Ce se întâmplă, de fapt, cu turiștii care mor subit în Grecia

Ce se întâmplă, de fapt, cu turiștii care mor subit în Grecia

Oamenii de știință analizează motivele din spatele deceselor și disparițiilor turiștilor străini din Grecia: Există un tipar comun. Nu este vorba doar despre disconfort termic.

Moartea prezentatorului britanic de televiziune Michael Mosley în timp ce se afla într-o excursie pe caniculă pe insula grecească Symi a cauzat tristețe la nivel global și a atras atenția asupra ceea ce pare să fie o problemă gravă.

Încă din debutul verii, Grecia este afectată de o perioadă de caniculă, cu temperaturi care urcă peste 40 de grade Celsius.

În aceste circumstanțe, sâmbătă, un turist olandez a fost descoperit decedat pe insula Samos.

A doua zi, trupul neînsuflețit al unui alt turist, de naționalitate americană, a fost descoperit pe Mathraki, o insuliță situată la vest de Corfu.

Albert Calibet, un alt cetățean american, era încă considerat dispărut la momentul publicării acestui articol.

Calibet pornise într-o excursie pe jos, pe 11 iunie, pe insula Amorgos.

Totodată, două femei din Franța au fost date dispărute pe insula Sikinos după ce au plecat la o plimbare.

Examinările medico-legale vor determina, în final, dacă există o cauză comună pentru aceste decese.

Factorul comun al deceselor și disparițiilor în rândul turiștilor străini din Grecia

Cu toate acestea, autoritățile îi sfătuiesc pe cetățeni să nu subestimeze efectele temperaturilor extrem de ridicate.

"Există un tipar comun: toți au plecat la drumeție pe fondul temperaturilor ridicate", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de poliție din sudul Mării Egee, Petros Vassilakis.

Unii cercetători sugerează că valul crescut de decese printre turiștii străini în Grecia, în timpul perioadelor de caniculă, poate fi legat de impactul insuficient studiat al temperaturilor extreme asupra organismului uman, în special asupra creierului. Simptomele asociate includ confuzia, deteriorarea capacității de decizie și modificarea percepției riscurilor.

Studiile în acest domeniu se adaptează pe măsură ce schimbările climatice aduc valuri de căldură din ce în ce mai lungi și mai intense, raportează CNN.

Tradițional, cercetările se concentrează asupra efectelor temperaturilor extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii.

În creier, temperatura corpului este reglată. Hipotalamusul, o mică formațiune în formă de diamant, funcționează ca un termostat pentru a menține temperatura internă a corpului în jurul valorii de 37 de grade Celsius sau foarte aproape de acest prag.

În condiții de căldură, hipotalamusul stimulează glandele sudoripare și dilată vasele de sânge pentru a ajuta la răcirea corpului.

Totuși, creierul este eficient într-o plajă restrânsă de temperaturi: chiar și fluctuațiile termice minore pot influența funcționarea acestuia.

Mulți indivizi experimentează o senzație de lentoare și letargie în zilele toride de vară. Pe măsură ce temperatura crește, efectele pot include deshidratarea și reducerea fluxului sanguin către creier.

"Nu este vorba doar despre disconfort termic și arsuri solare. E vorba despre situații potențial amenințătoare la adresa vieții, cum ar fi luarea unor decizii proaste, cu judecata întunecată", a explicat cercetătoarea Kim Meidenbauer.

Unii indivizi sunt mai susceptibili la efectele căldurii decât alții. Persoanele în vârstă, în special cele peste 65 de ani, sunt mai expuse riscului, deoarece corpul lor nu reglează întotdeauna temperatura eficient. Copiii foarte mici și femeile însărcinate se confruntă cu un risc crescut, la fel și cei cu condiții medicale preexistente, inclusiv afecțiuni psihice.

Metode de protecție în condiții de caniculă severă

Specialiștii afirmă că există măsuri pe care indivizii le pot lua pentru a se proteja și pentru a reduce riscul de complicații fatale în cazul temperaturilor extreme.

Prin urmare, este recomandat să se evite activitățile fizice în timpul celor mai călduroase momente ale zilei.

Îmbrăcarea în haine lejere și aplicarea de comprese reci pe cap și gât pot fi, de asemenea, benefice.

Este crucial să consumăm apă, nu doar atunci când simțim sete.

Dr. Damian Bailey subliniază importanța de a evita deshidratarea, care poate surveni atunci când corpul pierde fluide mai rapid decât poate să le înlocuiască.

Specialiștii recomandă și consumul de băuturi izotonice, care contribuie la reechilibrarea electroliților și la înlocuirea fluidelor pierdute prin transpirație. De asemenea, utilizarea aplicațiilor de urmărire pe telefonul mobil poate asigura celor apropiați cunoașterea locației dumneavoastră în orice moment.

"Nu contează cât de inteligent ești sau cât de în formă crezi că ești: dacă ieși afară la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ești în pericol", a concluzionat dr. Bailey, conform Antena 3 CNN.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii