Ce se întâmplă cu dreptul de trecere când terenul a fost vândut sau partajat. Situația în care proprietarul poate cere despăgubiri duble
Proprietarii de terenuri care rămân fără cale de acces la drumul public în urma vânzării unor fonduri învecinate sau din culpa proprie pot redobândi drept de trecere, însă doar cu acordul proprietarului pe unde urmează să aibă loc aceasta.
Calea de acces la drumul public este un drept reglementat de Codul Civil FOTO Shutterstock
Mulți proprietari de terenuri s-au trezit în situația de a nu mai avea acces la drumul public pentru că fondurile învecinate au fost vândute sau au făcut obiectul unor schimburi.
Codul Civil a reglementat exercitarea dreptului de trecere în situații speciale în articolul 618, alineatul 1, care prevede că „dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi cerută decât celor care au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea.”
Este stipulată și situația în care un proprietar de teren ar rămâne fără cale de acces la drumul public din propria culpă. Poate redobândi drept de trecere, dar îl va costa.
„Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii”, se menționează la alineatul 2 al articolului 618 din Codul Civil.
„A rămas fără cale de acces din cauza unei case construită pe hotar”
Mai mulți proprietari de terenuri și-au expus problemele pe care le au cu vecinii lor pe legeaz.net vizavi de dreptul de trecere.
„Un vecin dorește să aibă cale de acces prin proprietatea mea, el obținând terenul în urma unei dezbateri de moștenire. Domnul care dorește cale de acces auto prin terenul meu, are cale de acces pietonală, dar este impracticabilă”, scrie un bărbat.
Multe dispute apar în urma dezbaterilor succesorale, când două sau mai multe persoane împart terenurile, iar o parte dintre ei rămân fără cale de acces la drumul public.
„După împărțirea egală a unei proprietăți moștenite de la părinți, unuia dintre ei nu-i rămâne cale de acces din cauza unei case construită pe hotar. Ce trebuie să facă acesta?”, întreabă o femeie.
În unele situații, lipsa accesului la calea publică nu este determinată de situarea imobilului, ci apare în urma încheierii unor acte juridice.
În unele situaţii a fost identificată şi o culpă a proprietarului (care, de exemplu, şi-a înstrăinat partea din imobil care cuprindea accesul la drumul public, fără a-şi păstra vreun drept de trecere pentru restul lotului rămas înfundat).
Sursa: adevarul.ro