Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci carne

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci carne

Din diferite motive și convingeri, tot mai multe persoane aleg să renunțe la consumul de carne, iar beneficiile stilului de viață vegetarian sunt numeroase. Chiar dacă nu este o decizie permanentă, specialiștii chiar recomandă pauze de la produsele de origine animală.

Burger vegetarian FOTO Shutterstock

Burger vegetarian FOTO Shutterstock

Trecerea către un stil de viață vegetarian poate avea la bază iubirea pentru animale, dorința unei vieți mai sănătoase sau scăderea în greutate. Inclusiv perioadele de post sunt benefice pentru organism, potrivit specialiștilor. Consumul de brânză, carne și alimente procesate poate veni la pachet cu diferite afecțiuni inflamatorii.

Inflamația cronică este strâns legată de atacurile de cord, de accidente vasculare cerebrale, ateroscleroză, diabet și boli autoimune.

Ce se întâmplă dacă renunți la carne

Există și convingerea potrivit căreia lipsa cărnii din alimentație este direct proporțională cu lipsa proteinelor. Nimic mai fals. O dietă carnivoră aduce în organism un exces de proteină, iar efectul este întocmai opusul celui vizat. În loc să capeți putere, organismul se simte mai slăbit.

Cu atât mai mult, carnea grasă și excesul de grăsime, duce la luat în greutate și chiar afecțiuni mai grave precum: diabet zaharat, inflamații, boli de inimă și cancer.

La polul opus, mâncărurile bazate pe legume sunt bogate în antioxidanți și fibre. Prin natura lor, ele sunt anti-inflamatorii.

Există, bineînțeles, mai multe tipuri de diete vegetariene: ovo-lacto-vegetarian, lacto-vegetarian sau vegan. Alegerea unei astfel de diete și personalizarea ei, cu ajutorul unui specialist reprezintă cea mai eficientă cale spre pierderea în greutate, îmbunătățirea profilului lipidelor plasmatice, scăderea incidenței hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare, precum și a aterosclerozei, notează CSID.

S-a observat și o îmbunătățire a răspunsului la insulină, precum și o rată scăzută a diabetului și a cancerului. Carnea consumată chiar și o dată pe săptămână crește riscul de a face diabet cu 74%.

Cele mai scăzute tate ale obezității, hipertensiunii arteriale cancerelor și a afecțiunilor intestinului gros se regăsesc în rândul vegetarienilor, potrivit Asociației Medicale Britanice. În același timp, Asociația Americană de Dietetică susține că un stil de viață vegetarian este benefic pentru prevenirea și tratamentul cancerului de colon.

Carnea poate fi înlocuită cu diferite cereale, semințe, fructe și leguminoase, de asemenea, bogate în proteine. Persoanele care au ales să renunțe la carne spun inclusiv că se simt mai pline de energie.

Un studiu a arătat că vegetarienii își reduc semnificativ proteina C reactivă (CRP). Nivelul de proteină C reactivă ridicat din sânge poate indica o mai multe afecțiuni. Este o proteină sintetizată în ficat, ale carei niveluri în sânge cresc în inflamatie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”