Ce se întâmplă de fapt în Rusia: Este vorba de o lovitură de stat sau de un moment decisiv pentru Putin?
Acesta este un moment crucial în războiul pe scară largă pe care Rusia îl poartă de 16 luni în Ucraina și o potențială provocare la adresa regimului lui Vladimir Putin, relatează BBC.
Tanc al mercenarilor Wagner, pe străzile din Rostov pe Don Foto Profimedia
Președintele rus l-a învinuit pe liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, de trădare și de inițierea unei rebeliuni armate.
Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, susține că a început un „Marș al Justiției”. De luni de zile, Prigojin a avut un rol important în campania militară a Rusiei în Ucraina, recrutând mii de persoane pentru Wagner, mai ales din închisorile rusești. Acesta se află de o perioadă într-o dispută deschisă cu șefii armatei ruse, însă aceasta s-a transformat în prezent într-o revoltă.
Mercenarii Wagner au ajuns în orașul Rostov pe Don, situat în sudul Rusiei, și susțin că au preluat controlul asupra instalațiilor militare. Liderul de la Kremlin a transmis că situația este dificilă, însă a promis că va face tot ce-i stă în putință pentru a apăra Rusia.
Este o lovitură de stat?
Toate declarațiile privind o lovitură de stat sunt absurde, a declarat Prigojin. Însă ceea ce a debutat ca o dispută fără menajamente pe tema eșecului de a furniza mercenarilor săi destul echipament și muniție s-a transformat într-o provocare directă la adresa celor doi oameni însărcinați cu războiul din Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General Valeri Gherasimov.
Până în acest moment, nu este vorba de o lovitură de stat, dar este o încercare de a răsturna liderii militari ai Rusiei și, prin urmare, o provocare la adresa autorității președintelui.
Întreaga regiune a Moscovei a fost plasată în stare de alertă în cadrul unui „regim de operațiuni antiteroriste”, iar evenimentele importante au fost anulate.
„Suntem 25.000 de oameni", a susținut „bucătarul lui Putin”. „Toți cei care vor, să ni se alăture", a mai transmis el.
Dislocându-și trupele în Rostov pe Don, se pare că a încercuit cartierul general al armatei ruse, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei. În plus, atât ministrul rus al Apărării, cât și șeful Statului Major General, ar fi fugit.
Cum s-a ajuns la „rebeliunea armată”
Prigojin, care a fost multă vreme un aliat al liderului de la Kremlin , a cunoscut o perioadă de prosperitate, mai întâi ca om de afaceri și apoi ca șef de mercenari.
Mercenarii săi au murit în număr mare în campania de cucerire a orașului Bahmut, situat în estul Ucrainei, care a durat luni de zile și nu a fost niciodată îndeplinită în totalitate. „Bucătarul lui Putin” a învinuit conducerea armatei lui Putin pentru lipsa echipamentelor și a lansat declarații în care a expus eșecurile armatei ruse din Ucraina.
Liderul grupului de mercenari Wagner nu și-a îndreptat niciodată furia asupra președintelui, însă aluziile sale la „bunicul fericit” au fost considerate pe scară largă drept o critică indirectă. În urmă cu o lună, el a întrebat cum ar putea câștiga Rusia războiul dacă se dovedește că „acest bunic este un nemernic complet”.
Ulterior, Prigojin le-a spus vineri, 23 iunie, rușilor că întreaga justificare a războiului lor era o minciună și o scuză pentru ca „un mic grup de ticăloși” să se promoveze și să păcălească atât populația, cât și pe președinte.
Din acel moment, evenimentele au evoluat foarte rapid.
Prigojin a transmis vineri că „marșul Justiției” era în curs de desfășurare.
Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al trupelor ruse din Ucraina, i-a solicitat să facă un pas înapoi și să se supună președintelui rus Vladimir Putin . Însă până dimineață, oamenii lui Prigojin au ajuns la Rostov pe Don.
De asemenea, Prigojin a susținut că se va îndrepta spre Moscova dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite. Până în acest moment, el a purtat o luptă doar cu conducerea militară, însă în prezent se confruntă cu însăși conducerea.
Prigojin se bucură de un sprijin puternic în Rusia și, chiar dacă revolta sa nu dă roade, acesta este cel puțin un moment critic pentru o armată care s-a bazat pe mercenarii săi în Ucraina.
Dar acesta este, totodată, un moment decisiv pentru Putin și un semnal de alarmă pentru ruși.
Sursa: adevarul.ro