Ce se întâmplă în corpul nostru când sughițăm. Când poate deveni periculos
Sughițul este o contracție bruscă și involuntară a mușchiului de la baza plămânilor (diafragma). Pe măsură ce mușchiul se contractă rapid, aerul este forțat în gât, unde atinge cutia vocală și poate determina corzile vocale să se închidă brusc, provocând sunetul cunoscut pentru „sughiț”, repetat.
De ce sughițăm FOTO Shutterstock
Sughițul este un reflex corporal normal și comun. Oameni de toate vârstele îl experimentează, fără să existe îngrijorare legată de asta. Chiar și bebelușii din uterul mamei sughiță.
Puteți sughița oriunde, de la patru până la 60 de ori pe minut. Dar, deși majoritatea sughițurilor se rezolvă de la sine în câteva minute, în unele cazuri, sughițul poate dura câteva ore sau până la două zile. De asemenea, este posibil ca sughițul să persiste mai mult timp, durând de la peste două zile până la peste o lună. Sughițul care durează mai mult de două zile este cunoscut sub numele de sughiț cronic, sau persistent, în timp ce sughițul care durează mai mult de o lună este cunoscut sub numele de sughiț intratabil.
Ce poate declanșa sughițul
Declanșatorul exact pentru sughiț este adesea necunoscut. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru sughiț includ:
- Mâncatul alimentelor prea repede
- Mâncatul unei mese mari sau mâncatul prea multor alimente deodată
- Consumul de alimente și lichide fierbinți sau picante
- Consumul de alcool sau de băuturi carbogazoase
- Senzația de emoție sau nervozitate
- Expunerea la vapori nocivi
- Balonare sau gaze în stomac
- Un nivel ridicat de zahăr în sânge
- Niveluri scăzute de anumiți electroliți, cum ar fi calciu, potasiu și sodiu
Ce este sughițul cronic
Au fost documentate mai mult de 100 de cauze ale sughițului care durează mai mult de 48 de ore. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale sughițului cronic includ:
- Boli care afectează stomacul și esofagul
- Iritarea nervului vag și a nervului frenic cauzată de afecțiuni precum laringita, un chist la nivelul gâtului sau tumori
- Afecțiuni toracice, cum ar fi ganglionii limfatici măriți sau pneumonia
- Tulburări cardiovasculare
- Complicații în urma anumitor tipuri de intervenții chirurgicale, cum ar fi chirurgia abdominală
- Afecțiuni toxico-metabolice, cum ar fi alcoolismul, gripa sau tuberculoza
- Tulburări psihogene, cum ar fi anorexia nervoasă, schizofrenia sau stresul
- Anumite tipuri de medicamente, inclusiv medicamente de chimioterapie, steroizi și antibiotice
- Leziuni ale nervilor sau ale creierului
Cât de periculos este sughițul pentru sănătate
Sughițul regulat este un reflex corporal normal pe care toată lumea îl experimentează de mai multe ori în viață. Nu este dăunător și dispar într-un timp scurt.
Dar sughițul cronic, deși este rar, poate afecta capacitatea de a mânca, bea, dormi, vorbi și socializa. Dacă sughițul cronic este lăsat netratat, complicațiile pot include pierderea în greutate, oboseală, insomnie, malnutriție, anxietate și depresie.
Simptomele sughițului cronic pot apărea la orice vârstă și ar putea semnala o afecțiune medicală subiacentă care necesită tratament. De exemplu, sughițul cronic are o incidență mai mare în rândul persoanelor cu afecțiuni precum boala Parkinson, cancer în stadiu avansat sau boala de reflux gastroesofagian (GERD).
Cum oprești sughițul
Sughițul regulat, de scurtă durată, poate fi enervant și inconfortabil . Din fericire, există mai multe modalități de a-l opri. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla de ce ar putea funcționa aceste metode, se crede că unele dintre aceste manevre cresc nivelul de dioxid de carbon din plămâni sau vizează activitatea anumitor nervi despre care se crede că declanșează aceste contracții, ajutând la oprirea reflexului. Alte metode populare sunt anecdotice în ceea ce privește succesul lor în oprirea sughițului și necesită studii suplimentare.
Pentru a scăpa de sughițurile regulate, încercați următoarele metode, recomandate de Health :
- Beți un pahar de apă rece.
- Respirați în mod repetat într-o pungă de hârtie.
- Țineți-vă respirația.
- Faceți gargară cu apă cu gheață.
- Luați o linguriță de zahăr.
- Trageți ușor de limbă.
- Încercați manevra Valsalva (este o tehnică medicală caracterizată prin revenirea la un ritm cardiac normal, prin expirație forțată, când căile respiratorii sunt blocate).
Pentru a scăpa de sughițul cronic va trebui să vă prezentați la un medic, care va încerca să diagnosticheze cauza de bază. Dacă este necesar, afecțiunea poate fi tratată cu medicamente, intervenții chirurgicale sau o procedură medicală.
Sursa: adevarul.ro