Ce se întâmplă în Crimeea? Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

Ce se întâmplă în Crimeea? Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

Cel puțin trei sisteme antiaeriene cu rază lungă rusești staționate în Crimeea au fost atacate zilele trecute de trupele ucrainene. Distrugerea ori avarierea acestor sisteme afectează capacitatea militară a Rusiei în peninsula Crimeea și ar crea breșe importante în „bula” de apărare antiaeriană a armatei ruse din regiune. Creșterea bruscă a frecvenței acestor atacuri sugerează inclusiv intenția Kievului de a „deschide un culoar” de acțiune pentru avioanele F-16, despre care oficialii militari ucraineni au anunțat deja că vor intra în luptă spre sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie. Mosova a decis trimiterea în zonă a celui mai avansat - și aparent singurul din dotare - sistem antiaerian și antirachetă din dotarea armatei ruse: S-500 „Prometeu”.

Până acum, din sursele OSINT (bazate pe informații din surse deschise), Digi24.ro a identificat următoarele ținte lovite de ucraineni: baza aeriană Belbek (lângă Sevastopol, sud-vestul peninsulei Crimeea), baza Djankoi (centru-nord) și Ciornomorske și Ievpatoria (vest). Unitățile lovite fac parte din Divizia 31 Apărare Antiaeriană (parte a Armatei 4 Aeriană și Antiaeriană), staționată în Crimeea.

Ucrainenii au atacat bazele rusești cu rachete ATACMS, cu rază de 300 de kilometri, care pot fi lansate de vehiculelel HIMARS. Cel puțin 10 astfel de rachete, cu muniții cu dispersie, au fost folosite în atacuri.

De asemenea, armata ucraineană a publicat o înregistrare video care arată distrugerea unui centru de comandă de ultimă generație rusesc de către o dronă kamikaze lansată de trupe speciale ucrainene prezente la sol. Atacul a avut loc într-o zonă neprecizată.

Imaginile din satelilt de după atacuri arată următorul bilanț:

Baza Ievpatoria: A fost distrus radarul unui sistem S-300 PS și au fost avariate cel puțin două lansatoare mobile

Baza Djankoi: A fost distrus un radar de descoperire a țintelor aeriene, cu rază lungă de acțiune, folosit de bateriile antiaeriene S-300/400. Cel puțin un lansator de rachete antiaeriene a fost de asemenea avariat/abandonat.

Baza Belbek/Sevastopol: Au fost distruse un radar al unui sistem S-400 și cel puțin un lansator de rachete antiaeriene.

Kievul susține că au fost distruse, de asemenea, depozite de muniții (număr nespecificat) unde erau stocate rachete antiaeriene în toate locațiile vizate de atacuri.

Rușii nu au confirmat direct pierderile suferite în aceste atacuri. Cu toate acestea, Putin a decis transferarea în Crimeea a celui mai modern sistem antiaerian al Rusiei, care are inclusiv capacități antirachetă: S-500, cunoscut și sub denumirea de „Prometeu”.

Aparent, singurul astfel de sistem antiaerian aflat în prezent în dotarea Rusiei.

Interesant este că bazele Djankoi și Belbek au mai fost lovite de ucraineni cu relativ puțin timp în urmă: Aerodromul de la Djankoi a mai fost atacat în luna aprilie.

Belbek a fost, de asemenea, ținta unui raid ucrainean cu drone kamikaze efectuat acum mai puțin de o lună: cel puțin două avioane au fost distruse la sol și, conform Forbes, un sistem S-400 a fost de asemenea lovit. Sistemul a fost înlocuit rapid de ruși pentru a fi, din nou, atacat de ucraineni zilele trecute - de data aceasta cu rachete ATACMS. Rusia mai dispune în prezent de circa 50 de sisteme/baterii S-400, conform Forbes.

De cel puțin o lună, în interviurile și declarațiile publice, oficialii Kievului promit că avioanele F-16 își vor face apariția pe frontul ucrainean undeva între finalul lunii iunie - începutul lui iulie.

Atacurile susținute asupra bazelor aeriene și țintirea cu predilecție a sistemelor antiaeriene din Crimeea sugerează intenția Ucrainei de a „pregăti terenul” pentru avioanele F-16. Astfel de acțiuni - cum sunt atacuriletot mai frecvente asupra sistemelor antiaeriene sunt considerate de către experții militari occidentali drept operațiuni de „shaping” („modelare”) care pregătesc astfel terenul pentru F-16, un aparat care ar dispune astfel de o mai mare libertate de mișcare într-o zonă cu apărare antiaeriană slăbită.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii