Ce se întâmplă când prăjim alimentele în ulei: „Este destul de nociv, adaugă de 3 ori mai multe calorii”

Ce se întâmplă când prăjim alimentele în ulei: „Este destul de nociv, adaugă de 3 ori mai multe calorii”

Prăjirea în baie de ulei este gustoasă, dar nesănătoasă,. Această metodă este contraindicată de medici: mărește foarte mult valoarea calorică a alimentelor, induce apariția de acizi grasi tip trans, precum și o mulțime de alte substanțe toxice.

Prăjirea în ulei, un pericol pentru sănătate FOTO Shutterstock

Prăjirea în ulei, un pericol pentru sănătate FOTO Shutterstock

Alimentele prăjite, fără îndoială, miros minunat și au gust excelent. Dar răul pe care ele îl fac sănătății este semnificativ. Acestea afectează inima, cauzează inflamații și sporesc riscul de cancer și diabet, printre alte multe efecte secundare.

Când uleiul este supraîncălzit, aproape ars, există riscuri și mai mari. Uleiul nu numai că începe să își piardă valoarea nutritivă și aroma, dar produce vapori toxici și substanțe periculoase numite radicali liberi. Evitați astfel de riscuri alegând un ulei potrivit pentru metoda dvs. de gătit.

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat pentru DC MEDICAL de ce baia de ulei este nocivă și ce se întâmplă când prăjim alimentele în ulei.

Baia de ulei este un mod de gătire destul de nociv pentru organismul nostru. Un aliment, spre exemplu cartofii, absorb ca un burete uleiul în procesul de prăjire. Aceştia adăugă de 3 ori mai multe calorii decât dacă ar fi gătiţi la cuptor sau fierţi.

Pe lângă efectul negativ al prăjelii asupra sănătăţii noastre, aceasta vine şi cu un exces de calorii care duc la o creştere în greutate. Dacă dorim să tragem la tigaie anumite alimente, să ne asigurăm că nu folosim o cantitate prea mare de ulei, cum ar fi baia de ulei. O lingură este suficientă la o tigaie.

Dacă dorim să ne extragem beneficiile nutritive din ulei, acesta se adăugă la finalul gătirii, pentru a oferi gust şi nutrienţi foarte importanţi pentru organismul nostru”, a explicat specialistul.

Uleiuri pe care să nu le pui în tigaie

Atunci când uleiul de gătit este încălzit, în special la temperaturi ridicate, acesta ajunge în cele din urmă la punctul de fum. Aceasta este temperatura la care uleiul nu mai este stabil și începe să se descompună .

Atunci când uleiul se descompune, începe să se oxideze și să elibereze radicali liberi. Acești compuși pot avea consecințe negative asupra sănătății, putând provoca deteriorări celulare care pot duce la dezvoltarea de boli.

Nu toate uleiurile sunt suficient de stabile sau destinate utilizării la gătit, în special în preparatele la temperaturi înalte. Altele se descurcă mai bine în preparate la rece sau folosite ca suplimente alimentare, de exemplu.

  • Uleiul de pește sau de alge. Acestea sunt destinate a fi suplimente alimentare bogate în omega-3 pe care trebuie să le luați la rece și în doze mici. Nu folosiți aceste produse pentru gătit.
  • Uleiul de in. Deși are un conținut ridicat de acid gras nesaturat, sănătos pentru inimă, acidul alfa-linolenic (ALA), acest ulei are un punct de afumare scăzut, în jur de 107°C, și ar trebui să îl rezervați pentru utilizări la rece, cum ar fi pentru salate .
  • Ulei de palmier. Din punct de vedere al sănătății, uleiul de palmier este bogat în calorii. Principala problemă în acest caz este de ordin etic, deoarece producția de ulei de palmier a fost puternic legată de distrugerea pădurilor tropicale și de pierderea biodiversității.
  • Uleiul de nucă. Acest ulei este bogat în ALA și oferă unele beneficii antiinflamatorii și potențial anticancerigene. Cu toate acestea, este de asemenea mai bine să-l rezervați pentru preparatele reci, cum ar fi salate. Are un punct de fum mai scăzut, situându-se în jurul a 160°C.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!