le-a asigurat oficialilor o acoperire pozitivă în schimbul protecției împotriva urmăririi penale. Influența sa prea mare asupra politicii bulgare și influența sa asupra lui Borisov au declanșat proteste masive în 2020-2021.

În timpul mandatului de prim-ministru al lui Borisov, GERB și aliații săi din DPS au fost acuzați că au transformat Bulgaria într-un exemplu de capturare a statului. Cele două partide, împreună cu mandatarii lui Putin, au blocat reforma serviciilor de securitate și a sistemului judiciar.

Procuratura și Serviciul Național de Securitate (DANS) ar fi eșuat sau ar fi acoperit presupuse cazuri de sabotaj rusesc. Acestea includ otrăvirea producătorului de arme bulgar, Emilian Ghebrev, în 2015, cu o substanță similară noviciokului – preferat de asasinii ruși de stat – și o serie de explozii la unități ale companiei sale.

Jurnalistul de investigație Christo Grozev, pe care Rusia l-a inclus pe lista sa de căutați, a declarat parlamentului bulgar că autoritățile au eșuat în anchetarea serioasă a acestor explozii și nu au împărtășit informații cu oficialii cehi care investigau incidente similare în țara lor.

Fostul ministru al Apărării, Boiko Noev, a acuzat și el de mușamalizare procuratura. Așa cum a declarat pentru serviciul bulgar al RFE/RL, în 2023: „Procuratura, atunci și acum, și autoritățile executive, în timpul guvernului lui Boiko Borisov, nu au dorit ca adevărul să iasă la iveală. Există multe motive, inclusiv influența Rusiei asupra serviciilor speciale [bulgare] și a procuraturii”.

„De fiecare dată când este ceva legat de Rusia, serviciul de informații bulgar este foarte impotent. Nu este dornic să se contracareze serviciile ruse de informații și războiului hibrid”, declara în 2019, pentru New York Times, fostul președinte bulgar, Rosen Plevneliev.

O anchetă a constatat că amestecul rusesc amenință acum eforturile noului guvern de a spori producția de arme și muniții de epocă sovietică, destinate Ucrainei. Bulgaria estimează că industria sa de armament furnizează 40% din producția de arme mici și de proiectile a Ucrainei, inclusiv articole dificil de procurat, precum proiectilele de calibru sovietic pentru tancuri.

Ghebrev, a cărui companie, Emco, s-a aflat în frunte la capitolul livrări către Kiev, a făcut un apel la liderii bulgari și ai NATO să acționeze împotriva agenților ruși care continuă să vizeze fabricile și depozitele sale, inclusiv prin acte de sabotaj.

UE și SUA au la dispoziție ample mecanisme politice și financiare, inclusiv noi sancțiuni, pentru a sprijini democrația și statul de drept în Bulgaria. Nicio retorică anti-rusească nu poate înlocui acțiunile concrete pentru implementarea reformelor necesare în sistemul judiciar și în serviciile de securitate, deblocarea investigațiilor privind sabotajul rus și tragerea la răspundere a oficialilor corupți. >>


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…