Ce se întâmplă cu organismul când ignori boala ficatului gras. Șapte semne care trebuie să te trimită la medic

Ce se întâmplă cu organismul când ignori boala ficatului gras. Șapte semne care trebuie să te trimită la medic

Ficatul este un organ esențial pentru sănătate , având roluri vitale în digestie, metabolism și detoxifiere. Ignorarea ficatului gras poate duce la probleme grave, precum inflamații și ciroză. Este important să cunoști simptomele, factorii de risc și măsurile pe care le poți lua pentru a menține ficatul sănătos și a preveni complicațiile.

printre cauzele ficatului gras se numără și consumul de medicamente

Ignorarea ficatului gras poate duce la probleme grave de sănătate Foto Arhiva Adevărul

De asemenea, ficatul reglează hormonii, stochează nutrienți esențiali și produce proteine și enzime necesare reacțiilor chimice din organism. Neglijarea ficatului gras poate semnala afecțiuni subiacente care pun în pericol sănătatea generală.

Dr. Mallikarjun Sakpal, consultant în chirurgie hepatobiliară și transplant la Spitalul Aster CMI, explică : „Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoză, apare atunci când grăsimea se acumulează în jurul celulelor hepatice, iar procesul de descompunere a grăsimilor devine mai lent”. Această afecțiune este adesea asimptomatică, ceea ce o face ușor de trecut cu vederea.

Cauzele ficatului gras

Pe măsură ce ficatul se suprasolicită, se pot dezvolta inflamații (steatohepatită), cicatrici (fibroză) și complicații grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

„Riscul de ciroză - o afecțiune în care ficatul suferă daune permanente - crește semnificativ. Ciroza poate conduce la insuficiență hepatică, necesitând în cazuri severe un transplant de ficat”, afirmă și dr. Chandan Kumar KN, consultant senior hepatolog la Spitalele Gleneagles.

Cauzele ficatului gras (steatoză hepatică) sunt variate, incluzând diabetul, obezitatea, nivelurile ridicate de colesterol rău, malnutriția, consumul excesiv de alcool , pierderea rapidă în greutate și administrarea anumitor medicamente, explică și șeful Departamentului de diabetologie la Zandra Healthcare și co-fondator al inițiativei Rang De Neela, dr. Rajiv Kovi.

Riscurile acumulării de grăsime și simptome

Această acumulare excesivă de grăsime în jurul ficatului poate provoca inflamații, crescând riscul de steatohepatită non-alcoolică (NASH). „Acest lucru poate crește riscul dezvoltării unor probleme de sănătate, precum fibroză, ciroză, leziuni hepatice permanente, boli renale, hipertensiune arterială, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2 și chiar cancer hepatic”, adaugă dr. Kovil.

Printre simptomele care pot apărea se numără oboseala, disconfortul abdominal, greața, pierderea apetitului, scăderea în greutate neintenționată, icterul și problemele digestive. Dr. Kovil observă că „alimentele prăjite, procesate și nesănătoase, bogate în sodiu, zahăr adăugat și conservanți – cum ar fi chipsurile, cartofii prăjiți, pastele, pizza, prăjiturile și bomboanele – pot contribui la dezvoltarea timpurie a ficatului gras.”

Ce putem face pentru a ne proteja ficatul

Detecția timpurie este crucială , deoarece boala ficatului gras este adesea asociată cu sindromul metabolic, care include afecțiuni precum hipertensiunea arterială, glicemia crescută și colesterolul anormal.

Dr. Sakpal recomandă modificări ale stilului de viață , inclusiv ajustarea dietei, exercițiile fizice și gestionarea greutății, care pot inversa eficient stadiile incipiente ale bolii.

Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate poate ajuta la menținerea bunăstării generale. Riscul de a dezvolta ficat gras poate fi redus prin exerciții fizice de peste 45 de minute pe zi, menținerea unei greutăți sănătoase și limitarea consumului de alcool . „Hidratarea este esențială; ar trebui să consumăm cel puțin 2-3 litri de apă pe zi”, adaugă dr. Sakpal.

Medicii recomandă, de asemenea, programarea unor controale regulate de sănătate pentru a evalua starea ficatului și a preveni complicațiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atacuri de o amplitudine fără precedent ale Ucrainei în Rusia!

2 Ce vedete nu mai suportă românii / „Tudor Chirilă. Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent la 40+ de ani. Nu-i suport faţa, muzica şi ideil…

3 Foarte interesante amănunte...

4 Amănunte despre un triplu asasinat petrecut cu 20 de ani în urmă

5 „Războiul din Ucraina se îndreaptă spre așa-numitul punct culminant”