Ce se întâmplă cu vocea ta când îmbătrânești. Pilula contraceptivă modifică vocea la femei

Ce se întâmplă cu vocea ta când îmbătrânești. Pilula contraceptivă modifică vocea la femei

La fel ca și corpul nostru, vocea nu este imună la efectele îmbrătrânirii. Există însă unele lucruri care pot ajuta la la menținerea vocii în stare bună. Cel mai bine se vede acest lucru la artiștii a căror voce, deși pe parcursul vieții suferă modificări, se menține bună și la bătrânețe.

Vocea noastră se modifică odată cu vârsta FOTO Pexels

Vocea noastră se modifică odată cu vârsta FOTO Pexels

Corzile vocale sunt cele care produc sunetul vocii. Ele sunt situate în laringe, o parte a sistemului respirator care permite aerului să treacă de la gât la plămâni. Atunci când aerul iese din plămâni și trece prin laringe, acesta face să vibreze corzile vocale, producând sunetul.

Corzile vocale sunt compuse din trei părți principale: mușchiul vocalis, ligamentul vocal și o membrană mucoasă (care conține glande) care le acoperă. Aceasta menține suprafața umedă și le protejează de deteriorări.

Există, de asemenea, aproximativ 17 alți mușchi în laringe care pot modifica poziția și tensiunea corzilor vocale - schimbând astfel sunetul produs, arată BBC .

Vocea se modifică odată cu vârsta

Înainte de pubertate există foarte puține diferențe în ceea ce privește sunetul produs de corzile vocale între femei și bărbați. Dar, în timpul pubertății, hormonii încep să-și exercite efectele. Acest lucru modifică structura laringelui - făcând ca „mărul lui Adam” să fie mai proeminent la bărbați - și lungimea corzilor vocale. După pubertate, acestea au o lungime de aproximativ 16 mm la bărbați și de 10 mm la femei.

Corzile vocale ale femeilor sunt, de asemenea, cu 20-30% mai subțiri după pubertate. Aceste corzi vocale mai scurte și mai subțiri sunt motivul pentru care femeile au, de obicei, voci mai înalte decât bărbații.

Chiar și după pubertate, hormonii pot afecta vocea. De exemplu, vocea unei femei poate suna diferit în funcție de stadiul ciclului menstrual - cea mai bună calitate a vocii fiind în faza ovulatorie. Acest lucru se datorează faptului că glandele produc cel mai mult mucus în această fază, oferind corzilor vocale cea mai bună capacitate funcțională .

Ciclul menstrual sau pilula contraceptivă influențează vocea

Cercetările arată, de asemenea, că femeile care iau pilula contraceptivă prezintă mai puține variații în ceea ce privește calitatea vocii, deoarece pilula oprește ovulația.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, laringele începe să își crească conținutul de minerale, făcându-l mai rigid și mai asemănător cu un os decât cu un cartilaj

Pe de altă parte, schimbările hormonale din timpul fazei premenstruale împiedică corzile vocale, făcându-le mai rigide. Acest lucru ar putea explica de ce cântărețelor de operă li se ofereau „zile de grație” în anii 1960 pentru a se asigura că nu-și deteriorează corzile vocale. Și, deoarece corzile vocale ale femeilor sunt mai subțiri, acestea ar putea fi, de asemenea, mai predispuse să sufere daune din cauza utilizării excesive.

La fel ca aproape orice altă parte a corpului, corzile vocale îmbătrânesc. Dar aceste schimbări ar putea să nu fie la fel de vizibile pentru toată lumea.

Factori care rigidizează corzile vocale

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, laringele începe să își crească conținutul de minerale, făcându-l mai rigid și mai asemănător cu osul decât cu cartilajul. Această schimbare poate începe să se întâmple încă de la 30 de ani - în special la bărbați. Acest lucru face corzile vocale să fie mai puțin flexibile.

Mușchii care permit corzilor vocale să se miște încep, de asemenea, să se atrofieze (la fel ca și ceilalți mușchi ai noștri) pe măsură ce îmbătrânim. Ligamentele și țesuturile care susțin corzile vocale își pierd, de asemenea, elasticitatea, devenind mai puțin flexibile.

Există, de asemenea, o scădere a funcției mușchilor pulmonari, reducând puterea aerului expulzat din plămâni pentru a crea sunetul. Numărul glandelor care produc mucusul protector scade, de asemenea, alături de o reducere a capacității de a controla laringele.

În timp ce corzile vocale îmbătrânesc în mare parte în același ritm la majoritatea oamenilor, mulți factori legați de stilul de viață pot crește riscul de deteriorare a acestora - și astfel se poate schimba modul în care sună vocea.

Fumatul, de exemplu, provoacă inflamații localizate, o producție crescută de mucus, dar poate, de asemenea, usca suprafețele mucoasei. Alcoolul are un efect similar. În timp, acești factori pot deteriora corzile vocale și modifica sunetul vocii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”