Ce se întâmplă în baza americană unde sunt pregătiți ofițerii ucraineni
Ofițeri ucraineni de nivel superior au studiat în statul american Kansas, la mii de kilometri de câmpurile de luptă din Ucraina.
Baza Fort Leavenworth este înconjurată de culturi de grâu, terenul aduce cu Donbasul, după cum a remarcat și ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Herașcenko.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spune la fel: „Acea parte a Ucrainei seamănă un pic cu Kansas, deși este puțin mai plată, puțin mai deschisă”, a spus el în timpul unei conferințe de presă.
Fort Leavenworth s-a dovedit a fi un teren de antrenament valoros pentru zeci de soldați ucraineni în ultimele decenii, care petrec un an studiind la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din bază.
Astăzi, spun experții, cunoștințele pe care le dobândesc acolo îi ajută pe ucraineni să-și apere țara - în parte datorită contrastului dintre flexibilitatea cursurilor militare americane și educației rigide în stil sovietic oferită soldaților ruși.
Sălile de clasă ar artăta ca oricare altele dacă nu ar fi dotate cu un dispozitiv electronic, o „lumină sigură”, poate fi văzut uneori clipind. Este marcat cu litere aldine „securizat” și „nesecurizat”. Când informațiile sunt clasificate, o lumină se aprinde intermitent, cu un fundal roșu, care reamintește oamenilor că informațiile pot fi partajate doar celor care au autorizație.
Până astăzi, peste 8.000 de ofițeri din multe state prieteme SUA s-au antrenat la baza din Kansas, inclusiv unii dintre generalii de top ai Ucrainei. Printre aceștia se numără Oleksi Nozdraciov, șeful centrului de coordonare al forțelor armate ucrainene la Kiev, și Mihailo Vitaliovici Zabrodski, un comandant militar care a luptat în Donbas.
Studenții ucraineni de la Leavenworth pun în practică acasă lecțiile învățate. Un student ucrainean, locotenent colonel, a plecat în semestrul de primăvară pentru a se alătura războiului.
„Este pe câmpul de luptă”, spune Jim Fain, directorul Diviziei Internaționale pentru Studenți Militari din cadrul colegiului. „De fapt, a fost promovat”.
Ofițerii ucraineni au început să vină la Fort Leavenworth la începutul anilor 1990, după ce națiunea lor a devenit independentă. Pe atunci, ei au studiat alături de ofițeri ruși. Apoi, în 1999, rușii au încetat să mai vină, cam în aceeași perioadă în care Ungaria, Polonia și Cehia au aderat la NATO.
Fain pune decizia Rusiei de a nu trimite soldați la Leavenworth pe seama tensiunilor crescânde legate de NATO.
Anul acesta, programul pentru studenții internaționali are un buget de 7 milioane de dolari. Ofițerii sunt aleși de țările lor de origine. Aproximativ jumătate sunt finanțate de guvernul lor de origine, iar ceilalți sunt sprijiniți de granturi oferite de Departamentul de Stat al SUA guvernelor străine.
De la începutul războiului, pregătirea pentru ucraineni a fost intensificată
De la începutul războiului din Ucraina, pregătirea pentru trupele ucrainene a fost intensificată. Unii dintre ei au plecat în Marea Britanie pentru lecții de conducere pe vehicule blindate. Alții sunt în Polonia și învață cum să opereze sistemele de arme oferite de SUA. Dar numărul lor la Leavenworth a rămas la fel ca anii trecuți, a spus Fain, citat de BBC.
O școală complet diferită de stilul sovietic
Instruirea pe care o primesc la Fort Leavenworth se concentrează pe teoria războiului, etică și alte aspecte ale armatei moderne, în contrast puternic cu antrenamentul în stil sovietic care a fost folosit în Rusia, potrivit experților.
„Învățământul sovietic se referea la subordonare și descuraja gândirea independentă”, a spus Vitali Cerneți, profesor la Universitatea din Kansas. "La Leavenworth, se pune accent pe o abordare analitică. Se creează specialiști militari care sunt adevărați intelectuali".
Profesorii de la Leavenworth descriu modelul sovietic de pregătire militară ca fiind rigid și autoritar. Unul dintre ei, Mahir Ibrahimov, 66 de ani, știe direct: a studiat la o școală militară sovietică în anii 1970.
Ucraina se confruntă astăzi cu un război în care apărarea sa este depășită numeric, se spune că forțele ruse sunt de zece ori mai numeroase în orașele din Donbas, unde luptele grele continuă pentru controlul regiunii.
Dar avantajul ucrainenilor este că pot gândi independent pe câmpul de luptă, potrivit lui Matt Hofmann, absolvent al programului Leavenworth care a lucrat cu ofițerii ucraineni în Afganistan.
„Rușii încă încearcă să ducă o luptă liniară cu tancuri pe linie și se lipesc foarte mult de doctrina lor”, a spus el. „Nu pot face față haosului pe care ucrainenii îl provoacă”.