Ce se întâmplă în China? După ministrul de Externe, au dispărut șefii comandamentului de rachete și, acum, însuși ministrul Apărării
În China comunistă, oficialii dispar pe bandă rulantă: după ministrul de Externe, au urmat șefii comandamentului de rachete și, acum, însuși ministrul Apărării. Fostul ministru de Externe, Qin Gang, a fost demis în iulie după doar 207 zile în funcție și de atunci nu se mai știe nimic de soarta sa, scrie defapt.ro.
Presa a speculat că a fost dat afară datorită legăturii cu o jurnalistă din Hong Kong, Fu Xiaotian. Și ea a dispărut, din iulie 2023.
În China comunistă, oficialii dispar pe bandă rulantă
La 31 iulie, atotputernicul lider al Chinei comuniste Xi Jinping a anunțat că doi generali din alte ramuri ale armatei chineze vor prelua conducerea Forței Rachetelor Armatei Populare de Eliberare (PLARF). Un raport publicat de South China Morning Post susține că fostul comandant și adjunctul său sunt anchetați pentru corupție, însă Beijingul nu a oferit un motiv oficial pentru demiterea lor.
La 15 septembrie, Reuters relata că o unitate a Forței Rachetelor din China a descoperit „neajunsuri” în timpul unui exercițiu pe teren – potrivit unei neobișnuite informații publicate de ziarul armatei chineze, PLA Daily. Articolul sugera lacune în pregătirea de luptă a forței armate care supraveghează rachetele convenționale și nucleare.
La 2 septembrie, Cheng Dongfang, președintele Tribunalului Militar al Armatei Populare de Eliberare, a fost revocat din funcție după doar opt luni de mandat, potrivit legislativului național chinez.
Cheng Donfang, șeful tribunalului militar al armatei chineze Foto: CaixinGlobalLi, omul lui Xi
Vineri, 15 septembrie, presa occidentală a început să speculeze despre dispariția, de două săptămâni, a ministrului Apărării, Li Shangfu. Și acesta ar fi suspectat de corupție. Washington Post scrie că el ar fi investigat pentru fapte de corupție din 2017, când conducea departamentul de achiziții al armatei Beijingului.
Li Shangfu Foto: Kremlin.ruLi, în vârstă de 65 de ani, care a fost numit ministru al apărării în martie, este unul dintre cei cinci consilieri de stat – oficiali de nivel înalt – selectați de Xi pentru a forma cabinetul de conducere al Chinei în acest an.
Li a fost văzut ultima dată pe 29 august, când a ținut un discurs la Forumul China-Africa pentru pace și securitate din Beijing. La începutul lunii trecute, el a călătorit în Belarus și Rusia, întâlnindu-se la Moscova cu omologul său, Serghei Shoigu.
„Xi l-a ales pe Li pentru a fi următorul ministru al Apărării al RPC în urmă cu 6 luni. Ca atare, Xi a acordat un anumit grad de importanță politică lui Li. Trebuie să existe un nivel de jenă pentru Xi după ce l-a numit atât de curând”, scrie, pe Twitter, Lyle Morri, de la Center for China Analysis.
„Înalții oficiali chinezi sunt epurați periodic pentru corupție, analiștii spun că doi miniștri nu au mai dispărut în acest mod în ultimele decenii, mai ales într-o succesiune atât de rapidă.
Situația lor – care survine la doar șase luni după ce Xi și-a anunțat noul cabinet ca parte a inaugurării celui de-al treilea mandat de cinci ani – se adaugă la percepția că procesul de luare a deciziilor devine și mai puțin transparent într-un moment în care China se străduiește să reaprindă încrederea investitorilor interni și străini în economia sa aflată în dificultate”, arată Financial Times.
„Cine anunță probleme de sănătate, nu va mai fi sănătos”
„În timp ce mulți analiști consideră că campaniile împotriva corupție ale lui Xi sunt motivate politic, un oficial american a declarat că corupția este endemică în cadrul armatei, inhibând ambițiile președintelui de a o transforma într-o forță capabilă să îndeplinească sarcini precum supunerea Taiwanului. «Aceasta [corupția] a avut un efect profund asupra a ceea ce sunt capabili să facă și asupra modului în care o fac», a declarat oficialul.
Oficial, China nu a spus nimic despre locul unde se află Li. Ministerul de Externe a declarat vineri că nu este «familiarizat cu situația». Joi, Reuters a citat oficiali vietnamezi care au declarat că Li a anulat o întâlnire săptămâna trecută din cauza unei «probleme de sănătate» – același motiv invocat de ministerul de externe la începutul absenței lui Qin.
«Oricine a afirmat public [că are] probleme de sănătate nu va mai fi niciodată sănătos în viitor», a declarat un utilizator de pe Weibo, serviciul de socializare asemănător Twitter al Chinei, într-una dintre puținele postări necenzurate despre Li”, mai arată FT.