Ce se întâmplă în corpul uman după o noapte albă. Experții descriu „haosul” provocat de nesomn
Știm deja că o noapte nedormită ne afectează organismul, însă experții din domeniu dezvăluie ce se întâmplă în corpul nostru atunci când nu dormim o noapte întreagă sau mai multe la rând.
Cum ne afectează lipsa somnului - Foto Arhivă
Oboseala, agitația sau nervozitatea sunt unele dintre stările pe care le experimentăm atunci când nu dormim. De altfel, lipsa somnului, în mod obișnuit, crește riscul de apariție a mai multor probleme de sănătate.
Experții recomandă persoanelor adulte să doarmă între șapte și nouă ore de somn pe noapte, pentru a evita problemele.
Dacă dormi suficient, organismul va putea să funcționeze normal, va avea timp să se repare, să regleze hormonii, iar sistemul imunitar va lucra pentru a te proteja de virusuri și bacterii.
Noi cercetări arată care sunt efectele devastatoare ale unei nopți albe pentru corpul și mintea unei persoane. O lipsă cronică de somn poate crește riscul unei serii de afecțiuni, cum ar fi obezitatea, pierderea memoriei, diabetul, bolile de inimă și un răspuns imunitar redus, lăsându-ne vulnerabil la infecții.
Crește tensiunea arterială după o noapte nedormită
Potrivit experților citați de publicația Daily Mail, după 18 ore în care organismul nu s-a odihnit, tensiunea arterială va începe să crească, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult.
Pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, acest lucru crește și riscul unui atac de cord sau unui accident vascular cerebral.
De altfel, nivelul de energie scade, dar și protecția oferită de sistemul imunitar poate fi mai scăzută după o noapte albă. În plus, testosteronul, hormonul sexual masculin înregistrează o scădere.
Datele arată că doar o săptămână în care s-a dormit mai puțin de cinci ore pe noapte, sau s-a stat treaz timp de 19 ore, a dus la scăderea testosteronului unui tânăr cu 10 până la 15 procente, față de rata normală de unul până la două procente pe an.
Asta pentru că somnul are un rol important în reglarea hormonilor, dar și în crearea unui sistem imunitar puternic.
Dr. Andrey Zinchuk, specialist în medicină pulmonară, terapie critică și medicină a somnului la Yale Medicine, citat de publicația britanică a explicat importanța somnului : "Mă gândesc la fiecare oră de somn ca și cum am pune bani într-un cont de economii 'somn'. Dacă contul de economii 'somn' este epuizat sau depășit, acest lucru va afecta negativ creierul tău și modul în care interacționezi cu lumea”.
Lipsa somnului și poftele alimentare
Dacă nu dormi douăzeci și patru de ore, creierul tău va reacționa mai lent, poți avea dificultăți de vorbire și gândire încetinită. Efectul este similar cu cel al consumului a patru pahare de vin sau bere, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.
De asemenea, stresul este crescut, devii mai nervos, te concentrezi mai puțin și ai pofte alimentare.
Dr. Carolyn Williams, dietetician autorizat, a subliniat că a fi lipsit de somn are un impact și asupra capacității de a alege alimente sănătoase, potrivit sursei citate anterior.
Patru zile fără somn pot duce la moarte
Deja 48 de ore fără să dormim înseamnă privare extremă de somn, iar efectele sunt și mai îngrijorătoare. Astfel, în acest caz ne putem confrunta cu halucinații, cu un stres accentuat, depersonalizare, anxietate și iritabilitate crescută.
După 72 de ore fără somn, creierul se luptă din greu să facă față epuizării, ceea ce ar putea duce la halucinații, iluzii și gândire dezordonată.
După 96 de ore de privare de somn, riscul de psihoză crește brusc, potrivit publicației Daily Mail.
Percepția asupra realității va fi alterată și apar schimbări severe de dispoziție. Psihoza de privare de somn se rezolvă, de obicei, odată ce dormim suficient.
Cu toate acestea, privarea repetată extremă de somn poate fi fatală, pe termen lung . Extenuarea este de multe ori cauza multor accidente rutiere sau a greșelilor mortale la locul de muncă.
Sursa: adevarul.ro