Ce se întâmplă cu organismul tău când mănânci mâncare picantă. Beneficii și contraindicații

Ce se întâmplă cu organismul tău când mănânci mâncare picantă. Beneficii și contraindicații

Consumul de alimente picante poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și scăderea tensiunii arteriale, însă poate agrava afecțiunile digestive pentru unii oameni, spun specialiștii

Experții au dezvăluit ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă FOTO Arhivă

Experții au dezvăluit ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă FOTO Arhivă

De la pui Buffalo la kimchi și Tajín, mâncarea picantă este parte a multor culturi diferite. Tipul de ardei iute poate varia, dar intensitatea gustului rămâne aceeași. Chiar dacă ai crescut consumând alimente picante, poate că nu știi cum îți afectează sănătatea, relatează eatingwell.com .

Beneficiile alimentelor picante

Pot scădea tensiunea arterială

Când ai hipertensiune (tensiune arterială ridicată), este recomandat să reduci aportul de sodiu din dietă. Dar ce legătură are asta cu alimentele picante?

Un studiu realizat pe adulți chinezi a arătat că femeile care au raportat că „în mod obișnuit” mănâncă alimente picante aveau cu 26% șanse mai mici de a dezvolta hipertensiune comparativ cu cele care nu consumau condimente, conform unui studiu din 2019 publicat în European Journal of Nutrition. (Asociația nu a fost valabilă pentru bărbați.)

Deși motivele nu sunt încă pe deplin înțelese, cercetări preliminare pe animale sugerează că capsaicina, compusul care oferă iuțeala ardeilor, ar putea contracara hipertensiunea cauzată de o dietă bogată în sare. Alimentele considerate „moderat” picante au fost cele mai benefice pentru tensiunea arterială.

Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Mâncarea picantă poate provoca transpirație, dar este și bună pentru inimă. Un studiu din 2022 a găsit o legătură între consumul regulat de alimente picante și un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral.

Deși nu este clar dacă alimentele picante sunt direct responsabile, este posibil ca persoanele care le consumă frecvent să aibă un stil de viață mai sănătos în general.

Acest efect poate fi legat și de îmbunătățirea nivelului de colesterol. Capsaicina din ardeii iuți poate crește nivelul de colesterol HDL (bun) și poate reduce LDL-ul (colesterolul „rău”).

Senzație de sațietate

Aroma intensă a alimentelor picante poate influența și apetitul. Alimentele picante te pot face să te simți sătul mai devreme, ceea ce poate contribui la o relație pozitivă cu mâncarea.

Rată mai mică a mortalității

Un consum mai mare de alimente picante a fost asociat cu o rată mai mică a mortalității, conform unei analize din 2021. Persoanele care au consumat alimente picante de mai multe ori pe săptămână aveau un risc cu 12% mai mic de a muri din orice cauză pe o perioadă de 10 ani.

Posibile efecte negative

Reflux gastric

Alimentele picante sunt cunoscute ca fiind un declanșator al refluxului acid și al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). Cei cu arsuri la stomac sau gastrită ar trebui să fie atenți la cât de des și în ce cantitate consumă alimente picante, deoarece acestea pot fi iritante.

Probleme digestive

Efectele secundare digestive ale alimentelor picante nu se limitează la reflux. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale (IBD) sau sindromul colonului iritabil (IBS) ar putea constata o agravare a simptomelor după consumul de alimente picante.

Cum să îți condimentezi mâncărurile

Dacă vrei să adaugi alimente picante în dieta ta, este recomandat să începi treptat. Poți începe cu ardei mai blânzi, cum ar fi anaheim, ancho, poblano sau jalapeño, sau poți folosi fulgi de ardei uscat.

Iată patru alimente picante pe care le poți adăuga în mâncărurile tale:

Ulei de chili: Acest condiment versatil este făcut din ulei infuzat cu ardei iuți. Este o completare excelentă pentru ouă, tăiței și legume. Pentru început, poți încerca salata picantă de castraveți cu ulei de chili.

Kimchi: Kimchi este o garnitură tradițională coreeană, picantă, făcută din legume fermentate. Poate fi preparată acasă sau cumpărată din piețele asiatice și mâncată cu orez, tăiței, supă și altele. Încearcă orezul prăjit cu kimchi și porc.

Legume murate: „Unul dintre modurile mele preferate de a adăuga picant, pe lângă sosul iute și uleiul de chili, este o garnitură de ceapă murată și jalapeño pe care mama mea o făcea când eram mici. Nu doar că adaugă iuțeală, ci și puțină aciditate, care îți înviorează mâncărurile,” spune dieteticianul Zariel Grullón

Sos iute: Există atât de multe opțiuni de sosuri iuți, cu diferite niveluri de intensitate și arome. Pentru a adăuga cu ușurință un pic de iuțeală în mâncărurile tale, păstrează o sticlă la îndemână și adaugă la tacos, boluri cu orez sau ouă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

2 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

3 Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Cum arată acum șoseaua cu o bandă pe sens ce trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

4 Începe criza? / Companiile străine își retrag banii din China, iar tensiunile din Asia sunt aproape la apogeu

5 „Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici” / Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României