Ce se întâmplă cu bursele din China?

Ce se întâmplă cu bursele din China?

Confuzie majoră pentru investitorii internaționali: Ce se întâmplă cu bursele din China?

Începând de luni, bursele din China au încetat să mai publice date zilnice despre fluxurile de fonduri de la investitorii străini, un indicator cheie al sentimentului investitorilor, scrie Ziare.com.

Iar sentimentul investitorilor străini este deja, de o bună perioadă, la cote joase, deoarece piața de valori din China a devenit o groapă imensă de bani pe termen lung.

Volatilitatea este la cele mai ridicate cote și investitorii internaționali nu știu cum să acționeze pentru a nu-și pierde banii: să vândă în pierdere sau să aștepte un posibil reviriment, care să crească valoarea investițiilor lor?

Capcană pentru investitori

Fluxurile de fonduri de la investitorii străini pe piețele de valori din China au fost negative începând de vineri. Pentru a susține piața de valori, datele slabe privind fluxurile de fonduri, ce trebuiau publicate zilnic, au fost ascunse, scrie Bloomberg.

Consecința imediată a fost că investitorii străini și-au retras grăbiți banii din acțiunile chineze, inclusiv Warren Buffett, al cărui Berkshire Hathaway a vândut peste jumătate din participația sa la BYD.

Bursele din China au fost un ”spectacol de groază” pe termen lung pentru investitorii străini. De la vârful din octombrie 2007, indicele compozit Shanghai a scăzut cu 52,5%. În această săptămână, cotația a revenit unde fusese prima dată în ianuarie 2007, scrie wolfstreet.com.

Iar opțiunile rămase pentru a obține informații despre fluxurile de fonduri ale investitorilor străini sunt acum rapoartele trimestriale privind activele financiare deținute de investitorii de peste mări, publicate cu întârziere de Banca Populară a Chinei.

Pe lângă decalajele lungi, aceste rapoarte măsoară și valoarea acțiunilor restante deținute de străini prin canale mai largi, mai degrabă decât fluxurile de fonduri, potrivit sursei citate.

Investitorii pe termen lung se uită la unul dintre cele mai urâte grafice ale piețelor de valori, care din 2007 a descris o groapă de bani neobosită, cu raliuri uriașe urmate de scăderi uriașe.

Teren propice pentru speculații

Autoritățile chineze au încercat de mai multe ori să susțină piețele bursiere în diferite moduri, valorificând ”echipa națională” de investitori instituționali controlați de stat, care cumpără și vând la ordin acțiuni, pentru a influența nivelul pieței.

Aceste eforturi s-au repetat și la începutul acestui an, inclusiv cu fonduri controlate de stat care au achiziționat titluri emise de fondurile de investiții estimate la 66 de miliarde de dolari, pentru a opri încă un val de vânzări care au început la jumătatea anului 2023.

Strategia funcționează însă doar pe termen scurt, avantajându-i cu precădere pe speculanții din piață și în detrimentul investitorilor pe termen lung.

În context, trebuie amintită prăbușirea pieței de capital chineze din timpul pandemiei de coronavirus, de care guvernul de la Beijing a profitat din plin, răscumpărând la prețuri foarte mici de la investitorii străini acțiuni ale companiilor chinezești a căror valoare s-a prăbușit peste noapte.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!